Maukas Bombay Sandwich

on

Intialaiset tekivät brittien paahtoleivälle sen, minkä vietnamilaiset ranskalaisten patongille, muokkasivat mieleisekseen. Kasviksilla täytetyt mausteiset voileivät ovat terveellinen välipala, jonka mausteisuutta voi halutessaan lisätä dippaamalla.

Tarinan mukaan Bombay Sandwich sai alkunsa 1960-luvulla, kun Bombayhin (nyk. Mumbai) muutti paljon siirtotyöläisiä eri puolilta Intiaa. Työntekijät tarvitsivat ateriaksi jotain halpaa – ja mitä ilmeisemmin myös helposti ja nopeasti syötävää.

Bombay Sandwichista kätkee sisäänsä usein perunaa, punajuurta, sipulia, tomaattia ja kurkkua sekä mausteista korianteri-minttuchutneyta ja Chaa Masala -maustetta. Nykyään leivän väliin lisätään myös usein juustoa.

Leipäsiivut voidellaan ensin voilla tai margariinilla, jotta vihreä chutney ei imeydy leipään ja leipä paahtuu rapeaksi. Tämän jälkeen leipäsiivuille levitetään chutneyta sekä ladotaan kasvisviipaleet niin, että väliin ripotellaan hieman Chaat Masala -maustetta.

Chaat Masala on Garam Masalan Suomessa vähemmän tunnettu mausteteos, jota käytetään intialaisten pikaruokien, salaattien ja perunoiden maustamiseen. Mausteseosta löytyy mm. kuivattua mangojauhetta, granaatinomenasiemeniä, minttua, kuminaa, korianterinsiemeniä, muskottipähkinää, inkivääriä ja chiliä. Eikä muuten saa hyvin varustelluista ruokakaupoista, mutta ei hätää sillä jokseenkin vastaavanlainen makumaailma syntyy sekoittamalla saatavilla olevia mausteita. Halutessaan Chaat Masalaa voi ostaa aasialaisista etnisistä ruokakaupoista, joista osasta maustetta voi tilata myös verkkokaupan kautta. Itse suuntasin Helsingissä Hakaniemen hallia vastapäätä sijaitsevaan Indian Markettiin.

Kun peruna (ja punajuuri) on keitetty etukäteen, leivät syntyvät nopeasti. Perunan lisäksi voit valita mieleisiä kasviksia.

GRILLATTU MUMBAY SANDWICH (4:lle)

iso paketti paahtoleipää
voita tai margariinia leipien voitelua varten
korianteri-minttuchutneyta
3–4 keskikokoista keitettyä perunaa
(1 keitetty punajuuri)
1 (puna)sipuli
½ – 1 kurkku (tai vaikka pari avokadoa)
(1 paprika)
(½ dl pinaattia)
(juustoraastetta)
Chaa Masala -mausteseosta**

Korianteri-minttuchutney (Green Chutney)

2 dl tuoretta korianteria (myös varret)
1 dl tuoretta minttua
½ dl sitruunamehua
1–2 vihreää chiliä (kokeile ensin yhtä, lisää halutessasi)
1 tl kuminaa
½ tl suolaa
2–3 rkl vettä

Voit tehdä chutneyta kaksinkertaisen annoksen, jotta riittää varmasti dipattavaksi – ja esimerkiksi seuraavan päivän lounaaseen lisättäväksi. Chutney säilyy jääkaapissa ainakin viikonpäivät.

Lisäksi tarjolle: ketsuppia

*Aasialaisissa etnisissä ruokakaupoissa myydään korianteri chutneytä, mutta siihen on lisätty öljyä.

**Vaihtoehto valmiille Chaat Masala -seokselle: ½ tl korianterijauhetta, ½ tl juustokuminaa ,1 tl inkiväärijauhetta, ¼ tl mustapippuria, 1/8 tl muskottipähkinää, 1/8 tl neilikkajauhetta ja jos löytyy myös ½ tl kuivattua minttua

  1. Keitä perunat ja (punajuuret) kypsiksi.
  2. Tee vihreä chutney sekoittamalla kaikki ainekset esimerkiksi sauvavatkaimella.
  3. Tee tarvittaessa Chaat Masala -mausteseoksen korvike.
  4. Viipaloi kasvikset.
  5. Voitele leipäsiivut voilla tai margariinilla.
  6. Sivele leipäsiivuille ½ -1 rkl vihreää chutneyta. Lado tämän jälkeen leipäsiivulle kasvissiivuja niin että jokaisen kerroksen väliin ripottelet hieman Chaa Masala -mausteseosta. Lisää lopuksi halutessasi juustoraastetta. Paina toinen leipäsiivu päälle.
  7. Paista esimerkiksi pöytägrillillä tai paistinpannulla niin, että pidät leivän päällä lautasta ja käännät varovasti paiston aikana ympäri.
  8. Tarjoa välittömästi niin, että jokainen voi lisätä halutessaan ketsuppia ja vihreää chutneyta.

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.