Tunnelmallinen Lappeenranta

on

Kiireetön visiitti Lappeenrantaan sai askeleen hidastumaan. Pysähtymään aloilleen toviksi jos toiseksi. Mielen matkaamaan vuosikymmenten ja -satojen taa. Ihastelemaan ja ihmettelemään.

Porvoossa on riittänyt tungosta,  kun yksi jos toinenkin on matkannut sinne joulutunnelmaa etsimään. Totesin, ettei sieltä ainakaan joulurauhaa löydä. Suuntasinkin ystäväni luo Lappeenrantaan. Oli tilaa olla ja kulkea, hengähtää.

img_7571

Lappeenrannan keskustassa, Kauppakadulta, löytyy ihastuttava ravintola Wolkoff. Kuin olisi astunut ajassa taaksepäin. Istahdimme rauhassa nauttimaan tunnelmasta ja pöydän antimista, kunnes jossain vaiheessa huomasin lähes kaikkien muiden asiakkaiden jo jatkaneen matkaansa.

Wolkoff tarjoaa perinteistä joulutunnelmaa.

Poistuin paikalta mukanani idea kaalisalaatista. Siihen palaan vielä ennen joulua, omalla versiollani.

Joulutunnelmaa museosta

Ravintolan vieressä sijaitsee  Wolkoffin talomuseo, jossa näin joulun alla on mahdollista tutustua Wolkoffin perheen joulutunnelmaan opastetulla kierroksella. Sinne.

Museokaupan takaovesta suuntasimme sisäpihan kautta Wolkoffin perheen kotiin. Astuin ovesta suoraan vuosikymmenten, jopa vuosisadan taakse. Tuntui uskomattomalta ajatella, että talossa on asuttu yhden ja saman suvun voimin aina 1800-luvulta 1980-luvulle. Ja aina ilman kylpyhuonetta, sillä talon viimeinen emäntä ei hennonnut luopua leivinuunistaan. Oli todennut, että missäs ne kulitsat sitten paistetaan.

Ei voi kuin kiittää Wolkoffin sukua, joka näki vaivaa historian välittämisessä tuleville sukupolville. Miltä esimerkiksi kuulostaa joulukuusenkoristeet 1800-luvulta? Vaan ettäkö kasvattaisi jouluksi kotiinsa 60 amaryllista. Ei onnistuisi minulta, mutta Wolkoffin emännältä onnistui. Ne kun olisi nähnyt!

Wolkoffin perheen vinkki joulukattausta varten: jokaiselle ruokailijalle pieni kynttilä lautasen eteen.

Pysähdys kahvilassa

Seuraavaksi suuntasin Kauppakatua alas, ohi suloisen Iderin putiikin (kuvat yllä) ja talviasuun pukeutuneen puiston. Ja sitten ylös mäkeä, kohti linnoituksia. Mäen päällä oli heti ensimmäisenä vastassa ihastuttava kahvila Majurska. Kahvila, jota ei kannata ohittaa! Kesäisin viihtyisät paikat löytyvät vaikka pihamaalta, nyt joulukuusen tuntumasta.

img_7572

Pakkasen paukkuessa oli ihana istahtaa nauttimaan kahvilan lämmöstä ja tunnelmasta. Ei ollut kiire minnekään, santsikupinkin ehti hörppiä rauhassa. Silmäillä ympärilleen, ja kuulostella mistä  kaikesta kaupungissa puhutaan. Siis mitä nyt ymmärsi. Venäjän kieleen kun törmää Lappeenrannassa tämän tästä. Ja niinhän se on ollut jo usean sukupolven ajan. Edellä mainitut Wolkoffitkin saapuivat  itärajan takaa 1800-luvun alkupuolella.

img_7576

Majurskan naapurista löytyy myös muutama viehättävä putiikki katsastettavaksi.

Valokuvan täyteinen museokierros

Majurskaa melkein vastapäätä löytyy Lappeenrannan taidemuseo, jossa voi ihastella ja ihmetellä Juha MetsoTunteella liikkeellä -valokuvanäyttelyä aina 5.3.2017 saakka. Tarjolla on muun muassa suorastaan (kirjaimellisesti) jäätäviä tunnelmia itänaapurista. Itselle mieleen jäi esimerkiksi kuva kinoksissa pyörää polkevasta henkilöstä.

img_7575

Lappeenrannan taidemuseoon ostetulla lipulla pääsin tutustumaan myös pienen kivenheiton päässä sijaitsevan Etelä-Karjalan museon näyttelyihin. Nyt esillä oli Suomen ensimmäisiä värivalokuvia 1900-luvun alusta. Väri on valoa – Saimaalta itään värivalokuvin -näyttely on nähtävissä aina 2.4.2017 saakka. Lisäksi voi tutustua Lappeenrannan, Käkisalmen ja Viipurin historiaan. Itse melkein juutuin klikkaamaan näyttöä, jossa kuljettiin kuvien siivittämänä aina 1880-luvun Lappeenrannasta aina 1970-luvulle. Kuvat kun kertovat tunnetusti enemmän kuin tuhat sanaa.

Itärajan läheisyys näkyy ja tuntuu, esimerkiksi taidemuseota vastapäätä sijaitsevan ortodoksisen kirkon muodossa. Kuvan kirkko on rakennettu vuonna 1785.

Kulttuuri- ja tapahtumakeskus Kehruuhuone sijaitsee aivan Etelä-Karjalan museota vastapäätä. Vastikään peruskorjattu rakennus seisoo komeasti aloillaan ja tarjoaa lounasta, jota kuulin paikallisten kehuvan. Jäi kuitenkin testaamatta. Yksi lounas päivässä riittää. Lounaan lisäksi Kehruuhuoneella järjestetään erilaisia tapahtumia, esimerkiksi 8.-11.2.2017 vuorossa on Kehruuhuoneen musiikkinäytelmä.

Päivän hämärtyessä palaan linnoituksilta takaisin Kauppakadulle ja löydän itseni joulukojujen keskeltä. Useampi tunti hujahti kuin huomaamatta, lainkaan kiirehtimättä ja juuri mitään tekemättä. Leppoisassa Lappeenrannassa.

Tunnelmallista joulun odotusta!

One Comment Lisää omasi

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.