Isälle

on

Ennakkotietona todettakoon, että tällä kertaa pääosassa ovat tarinat.

Minulla ja ystävälläni oli aikanaan kokkikerho. Ruoanlaiton perusteita tuntemattomina pikkutyttöinä saimme kokeilla siipiämme keittiössä. Muistan, kuinka kerran syntyi ateria, joka oli käynyt kylmässä uunissa. – Mitä, tuleeko uunin olla lämmin?! Lopulta muun muassa raakaa kananmunaa sisältänyt mössö tarjottiin isälleni, joka maistoi urheasti, vaikka tuotos olisi oikeasti kelvannut vain ja ainoastaan kompostin suihin.

Oli kuin isä olisi sanonut, että aina saa kokeilla ja mokata. Kiitos, isä, kokeiltu ja mokailtu on – muuallakin kuin keittiössä.

Mutta aina sitä ei tarvitse opetella kantapään kautta. Toisilta, ja tässä tapaukselta isältä, voi oppia yhtä ja toista. Muistan esimerkiksi vieläkin sen, kuinka istuin ruokapöydällä ja seurasin, kuinka sokerikakku leivotaan. Vahakangaspöytäliinalla oli kaksi samankokoista juomalasia. Isä rikkoi toiseen lasiin kananmunat, ja sitten sain kaataa sokeria toiseen lasiin – yhtä paljon kuin toisessa oli munia. Tämän jälkeen, kun sokerit oli kaadettu kulhoon, kaadettiin tyhjentyneeseen lasiin jauhoja saman verran kuin toisessa lasissa oli munia. Sokerikakun ohje tuli opittua esimerkin ja tekemisen kautta.

Hollantilaiset lihapullat ja hutspot

Mutta hypätään ajassa kauemmas, aina vuoteen 1574, jolloin hollantilaisessa Leidenin kaupungissa elettiin kovia aikoja. Espanjalaiset sotilaat olivat leiriytyneet kaupungin ympärille, ja noin  vuoden kestäneen piirityksen seurauksena jopa kolmannes kaupunkilaisista oli kuollut nälkään ja ruttoon. Lopulta kuitenkin käytiin taistelu, jonka seurauksena espanjalaiset joutuivat pakenemaan – jättäen taakseen jo keittämänsä perunat. Niistä, yhdessä porkkanoiden ja sipuleiden kanssa, syntyi hollantilaisten perinteinen ruoka hutspot, jota nautitaan erityisesti vapautustaistelun muistopäivänä 3. päivänä lokakuuta.

Pitkät perinteet omaava hutspot nautitaan usein haudutetun naudanlihan (klapstuk) tai hollantilaisten (eli kokonsa puolesta tennispullia muistuttavien) lihapullien kanssa. Päädyin tekemään hollantilaisia lihapullia, joskin totutun kokoisina ja uunissa paistaen. Nälkä ei nimittäin antanut odottaa, eikä pannulla paistamiseen käytettävä rasvamäärä houkutellut. Mutta ymmärrän kyllä, kun halutaan tuhtiakin tuhdimpaa ruokaa, sivun alalaidasta löytyvän ohjeen mukaan paistetut lihapullat ajavat asiansa. Ei kuitenkaan tänään, mutta ehkä joskus, jos takana on reipasta ulkoilua kirpakassa pakkassäässä.

Vaan jos vielä muutama sana makumaailmasta. Jos sipuli närästää, jätä se suosiolla hutspotista pois. Karkea, eri juureksista tehty sose on kuitenkin maittavaa – ja myös eri tavoin sovellettavissa. Hollantilaiset lihapullat ovat jo makunsa osalta jotain muuta kuin mihin Suomessa on totuttu, joten nämä lihapullat eivät välttämättä saa suurta suosiota (ainakaan) perheen pienimmissä. Tosin jos lihapullat valmistaa pannulla rasvassa, ja tekee siinä samalla kastikkeen, tilanne saattaa olla toinen.

HUTSPOT (4:lle)

6 isoa perunaa kuorittuna ja neljään osaan leikattuna
8 isoa porkkanaa, kuorittuna ja puolitettuna
4 isoa sipulia, kuorittuna ja silputtuna
suolaa ja pippuria

 1. Kuori ja pilko perunat, porkkanat ja sipulit.
 2. Aseta perunat kattilan pohjalle, lisää vettä niin että perunat peittyvät juuri ja juuri.
 3. Lisää porkkanat perunoiden päälle, niiden päälle sipulit. Ripottele hieman suolaa päälle.
 4. Keitä miedolla lämmöllä, kannen alla noin 20 minuuttia, kunnes perunat ovat kypsyneet.
 5. Kaada keitinvesi kattilasta pois, osan keitinvedestä säästäen.
 6. Soseuta perunat, porkkanat ja sipulit karkeaksi soseeksi. Lisää tarvittaessa keitinvettä.
 7. Lisää suolaa ja pippuria, tarkista maku.

HOLLANTILAISET LIHAPULLAT

400 g jauhelihaa
½ rkl muskottipähkinää
1-2 rkl karkeaa sinappia
½ tl valkopippuria
½ dl korppujauhoja*
2 rkl maitoa tai vettä
1 ½ tl suolaa
1 muna

*Gluteenittoman vaihtoehdon saat käyttämällä esimerkiksi gluteenitonta kauralesettä

 1. Jos paistat lihapullat uunissa, laita uuni lämpiämään 220 asteeseen.
 2. Sekoita kaikki muut aineet keskenään paitsi jauheliha.
 3. Lisää jauheliha joukkoon ja sekoita huolellisesti.
 4. Muotoile taikinasta lihapullia leivinpaperilla suojatulle pellille.
 5. Paista uunissa noin 10-15 minuuttia.

Vinkit hollantilaisiin lihapullien ja kastikkeen tekoon

 1. Tee lihapullataikina kuten edellä, mutta muotoile taikinasta neljä isoa palloa. Paista lihapullat pannulla seuraavasti:
 2. Lisää pannulle ¾ dl voita.
 3. Kun voi on kuumentunut, lisää lihapullat.
 4. Kun olet ruskistanut lihapullat, lisää 2 ½ dl lihalientä.
 5. Anna lihapullien kypsyä kannen alla miedolla lämmöllä 25-30 minuuttia.
 6. Tarkista kastikkeen maku ja lisää sinappia (tai ketsuppia) halutessasi. Suurusta tarvittaessa 1-2 ruokalusikallisella jauhoa.

 

 

One Comment Lisää omasi

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.