Joulukaakao

on

Miten olisi jouluinen kaakao piparkakkumausteella?

Istahdin viime viikonloppuna tallinnalaiseen kahvilaan nauttiakseni kaakaota, joka oli maustettu appelsiinilla ja inkiväärillä. Päädyin miettimään erilaisia tapoja maustaa kaakaota. Ja onhan niitä. Esimerkiksi muutama vuosi sitten tein kaakaota, joka sai makunsa maapähkinävoista. Sittemmin olen myös kokeillut kaakaota laventelin syleilyssä. Sai haikailemaan silkkiä ja ranskalaista musiikkia.

Joulukaakao

Mutta maustetaan kaakao miten tahansa, turhan makeasta kaakaosta en välitä. Siinä lieneekin syy siihen, miksi niin harvoin valitsen kaakaon kahvilassa käydessäni. Itse tekemällä voi onneksi tehdä kaakaosta mieleistään. Valita mieleisensä maito, makeuttaa juuri niin kuin haluaa, ja mikä parasta: maustaa milloin mitenkin. Ja näin joulun alla kaakao maistuu erityisen hyvältä piparkakkumausteella maustettuna.

Vaan tiesittekö, että kaakaopavut olivat Etelä- ja Väli-Amerikassa aikanaan myös maksuväline? Yhden avokadon sai kolmella kaakaopavulla, ja valloitetuilta naapurivaltiolta asteekit keräsivät veroja kaakaopapuina. Asteekkien kuningas Moctezuma II (1466-5120) puolestaan nautti kaakaojuomaa kultaisesta maljasta, kultaisella lusikalla hitaasti hörppien.

JOULUKAAKAO (1:lle)

2,5 dl maitoa
2 rkl kaakaojauhetta
¼ – ½ tl piparkakkumaustetta
1 pala tummaa suklaata raastettuna
Makeuta makusi mukaan
(1-2 rkl Baileys-kermalikööriä)

Päälle:
maito- tai kermavaahtoa
hyppysillinen piparkakkumaustetta

  1. Sekoita maito, kaakaojauhe, piparkakkumauste ja suklaaraaste keskenään ja kuumenna.
  2. Makeuta makusi mukaan ja haluamallasi tavalla. Lisää halutessasi hieman Baileysiä. Tarkista maku.
  3. Tarjoa kuuma kaakao halutessasi maito- tai kermavaahdolla. Sirottele päälle piparkakkumaustetta.

3 Comments Lisää omasi

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.