Etelän kautta jouluun

on

Maa on valkoisenaan lumesta, pakkanen paukkuu ja matka jouluun on alkanut. Siis jos vaikka hieman ananas-inkivääriglögiä, inkivääri-mantelitorttuja ja reagge- tai vaikkapa lattarijoulumusiikkia näin joulukauden alkuun. Jaksaa sitten niitä perinteisempiä jouluherkkuja jouluaattona.

Inkivääri-mantelitortut ja ananas-inkivääriglögi

Ja tosiaan, jos on jouluherkkuja vähintäänkin sen seitsemää sorttia, niin on myös joulumusiikkia laidasta laitaan. Esimerkiksi AccuRadion kautta on mahdollista kuunnella perinteisimpien joulusävelten lisäksi joululauluja esimerkiksi countryn, gosbelin, rockin, popin tai vaikkapa jo edellä mainittujen lattareiden ja reaggen tahdissa.

Mutta takaisin herkkuihin. Näiden superherkullisten inkivääri-mantelitorttujen reseptin nappasin Chocochililtä, mutta niiden perinteisten tähtitorttujen sijasta teinkin suupaloiksi sopivia neliöitä. Helpompi syödä, ja tuota ihastuttavaa täytettä saa koko suupalan edestä. Eikä tomusokeri-kaneliseosta pidä unohtaa, kruunaa herkun!

vispila%cc%88nviema%cc%88a%cc%88_inkiva%cc%88a%cc%88ritortut_glo%cc%88gi2

Ananas-inkivääriglögiin päädyin osaltaan siksi, että tajusin etteivät esimerkiksi herukka- ja omenamehupohjaiset glögit välttämättä sovi herkkävatsaisille, ns. FODMAP-ruokavaliota noudattaville. Eikä muuten ne perinteiset joulutortutkaan (luumumarmeladista ja vehnästä johtuen). Mutta nämäpä sopivat, varsinkin jos joulutorttujen yhteydessä käytetään gluteenitonta taikinaa (ja syödään kohtuudella, jolloin mantelimassaa ei tule syötyä liikaa).

Tutustu myös muihin jouluisiin herkkuihin, kuten minijoulutorttuihin.

INKIVÄÄRI-MANTELITORTUT
Chocochilin ohjeen mukaan

1 pkt lehtitaikinaa*
½ -1 pkt (150 g) mantelimassaa
½ prk Ginger People -inkiväärilevitettä

Koristeeksi
tomusokeria ja kanelia

Huomio! Aina ei tarvitse tehdä koko satsia kerralla, joskus vähempi riittää. Inkiväärilevite säilyy hyvin jääkaapissa, samoin mantelimassa, jos sitä säilytetään jääkaapissa esimerkiksi tiiviissä muovirasiassa hajuilta suojattuna.

  1. Laita uuni lämpenemään 225 asteeseen.
  2. Levitä lehtitaikinalevyt leivinpaperille sulamaan. Leikkaa taikinalevyt joko tuttuun tapaan kahteen osaan (tähtitortuiksi) tai kahdeksaan osaan, pikkuneliöiksi. Jos teet pikkuneliöitä, kaulitse/painele taikinaa ohuemmaksi, jotta neliöt eivät paistu turhan korkeiksi ja keikahda.
  3. Muotoile mantelimassasta esimerkiksi noin 10 sentin kolikon kokoisia paloja ja asettele ne taikinan päälle. Levitä jokseenkin vastaava määrä inkivääritahnaa päälle, kuitenkin niin että pikkuneliöitä tehdessäsi inkivääritahna peittää mantelimassan.
  4. Paista torttuja uunin keskiosassa noin 10 minuuttia, tai kunnes tortut ovat paistuneet kullanruskeiksi.
  5. Anna torttujen jäähtyä ennen kuin koristelet kaneli-tomusokerisekoituksella.

*Mikäli haluat gluteenittomat tortut, myydään ainakin joissakin isoimmissa marketeissa Fria Brödin gluteenitonta lehtitaikinaa. Taikinan voi myös tehdä itse. Itse ajattelin kokeilla jossain välissä gluteenitonta lehtitaikinaa Gluteenitontaleivontaa -blogin ohjeella. Kuvassa olevat tortut eivät ole gluteenittomia.

ANANAS-INKIVÄÄRIGLÖGI (4:lle)

1 litra ananasmehua
4 tl Ginger People -inkiväärilevitettä
2 kanelitankoa
4 mausteneilikankukkaa
4 rkl kookoslastuja
4-6 rkl rommia tai 6-8 tippaa rommiaromia

  1. Keitä ananasmehua, inkiväärilevitettä, kanelitankoja, mausteneilikankukkia ja kookoslastuja muutama minuutti. Tarkista maku.
  2. Nosta kanelitangot ja mausteneilikankukat pois.
  3. Lisää rommi, tarkista maku ja kaada juoma laseihin.

vispila%cc%88nviema%cc%88a%cc%88_inkiva%cc%88a%cc%88ritortut_glo%cc%88gi4

Ginger People -inkiväärilevitettä löysin Punnitse ja Säästä -kaupasta, mutta sitä myydään kuulemma myös ainakin Vegekaupoissa.

4 Comments Lisää omasi

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.