Kummalki puol jokke

on

Turku on oiva kesäretkikohde, jossa aikansa saa kulumaan niin ”täl puol jokke” kuin ”tuol puol jokke” – ja varsinkin näin Tall Ship Race -tapahtuman aikaan, jolloin toinen toistaan komeammat purjelaivat täyttävät Aurajoen kummankin puolen. Laivat lipuvat pois sunnuntaina 24.7., joten vielä ehtii…

Vaan voi, kaatosade! Hyvä kun olin Turkuun saapunut, kun sain jo kaivaa sateenvarjoa esille.

Onneksi olin juuri ohittanut Turun Taidemuseon, joten ei muuta kuin sinne pahimman sadekuuron ajaksi. Esillä oli mustavalkokuvauksen mestarin ja kuvajournalismin pioneerin Robert Doisneaun Minun Pariisini -näyttely. Mieleen jäi erityisesti Doisneaun sanat: ”Minne tahansa katsotkin, jotakin on aina meneillään. Pitää vain odottaa ja tarkkailla niin esirippu nousee. – – Pariisi on teatteri, johon voi ostaa lipun kuluttamalla aikaa. Minä siis odotellen.”

Bussi vie

Sateen hellitettyä jatkoin matkaa. Ohitin huumaavasti kukkivan jasmiinipensaan ja suuntasin mäkeä alas kohti kauppatoria, jonka tarkistuskierroksen jälkeen siirryin Åbo Svenska Teaterin eteen odottamaan kyytiä.

Bussi 1 kulkee Tall Ship Race -tapahtuman aikana muutaman minuutin välein, joten tapahtumapaikalle (siinä kuin Turun Linnan kulmille) matkustaa kätevästi – ja varsinkin jos etukäteen lataa puhelimeen Föli-sovelluksen (käyttöönotto vaatii sähköpostia ja maksutavan valitsemisen), jolla saa ostettua kahden tunnin matka-aikaan oikeuttavan lipun. Fölin verkkosivuilta löytää tarvittaessa lisätietoja paikallisliikenteestä.

Aseta puhelin bussin lukijalaitteen alapuolelle, jotta laite voi lukea lipun RQ-koodin.

Maltti on valttia

Joenvarsi olikin sitten pakattu täyteen niin purjelaivoja kuin ihmisiä…

Klikkaa alla olevat kuvat suuremmiksi. 

Yllätysmomenttikin tuli koettua, kun yhtäkkiä ihmismassan toisella puolella, noin reilun kymmenen metrin päässä, pamahti. Ja sitten oli savua ja rikinsavua, (juhla)tunnelmaa.

Ohjelmaa ja jos jonkinlaista myyntikojuakin tuntui riittävän purjelaivojen lisäksi. Näkyi osa laivoista myös rekrytoivan nuoria tuleville reissuille.

Rauhallisempi keskusta

Kun suurin osa kansasta oli Tall Ship Race -tapahtumassa, keskustan suunnalla oli rauhallista. Ainakin sateen jäljiltä terasseille olisi mahtunut reilusti enemmän. Ei siis Turku-visiittiä ilman piipahdusta kauppahalliin, sisustusputiikkeihin… Esimerkiksi Turun kauppatorin ja Aurajoen välimaastosta löytyy yhtä ja toista ihasteltavaa ja maisteltavaa. Muun muassa lähes Kauppahallia (josta löytyy mm. Gourmet Hot-Dog -ravintola) vastapäätä sijaitseva Kui Design on kurkkaamisen arvoinen putiikki. – Miten olisi esimerkiksi Kakola-kassi tai Turku-aiheinen kravaatti?

Ja tosiaan, siellä ”täl puol jokke” (eli kirkon puolella) Wäinö Aaltosen museosta löytyy vielä syksyyn saakka Jacob Hashimoton näyttely, josta paikalliset bussitkin mainostivat, ja josta maistiaisia löytyy Instagramissa tunnuksella #jacobhashimoto.

Lue lisää vinkkejä Turun matkailusivustolta ja tutustu vaihtoehtoisiin ruokapaikkoihin TripAdvisorin sivuilla.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.