Tallinnan tuliaiset

on

Piipahdin Tallinnassa tunnelmoimassa ja palasin kotiin monta ideaa rikkaampana.

Luin jokin aika sitten kuinka ”joulun vastaanottoon ei enää valmistauduta kodeissa, vaan kaduilla ja liikkeissä, missä jo etukäteen paljon ennen joulua aletaan viettää mainosjuhlaa. Nykyajan rouvat luovat joulun käymällä ostoksilla. Ennen maailmassa oli toisin, silloin perheenemännät loivat joulutunnelmaa patojen ja kattilain voimalla. Silloin kaikenlaiset ihanat leipomukset ja keitokset levittivät taloon itämaista mausteiden tuoksua, joka synnytti todellisen joulunalustunnelman.” Ja näin siis kirjoittivat Marianne ja Nils Lüchou kirjassaan Hauskaa ruuanlaittoa – pakinaa ja ruoanvalmistusohjeita vuonna 1955, reilut kuusikymmentä vuotta sitten.

No, eilen valmistauduttiin jouluun, missäs muualla kuin kaduilla ja liikkeissä. Mutta odottakaas vain, kyllä ne padat ja kattilat esiin kaivetaan! Tallinnassa vietetyn päivän myötä päässä nimittäin porisee jo useampi joulusta ja itämaan mausteista ideansa ammentava herkku. Niistä lisää vähän myöhemmin, kunhan saan kattilan tulelle ja uunin kuumaksi. (Kaikki jouluiset herkkuni löydät omalta sivulta.)

vispila%cc%88nviema%cc%88a%cc%88_tallinantuliaiset2

Vanhankaupungin kadut hurmaavat harmaampinakin päivinä.

Helsingin Tuomaanmarkkinoihin on vielä tovi, mutta Tallinnan Raatihuoneentorilla on tunnelmoitu joulumarkkinoiden merkeissä jo reilun viikon ajan. Ja tunnelmoimaan ennättää joulun jälkeenkin. Tarjolla on kuumaa glögiä, pikkupurtavaa siinä kuin herkkuja ja käsitöitä. Ja tosiaan, amerikkalaiset ikivihreät joululaulut soivat taustalla ainakin päiväsaikaan. Illalla tarjolla oli myös kansantanssiesityksiä.

vispila%cc%88nviema%cc%88a%cc%88_tallinnantuliaset4

Joulumarkkinat Raatihuoneentorilla joka päivä klo 10-19 aina 7.1.2017 saakka. Saat pienet kuvat suuremmiksi kuvia klikkaamalla.

Mitä glögiä maistaisi, minkä piparin valitsisi? Entä veisikö kotiin villisiasta taikka hirvestä valmistettua makkaraa, jotain tarjolla olleista juustoista…? Ja sitten ne villaiset nutut. Tallinnan joulumarkkinat ovat herkkusuille ja käsitöitä arvostaville.

vispila%cc%88nviema%cc%88a%cc%88_tallinnantuliaset16

Joulumarkkinoiden tunnelma on parhaimmillaan päivän kääntyessä iltaan. 

Ja tosiaan, herkkuja ja käsitöitä löytyy muualtakin kuin Joulumarkkinoilta. Esimerkiksi Rotermannin alueella (aivan vanhankaupungin ja Viru keskuksen vierestä) sijaitsee puoti, josta löytyy jopa 90 eri juustolajia.

Vaan mitä tulee tuohon Rotermannin alueeseen, vaikuttaa mielenkiintoiselta (joskin vielä osin keskeneräiseltä) alueelta. Mutta esimerkiksi ruokapaikkoja löytyy siinä kuin mielenkiintoista katsottavaa arkkitehtuurista kiinnostuneille.

Rotermannin alueen arkkitehtuuri on vastapainoa vanhallekaupungille.

Meidän osalta päivää päätettiin joka tapauksessa hurmaavassa kahvilassa, Pierre Chocolatariessa. Suosittelen kaikille suklaisista herkuista pitäville. Ja jos kahvihammasta ei kolota, kannattaa maistaa jotain maustetuista kaakaoista.

vispila%cc%88nviema%cc%88a%cc%88_tallinnantuliaiset1

Hyvää adventtia, joulun aikaa!

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.