Ananas – aikansa statussymboli

on

Tällä kertaa ananas sukelsi raikkaan mausteiseen salaattiin. Mutta tiesitkö, että ananas oli aikanaan merkittävä statussymboli ja vieraanvaraisuuden symboli?

Tuntuu uskomattomalta ajatella, että ananaksia on joskus vuokrattu illallispöydän komistukseksi tai jotta voisi kanniskella ananasta jonkin aikaa mukanaan. – Siis vähän samaan tapaan kuin elokuvassa Sex and the City (2008) avustaja Louise vuokrasi itselleen Louis Vuittonin laukun. Ainut ero vain on siinä, että muoti vaihtuu hitaammin kuin ananakset pilaantuvat. Esimerkki kuvastaa hyvin kuinka merkittävän statussymbolin asemaan ananas aikanaan ylsi.

Oleellista ei ollut nauttia ananaksen herkullisesta mausta vaan esiintyä sen seurassa.

Ananaksen taannoista statussymbolin asemaa auttaa ymmärtämään, kun mietitään kuinka kallista, hidasta ja jopa vaarallista oli käydä Karibialla. Oli itse asiassa melkoinen saavutus, mikäli onnistui sieltä saakka tuomaan helposti pilaantuvan ananaksen syöntikelpoisena Pohjois-Amerikkaan tai Eurooppaan.

Englannissa ananaksen kasvattaminen onnistui lopulta lukuisten yritysten jälkeen. Ananaksen arvo kuitenkin piti arvonsa, sillä trooppisen ananaksen kasvattaminen kasvihuoneissa ei ollut lähimainkaan riskitöntä eikä halpaa. Kotimaisen ananaksen arvo ei näin ollut maahantuotua vähempi, ja ananaksia kuljettavien piikojen nähtiin olevan vaarassa joutua ryöstön uhreiksi. Ananaksia ryöstäneet saattoivat puolestaan päätyä jopa vuosiksi vankilaan.

Koska mehukkaan makeat ananakset yhdistettiin lämpöön ja ystävällisyyteen, niistä tuli myös 1700- ja 1800-lukujen vieraanvaraisuuden symboleita. Ananas koristi erityisesti vieraiden vastaanottamiseen liittyviä tavaroita. Ananas kirjailtiin esimerkiksi pöytä- tai lautasliinoihin. Tänäkin päivänä ananas näkyy mitä erilaisimmissa tuotteissa, kuten vaikkapa kynttilänjaloissa ja suola- ja pippurisirottimissa.

1770-luvulla ilmaisua ”a pineapple of the finest flavour” käytettiin kaikesta, mikä oli parhaista parhainta.

Vaan tiesittekö, että Skotlannista löytyy 1700-luvulla valmistunut rakennus, jonka kupoli on saanut innoituksensa ananaksesta? Tarinan mukaan lordi Dunmore teetti ananasta muistuttavan kupolin palattuaan Virginiasta, jossa Karibialta palanneet merimiehet laittoivat ananaksen talon edustalle merkiksi kotiin paluusta. Lordi päätti sitten ilmoittaa omasta kotiin paluustaan isommin… Nykyisin Dunmore Pineapplena tunnettu rakennus tarjoaa majoitusta sitä haluaville.

Höyrylaivojen yleistyminen ja säännölliset matkat siirtokuntiin himmensivät ananaksen loistokkuutta. Ananaksen esittelyn sijasta sitä kannatti jo syödäkin, kun jopa työväenluokalla oli varaa ostaa ananaksia Lontoon myyntikojuista.

Suomeen ananasta tuotiin säilyketölkeissä jo 1800-luvulla, tosin pieniä eriä ja mahdollisesti vain laivanvarustajan itsensä käyttöön. Ensimmäiset ananasta sisältävä ruokaohje julkaistiin Suomessa tiettävästi vuonna 1908 julkaistussa Jokamiehen ja joka naisen viikkolehdessä. Kyseessä oli ananasvanukas.

Limetin ja chilin makua itseensä imeneet ananaspalat sekoitetaan muiden ainesten joukkoon. Lopuksi salaatti maustetaan mausteisella ja maapähkinäisellä salaatinkastikeella.

RAIKKAAN MAUSTEINEN ANANAS-SALAATTI MAAPÄHKINÄISELLÄ KASTIKKEELLA

1 tuore ananas
½ -1 limetin mehu
¼ tl chilirouhetta

2-3 avokadoa
1 iso kurkku
200-250 g kirsikkatomaatteja
(1 punasipuli)
1 punainen chili
1 dl tuoretta korianteria
1 dl tuoretta minttua

Kastike
3 rkl maapähkinävoita
2 rkl soijakastiketta
1 rkl riisiviinietikkaa
1 rkl ruskeaa sokeria
1 limetin mehu
1 valkosipulin kynsi
½ tl chilirouhetta

  1. Kuori ja pilko ananas. Sekoita joukkoon limetin mehu ja chilirouhe. Sekoita.
  2. Kuori ja pilko avokado. Huuhtele ja pilko kurkku ja tomaatit. Silppua chili ja yrtit. Mikäli haluat, kuori ja viipaloi punasipuli ohuiksi renkaiksi. Lisää ainekset ananaspalojen joukkoon.
  3. Sekoita kastikeaineet keskenään ja tarkista maku. Voit tarjota kastikkeen erikseen, jotta jokainen saa lisätä kastiketta itse.

LÄHTEET

Bell, Bethan: The rise, fall, and rise of the status pineapple. BBC News, 2020.
MacEwen, Terry: King Pine, The Pineapple. Historic UK.
Kylli, Ritva: Suomen ruokahistoria – Suolalihasta sushiin. Gaudeamus, 2021.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.