Historialliset pannukakut

on

Rakastan tarinoita. Tositarinoita. Ja tarinoita, joihin liittyy hyvä ruoka.

Jon Rönströmin ja Anders Ekmanin Stalinin makaronit -kirja on sanalla sanoen herkullinen. Enkä tarkoita, että kokkaisin – tai edes söisin – kaikkia kirjan aterioita. Vai miltä kuulostaa esimerkiksi uhanalaisen linnun syöminen höyhenineen kaikkineen?* Kirjan perusta onkin rakennettu historiallisille tarinoille, joita reseptit ja niihin sopivat kuvat täydentävät.

Kirjaa lukemalla selviää esimerkiksi se, millaista jauhelihakastiketta Josif Stalin neuvottelukumppaneineen nautti toisen maailman sodan loppuvaiheessa vuonna 1945. Yhtä lailla kirjasta voi lukea muun muassa millaisesta (inkiväärin maustamasta) kalakeitosta Grigori Rasputin piti, millaista (haudutettua) lohta tarjottiin Titanicilla ja millaisten (umpiopakattujen) eväiden kanssa Neil Armstrong lensi kuuhun. Niin ja tosiaan, Iron Maiden -yhtyettä ei voi ainakaan tolkuttomista vaatimuksista syyttää, kun toivoivat backstagelle paahtoleipää, voita, säilyketonnikalaa ja muutaman oluen.

Klikkaa kuvia nähdäksesi kuvatekstit.

Tarina pannukakkujen takaa

Kirjassa esiintyvien maailmanmiesten, kuninkaallisten ja muiden kuuluisuuksien joukosta löytyi myös eräs Maija Meikäläinen, joka rohkaistui pitämään puoliaan vuonna 1955. Historian kirjoihin tummaihoinen Rosa Park jäi kieltäydyttyään luovuttamasta paikkaansa valkoihoiselle. Siihen aikaan varsin rohkean teon seurauksena Alabaman tummaihoiset asettuivat Rosan protestin taakse boikotoiden busseja vuoden ajan, jotta saivat valkoihoisten kanssa yhtäläiset oikeudet matkustaa busseissa.

Mutta ei Rosalla ollut pannukakkuja bussissa mukana. Resepti löytyi Rosan kuoleman jälkeen hänen vaatekomerosta.

Ihanan kuohkeat, hieman maapähkinävoilta maistuvat pannukakut maistuvat esimerkiksi hunajan ja tuoreiden marjojen kanssa.

Uteliaisuuteni heräsi; mitä kaikkea reseptiin ja sen kirjoittajaan mahtoikaan kätkeytyä. Rosan tarina täydentyi googlaustovin myötä. Selvisi, että bussiepisodin seurauksena Rosa menetti työnsä ja alkoi saada tappouhkauksia. Tilanteen muututtua sietämättömäksi Rosa muutti miehensä kanssa Detroitiin, ja sinnitteli loppuelämänsä taloudellisesti tiukan talouden keskellä.

Ja mitä tulee maapähkinävoihin, sen lisääminen taikinaan kertoo kuulemma Rosan afrikanamerikkalaisista juurista. Rosa nimittäin syntyi Tuskegeen kaupungissa, jossa George Washington Carver opetti tummaihoisia maanviljelijöitä kasvattamaan muutakin kuin puuvillaa, jotta he selviytyisivät orjuuden jälkeisinä vuosina. Maapähkinöiden kasvattaminen toi leivän – ja maapähkinävoin – pöytään.

Rosan kirjekuoren takapuolelle kirjoittama resepti löytyy nykyään Yhdysvaltojen kongressin kirjastosta.

Rosa Parkin
PANNUKAKUT (16 kpl / 4:lle)

2 ½ dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
½ tl suolaa
2 rkl sokeria
1 rkl margariinia (tai voita)
1 muna
3 dl maitoa
¼ dl maapähkinävoita

+ margariinia (tai voita) paistamiseen

Päälle esimerkiksi vaahterasiirappia ja kermavaahtoa tai hunajaa ja vadelmia.

  1. Sekoita jauhot, leivinjauhe, suola ja sokeri kulhossa.
  2. Sulata margariini kasarissa (tai mikrossa).
  3. Vatkaa muna, maito, maapähkinävoi ja sulatettu margariini toisessa kulhossa.
  4. Sekoita kuivat aineet muna-margariiniseokseen ja paista taikinasta pikkulettuja.


*Tarinan mukaan Ranskan presidentti Mitterrand nautti kaksi peltosirkkua osana uudenvuodenaaton ateriaa vuonna 1995. Valmistusohje on vähintään mielenkiintoinen: 1.) Pyydystä peltosirkku. 2.) Lihota se tuoreilla viikunoilla. 3.) Kaada armanjankkia kulhoon ja hukuta lintu. 4.) Paista lintu pannussa. 5.) Tarjoile heti, jonka jälkeen lintu syödään sellaisenaan. Vain nokka on lupa jättää syömättä.

One Comment Lisää omasi

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.