Afrikan ruokamuistot

on

Kolmevuotias minikokki viidakkoveitsi kädessään oli hämmentävä näky. Mutta ei siinä mitään, näkyi osaavan hommansa, sillä bataattia kookkaampi cassava oli pian kuorittu.

Suomalaisten ruokabloggaajien afrikkalaisesta illanvietosta* lukiessani alkoivat Ghanassa vuosia sitten syntyneet (ruoka)muistot tulvia mieleeni. Esimerkkinä muun muassa edellä kuvattu episodi lastenkodin pihamaalta.

Hyötyliikuntaa keittiössä

Ruokabloggaajien illanvietossa näkyi olleen fufu-jauhoa. Sellaista ei käytetty lastenkodissa, jonka toimintaan tutustuin vuosia sitten. Päärakennuksen ja koulu(katokse)n takana olevalta pellolta käytiin välitunnilla kaivamassa cassavaa. Yhdenlaista koululiikuntaa sekin. Ateria valmistui lastenkodin keittiössä, pihamaan suuren puun varjossa. Ja siis kunhan oli ensin ne cassavat kuorittu, pilkottu, keitetty ja lopulta hakattu survimella tahmeaksi mössöksi. Ja muuten, kävi hyötyliikunnasta se cassavan käsittely.

Taikamarja

Lastenkodin ruoka ei varsinaisesti ollut mieleeni. Fufu oli liisterimäistä sosetta, ja sen kanssa tarjotusta kastikkeesta ei ainakaan palmuöljyä puuttunut… Olisipa lastenkodin pihamaalla kasvanut ”taikamarjapensas” (Synsepalum dulcificum, Miracle Berry), josta olisi voinut napata marjan ennen syömistä. Olin nimittäin saanut maistaa lastenkodin johtajan luona vieraillessa ”taikamarjaa”, jonka syömisen jälkeen kaikki (tai ainakin kaikki happamat) ruoat maistuvat makealta seuraavan puolen tunnin ajan.

vispila%cc%88nviema%cc%88a%cc%88_afrikkalainenkeitto2

Tällä kertaa avainraaka-aine löytyy maapähkinävoipurkista.

Päivän virkistäjä

Matkat taittuivat jo aikansa eläneiden taksien taikka minibussien (lue: Toyota Hiace, johon mahtui parhaimmillaan noin viisitoista matkustajaa tavaroineen) kyydissä. Juuri koskaan ikkunoita ei saanut kiinni, ja autojen ovetkin saatettiin kiinnittää naruviritelmillä. Perille päästyä oli takuuvarmasti enemmän taikka vähemmän punaiseen hiekkapölyyn verhoutunut, ja janoinen.

Yksi päivän pääkohdista olikin, kun tiesi saavansa majapaikan lähellä sijaitsevasta marketista (lue: kontista) iki-ihanaa togolaista limua, joka sai makunsa useista trooppisista hedelmistä. Parempaa limua en ole koskaan maistanut. Tai sitten aika on kullannut muistot. Vaan ehkä ei kuitenkaan, oli nimittäin voittanut jonkin kansainvälisen palkinnonkin. Sitä kun saisi.

Ei ole karvoihin katsomista?

Viikonloppuretki kuljetti orjakauppahistoriastaan tunnettuun Cape Coastiin. Orjalinnaan tutustumisen jälkeen nälkä ajoi lähimpään kuppilaan, ja eipä aikaakaan kun edessä komeili lautanen, johon oli kauhottu kasa riisiä sekä karvaisia lihapaloja. Karvat eivät houkutelleet, mutta jotain oli pahimpaan nälkäänsä syötävä. Riisiä siis.

Taksikuski kuitenkin tiesi kaupungin ulkopuolelta löytyvän hotelliravintolan ja vei meidät sinne, aivan merenrannan ja laskevan auringon äärelle. Ilta terassilla kruunasi päivän. Eikä muuten ollut mitään vakuumipakkauksesta otettua tehokasvatettua broileria. Naistenhuoneessa käydessä kuulin kovan äänen, ja kun kaveri kurkisti ikkunasta takapihalle, näki hän tilatun kanan vilistävän päättömänä pitkin pihamaata. Tällä kertaa lautasella ei näkynyt karvoja, ei liioin höyheniä.

Länsi-afrikkalainen kasvis-pähkinäkeitto

Herkullisen keiton alta pilkistää huivi, joka on tehty perinteisestä ghanalaisesta kankaasta, kentestä.

Soppapäivä

Taannoista Ghanan reissua muistellessa päädyin googlaamaan länsiafrikkalaisia ruokia. Silmiini osui Cookie + Kate -blogin lupaavalta vaikuttavan keiton ohje, jota päätin kokeilla omalla tavallani soveltaen.

Ja että tuli hyvää! Suosittelen kokeilemaan, sillä tätä keittoa meinaan tehdä toistekin. Seuraavalla kerralla tosin saatan lisätä joukkoon kanapaloja, ja kenties vaihtaa riisin bataattikuutioihin. Mutta liemi, se saa pysyä juuri tuollaisena, täyteläisen mausteisena.

LÄNSI-AFRIKAN INNOITTAMA KASVIS-PÄHKINÄKEITTO (4:lle)

Aika: 25-30 min.

1,5 litraa kasvislientä (3 kasvisliemikuutiota)
1-2 rkl öljyä
1 keskikokoinen punasipuli silputtuna
4 valkosipulinkynttä silputtuna
2 rkl tuoretta inkivääriä raastettuna
½ dl maapähkinävoita
1 dl tomaattipyreetä
1 tl Sriracha-kastiketta
1 ½ – 2 dl riisiä
1 pss lehtikaalia silputtuna

Koristeeksi
1 ½ – 2 dl pähkinöitä rouhittuna

  1. Keitä vesi kasvislientä varten.
  2. Kuori ja silppua sipulit. Raasta inkivääri.
  3. Mittaa maapähkinävoi, tomaattipyree ja Sriracha-kastike kulhoon. Lisää joukkoon pari desiä kuumaa kasvislientä. Sekoita aineet tasaiseksi.
  4. Lisää kattilan pohjalle öljyä ja kuullota sipulit kevyesti. Lisää joukkoon inkivääri, kasvisliemi sekä maapähkinäpohjainen seos.
  5. Lisää joukkoon riisi ja anna seoksen porista keskilämmöllä seuraavat 10 minuuttia.
  6. Huuhtele ja silppua lehtikaali. Jätä kova ruoto käyttämättä.
  7. Lisää lehtikaalit keittoon ja jatka keittämistä vielä noin 10 minuutin ajan, tai kunnes riisi on kypsää.
  8. Tarkista maku. Lisää halutessasi vielä esimerkiksi inkivääriä ja/tai Sriracha-kastiketta.
  9. Tarjoile pähkinärouheella koristeltuna.

* Jos ruokabloggaajien afrikkalainen ilta kiinnostaa, tutustu esimerkiksi Himahella, 52 Weeks of Deliciousness ja Liemessä -blogien terveisiin.

 

One Comment Lisää omasi

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.