Kesäinen Tampere

on

Pyörähdys Tampereella jätti mukavat (maku)muistot sekä muistutti siitä, ettei aina tarvitse lähteä merta edemmäs kalaan. Järvimaisemakin on hyvä.

Lomasuunnitelmien mentyä koronan myötä uusiksi, suuntasin muutamaksi päiväksi Tampereelle.

Maisemien ihastelua

Alkukesä on kauneinta aikaa myös Tampereella.

Syreenien ja tuomien lisäksi esimerkiksi nämä  Tampereen taidemuseon edustalla kukkivat tulppaanit ilahduttivat mieltä. Upeita!

Keskustan läheltä, Lapinniemen järvimaisemista, löytyi viehättävä kävelyreitti. Aurinkoinen kesäilta ja järvenranta vetivät toisiakin puoleensa. Aikaa vietettiin lukien, pelaten, jutustellen, syöden tai ihan vain järvenselkää tuijottaen. Ja siinä missä toiset istuivat rantakivillä tai laiturilla, toiset olivat löytäneet paikkansa penkiltä, keinusta tai mukanaan tuomasta riippukeinusta. Pukukopeissa olisi voinut käydä vaihtamassa uimapuvun päälleen ja pulahtaa veteen.

Eikä Tampereen näkötornia sovi unohtaa. Maisemien ihastelun jälkeen voi nauttia Pyynnikin munkkikahvilan antimista sekä tehdä mukavan kävelylenkin alueen luonnosta nauttien. Itse päädyimme kävelemään rinnettä alas järvenrantaan ja takaisin ylös; portaat rantaa kohti löytyvät aivan näköalatornin pihasta. Ja jos uimapuku on mukana, ei muuta kuin pulahtamaan. Kuvassa näkyy Pyynikin uimaranta, jonka yhteydestä löytyy myös pieni Pyynikin Hiekkarannat Kahvila.

Historian havinaa työläisten silmin

Amurin työläismuseokortteliin astumalla hyppää hetkessä ajassa taaksepäin. Kortteliin kalustetut kodit kuljettavat kuvitteellisten asukkaiden matkassa aina vuodesta 1882 vuoteen 1973. En voinut olla miettimättä arkea 1880-luvun perheessä. Että millaista olisi asua koko kuusihenkisenä perheenä yhdessä huoneessa, ja jakaa yhteiskeittiö kolmen muun talouden kanssa. Ja siis niin, että yhteiskeittiö käsitti lähinnä takan eli piisin, jossa jokaisella taloudella oli oma paikkansa esimerkiksi kolmijalalle, jonka päällä sai puuronsa ja soppansa keitettyä.

Koronasta johtuen työläismuseokorttelissa ei tänä kesänä järjestetä yleisöopastuksia, mutta alkujohdannot järjestetään tasatunnein klo 10-16.  Museokorttelin yhteydessä toimii myös kahvila Amurin Helmi, jossa voi muun muassa nauttia vanhanajan limonadia.

Työväki-teema oli vahvasti esillä myös Työväen Werstaassa, joka löytyy Finlaysonin entisestä puuvillatehtaasta. Museo on erikoistunut työn ja työväestön historian tallentamiseen ja esittelyyn. Ja kuten työläismuseokorttelissa, myös täällä matkataan vuosikymmenestä toiseen. Ensimmäiset vuosikymmenet näyttäytyvät paikoin todella synkkinä. Mieleen jäi muun muassa resuinen vankila-asu. Perheitä varten museolla on omia opaskierroksia.

Museo kerää ihmisten kokemuksia työelämän keskeltä ja on tällä hetkellä kiinnostunut tietämään, millainen työpäivämme on ollut koronakevään keskellä. Mikäli haluat jakaa kokemuksesi, lähetä postia museon kokoelmapäällikölle.

Tutustu tarkemmin Tampereen museoihin. Kaupungista löytyy esimerkiksi Suomen pelimuseo, Muumimuseo, Lenin- museo ja Vakoilumuseo.

Silmänruokaa ja vatsantäytettä

Särkänniemen vieressä sijaitsevan Sara Hildénin taidemuseon Still Still Life -näyttely on katsaus moderneihin asetelmiin, joista yllä muutama esimerkki ruokaan liittyen.

Tallipihan Suklaapuoti on yksi matkan ehdottomasti herkullisimmista paikoista. Itselle tarttui mukaan esimerkiksi persikka-salmiakkia (suosittelen!). Tarjolla on myös mitä suklaakonvehteja joka makuun. Miltä kuulostavat esimerkiksi suklaakonvehdit, joiden makuina ovat vadelma-mustikka-valkosuklaa, Irish Cream, sampanja, viski, tyrni-ruiskaunokki-valkosuklaa, mango-basilika-maitosuklaa…?  Tallipihaan kannattaa muutenkin tutustua, sillä pihamaalta löytyy useampi puoti siinä kuin kahvila. Niin ja kanoja.

Munkki päivässä pitää nutturan löysällä, todettiin Pyynnikin Munkkikahvilan edustalla, joten pakkohan sitä oli Näkötornissa pistäytyessä maistaa pienet munkit. Suosittelen! Ei jäänyt kitalakeen ikävää kerrosta, kuten joskus munkkeja syödessä. Ja kiva, että munkkeja saa kahdessa eri koossa. Ja jos et Näkötornille ennätä, pistäydy Kauppahallissa herkuttelemassa.

Tampereelta löytyy useampi hyvä ravintola, mutta tällä kertaa nokka osoitti ulos ja veden äärelle. Venesataman vierestä löytynyt terassi veti puoleensa, kuten myös mielenkiinnon herättäneet pizzat. Classic Pizza yllättikin positiivisesti, enkä ihmettele listalta löytynyttä The Best Pizzas in Finland – Glorian Ruoka & Viini -leimaa. Valitsimme Alpen Wursterin, jossa oli tulista salsakastiketta, raclettejuustoa, mozarellaraastetta, pekonia, bratwurstia, maustekurkkuja (!) ja piparjuurismetanaa. Ja todellakin pizzassa voi olla myös maustekurkkuja. Mutta niin myös punajuurta, kuten Jouni Törmäsen ideoimassa Verde Mon Dieu -pizzassa, josta löytyi raastetun punajuuren lisäksi tomaattikastiketta, mozzarellaraastetta, Aura-juustoa, auringonkukansiemeniä, tomaattismetanaa, rukolaa, hunajaa ja seesamikastiketta. Keskenään hyvin erilaiset, mutta herkulliset pizzat.

Tutustu tarkemmin Tampereen ravintolamaailmaan.

Kivenheiton päästä juna-asemasta, aivan Koskipuiston vieressä sijaitseva Pella’s cafe tarjoaa mitä herkullisempia leivonnaisia, joiden takaa löytyy oma kondiittori-leipuri. Tiskillä tilatessa oli suorastaan vaikeuksia päättää, mitä valita. Tällä kertaa päädyttiin karhunvatukka-tummasuklaamoussekakkuun ja minttusuklaiseen browniesiin. Herkullisia olivat.

Tutustu lähemmin Tampereen kahvilatarjontaan.

Ja jos kaupungista löytyy kauppahalli, kannattaa siellä käydä pyörähtämässä. Tällä kertaa Tampereen kauppahallista tarttui mukaan Pullapuoti Wileniuksen tiskiltä karjalanpiirakka poikineen.


Lue myös:

 

2 Comments Lisää omasi

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.