Rikollisen hyvää

on

Ei välttämättä kummoisenkaan näköistä, mutta se maku! Tätä kasvishöystöä tulee tehdä pian lisää niin pastan, (rapeaksi paahdetun!) leivän tai vaikka omeletin seuraksi. Delizioso!

Tällä kertaa testasin kasvishöystöä, joka löytyy Makujen Venetsiasta Guido Brunettin tapaan -kirjasta (Otava, 2011), johon kirjailija Donna Leonin ystävä Roberta Pianaro on loihtinut reseptejä Brunetti-dekkareiden hengessä. Ja tuon maailmankuulun komissaari Guido Brunetin vanaveneessähän on voinut kulkea pitkin Venetsiaa jo yli 20 dekkarin matkan. Toisin sanoen seurata kieli vyön alla, kuinka rikollisten jahtaamisen välillä on nautittu italialaisesta ruoasta. Nälkähän siinä tulee, lukiessa.

Joitakin vuosia sitten tilanteeseen tuli kuitenkin korjaus, kun Roberta Pianaro perehtyi Brunetin aterioihin reseptit kirjojen pohjalta loihtien. Kirjan kuvitus on vaatimaton; piirrokset siellä täällä eivät suoraan sanottuna nosta vettä kielelle. Mutta ne reseptit! Munakoisolla päällystetyt paahdetut leivät, ricotalla ja parmesaanilla täytetyt kesäkurpitsat, kinkulla täytetyt latva-artisokat, pinaatti-ricottakrepit, Grand Marnierilla höystetty sitrus-omenatorttu…

Ollapa aurinkoisessa Italiassa, paikallisten torien ja putiikkien äärellä… Todellisuus oli nyt joka tapauksessa jotain aivan muuta. Sade hakkasi ikkunaan ja mittari näytti juuri ja juuri +14 astetta. Suomen kesä. Ei auttanut muu kuin laittaa italialaista musiikkia soimaan (Spotifysta löytyi soittolistat Italian Cooking Music ja  Italian Dinner Party) ja siirtyä hellan ääreen. Josko se siitä, ainakin lakkaisi nälkä kurnimasta.

Ja lähtihän se nälkä. Makoisasti lähtikin.

Mietin kasvishöystöä tehdessä, tulisiko kuitenkin kaivaa mausteita esille, mutta ei. Suola riitti, sillä kasvikset saivat makunsa chilipalosta, sipuleista ja valkoviinistä. Yksinkertaista ja hyvää.

Ja tosiaan, muokkasin hieman ohjeistusta, sillä kalttaan tomaatit mieluimmin heti kasvisten huuhtelun jälkeen kuin kesken kasvisten pilkkomisen. Ja tällä kertaa leikkasin myös kaikki kasvikset kuutioiksi.

KEVÄINEN KASVISHÖYSTÖ (4:lle)
Primavera di verdure

Aika: +30 min.

2 munakoisoa
3 suurta kypsää tomaattia
1 punainen paprika
1 keltainen paprika
2 kesäkurpitsaa
2 hopeasipulia (tai keltasipulia)
1 tuore tulinen chilipalko
1 tl suolaa
8 rkl extra vergine -oliiviöljyä
(+) ½ dl kuivaa valkoviiniä
1 hienoksi silputtu persiljanoksa
1 murskattu (tai pieneksi hienonnettu) valkosipulinkynsi
60 g paloiteltuja mustia kuivattuja oliiveja, joista on poistettu kivet

  1. Huuhtele kasvikset.
  2. Kalttaa tomaatit tekemällä kuoriin ristiviillot ja upottamalla tomaatit kiehuvaan veteen 5-20 sekunniksi. (Säästä vesi, mikäli aiot keittää pastaa.) Jäähdytä tomaatit (juoksevan veden alla) ja poista kuoret vetäisemällä. Lohko kaltatut tomaatit.
  3. Tähän ohjeeseen käytetään vain munakoison kuoret. (Munakoison keskiosan käytin seuraavalla aterialla, kun tein munakasta.) Leikkaa munakoisot pituussuunnassa noin sentin paksuisiksi viipaleiksi ja suikaloi viipaleet.
  4. Paloittele paprikat, viipaloi kesäkurpitsat ja leikkaa sipulit ohuiksi viipaleiksi.
  5. Pane kaikki kasvikset pinnoitettuun pannuun* chilipalon, suolan ja öljyn kanssa. Kypsennä aineksia korkealla lämmöllä 20 minuuttia tiuhaan sekoittaen.
  6. (Keitä vesi pastan keittoa varten, niin että pasta valmistuu samoihin aikoihin kasvishöystön kanssa. Keitä pasta pakkauksen ohjeen mukaan.)
  7. Lisää joukkoon valkoviini, persiljasilppu, valkosipulin kynsi ja oliivit.
  8. Kypsennä vielä hetki sekoitellen, kunnes neste pannun pohjalta on haihtunut.
  9. Tämä kasvishöystö sopii loistavasti pastan kuin pastan kastikkeeksi. Yhtä lailla sitä voi levittää esimerkiksi paahdetulle (ruis!)leivälle (esimerkiksi haarukalla hienontamisen jälkeen) tai omeletin seuraksi.

*Mikäli et omista suurta paistokasaria, paista kasviksia kahdessa erässä kunnes ovat sen verran kutistuneet, jotta mahtuvat yhtäaikaa pataan.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.