Täydellinen kuskussalaatti

on

Tätä herkullista, ravitsevaa ja ruokaisaa salaattia tarjoaa mieluusti vieraille, nappaa mukaan lounaaksi töihin tai vaikka eväsretkelle. Ja ylipäätään syö useampana päivänä peräkkäin.

Kuskussalaatteihin on helppo sekoittaa milloin mitäkin. Mikäli jääkaapista löytyy nahistuneita kasviksia ja juureksia, ei muuta kuin uunin kautta kuskusin joukkoon. Entä jäikö pääsiäispyhiltä karitsapaistia tähteeksi, sekaan vain.

Salainen ainesosa

Olen maustanut kuskusin monta kertaa esimerkiksi yrttimausteilla ja chilirouheella. Jokin aika sitten silmiini osui kuitenkin ohje, jossa kuskuksen maustamiseen oli käytetty limetin raastettua kuorta. Päätin kokeilla, joskin niin että kuoren raastamisen osan vedestä korvasin limetin mehulla. Toimi, vieläpä niin hyvin että mun kuskussalaatit taitavat jatkossa syntyä pitkälti limetillä maustettuna.

Tällä kertaa paahdoin uunissa bataattia, kesäkurpitsaa ja munakoisoa. Tuoreina kasviksina lisäsin joukkoon paprikaa ja kurkkua. Näiden lisäksi joukkoon lisäsin karitsaa, tuoretta basilikaa, kevätsipulia ja fetaa. Herkullinen makukimara ja mukavasti erilaista suuntuntumaa.

LIMETIN MAUSTAMA KUSKUSSALAATTI (4:lle)

Aika: 30 – 45 min.

Paahda
1 pieni bataatti
1 pieni kesäkurpitsa
1 pieni munakoiso
1 punasipuli
2 rkl oliiviöljyä
2 tl esim. Provencale- tai BBQ-mausteseosta
½ tl suolaa
½ tl mustapippuria

Kuskusseos
2 ½ dl kuskusta (couscous)
2 dl kiehuvan kuumaa vettä
1 limetin raastettu kuori ja mehu
½ tl esim. Provencale- tai BBQ-mausteseosta
½ tl suolaa
½ tl mustapippuria

Lisää lopuksi
(300-400 g jotain proteiinia, esimerkiksi aiemmin kypsennettyä broileria tai karitsaa)
2 paprikaa
½ kurkkua
2-3 kevätsipulin vartta
1 pienehkö ruukku basilikaa
100-150 g fetaa

Tarjolle: 1 limetti lohkoina

Vinkki: Voit myös lisätä joukkoon esimerkiksi kuivattuja hedelmiä (kuten aprikoosia) siinä kuin siemeniä ja/tai pähkinöitä.

  1. Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen.
  2. Huuhtele ja pilko kasvikset kuutioiksi.
  3. Levitä pilkotut kasvikset leivinpaperilla suojatulle uunipellille. Lisää päälle öljyä ja mausteita. Sekoita huolellisesti ja laita uuniin. Kypsennä uunista ja kuutioiden koosta riippuen noin 15-30 minuuttia.
  4. Keitä vettä kuskusia varten.
  5. Pese limetit huolella. Raasta toisen limetin kuori astiaan, johon puristat limetin mehut. Lisää joukkoon kuskus, kiehunut vesi sekä mausteet. Sekoita ja anna tasaantua muutaman minuutin ajan.
  6. Huuhtele paprikat, kurkku, kevätsipulit ja basilika. Pilko paprikat ja kurkut kuutioiksi sekä silppua kevätsipuli ja basilika. Jätä muutama lehti basilikasta koristeeksi.
  7. Työstä kuskus irtonaiseksi haarukkaa apuna käyttäen.
  8. Sekoita uunissa paahdetut kasvikset, tuoreet kasvikset ja yrtit siinä kuin murennettu feta ja mahdollinen liha joukkoon.
  9. Tarjoa basilikan lehdillä ja limetin lohkoilla koristeltuna.

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.