Helsingin helmi

on

Tiesin löytäneeni yhden Helsingin ihastuttavimmista paikoista, kun huomasin huokaavani kerta toisensa jälkeen ihastuksesta – samalla todeten, että tänne on tultava pian takaisin. Piknikille!

Olin hetkeä aiemmin astunut Kumpulan kasvitieteellisen puutarhan porteista sisään, maksanut sisäänpääsyn sekä nauttinut kesäkahvila Kummun antimista, kun huomasin jo suunnittelevani uutta visiittiä. Joka mutkan takaa nimittäin tuntui löytyvän loistava piknik-viltin paikka ihastuttavalla maisemalla. Että istahtaisiko puron varteen, sillan tuntumaan vai kenties lammen äärelle. Nurmikenttää riitti, ja penkkejäkin paikka paikoin.

Puutarhaan voi siis saapua viettämään piknikkiä, kunhan vain varoo istutuksia ja siivoaa jälkensä. Mutta puutarhan kahvila Kumpu osoittautui ihan hyväksi, mikäli ei halua ottaa omia eväitä mukaan. Tarjolla oli niin keittoa kuin suolaista ja makeaa purtavaa. Itse maistoin gluteenitonta savulohipiirakkaa, jossa ei oltu kalassa säästelty.

Niin ja sitä ihasteltavaa riitti, ruusutarhoista hyötypuutarhaan. Kuvittelin selviäväni alueen kiertämisestä noin tunnissa, mutta paikka lumosi siinä määrin, että päädyin nauttimaan puutarhan tunnelmasta kolmen tunnin edestä.

Historia

Kumpulan kasvitieteellinen puutarha on syntynyt 1800-luvulla rakennetun Kumpulan kartanon maille. Kartanoon lukeutuvat rakennukset ovat vuosisatojen aikana toimineet niin sukupuolitautien sairaalana, vuokra-asuntoina kuin kansakouluna. 1970-luvun peruskoulu-uudistuksen myötä rakennukset siirtyivät kaupungilta valtiolle ja yliopiston käyttöön. Puutarhan rakentaminen käynnistyi 1980-luvulla, mutta kaikille avoimeksi puutarhaksi se muutettiin vasta kymmenen vuotta sitten.

Sijainti

Kumpulan kasvitieteellinen puutarha sijaitsee Helsingin keskustasta noin 20 minuutin bussimatkan päässä. Vaan siinä määrin salainen puutarha on kyseessä, ettei sinne ihan noin vain eksy, ellei asu aivan kulmilla ja ulkoile alueella. Siis ties kuinka monta kertaa olen itsekin kulkenut Hämeentietä edestakaisin autuaan tietämättömänä siitä, että ohitan muutaman sadan metrin etäisyydellä yhden Helsingin ihastuttavimmista paikoista!

Perille löytämiseksi kannattaa tutustua puutarhan sivuilta löytyviin ohjeisiin. Autolla joka tapauksessa pääsee ajamaan portille, ja pieni pysäköintialue sijaitsee aivan portin tuntumassa. Hämeentien bussi- ja raitiovaunupysäkeiltä kävelee noin kymmenen minuuttia (osin suuntavaiston ja osin kartan / Google mapsin avulla, ainakin jos päätyy taittamaan matkaa metsäpolun kautta, kuten minä).

Kumpulan kasvitieteellinen puutarha on avoinna kesäisin, toukokuun alusta syyskuun loppuun.

 

2 Comments Lisää omasi

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.