Kukkaissuklaata!

on

Oletteko kokeilleet dipata apiloita suklaassa? Aika kukkea makuelämys, kirjaimellisesti.

Olin sitonut juhannukseksi kukkakimpun, johon olin kerännyt pionin ympärille niittykukkia ja mustikanvarpuja. Aikani kukkakimppua ihasteltuani muistin kirjan, jota olin lukenut kuukausia aiemmin.

Kyseessä oli Katariina ja Veera Vuoren Kukkaisruokaa (LIKE, 2016), jota oli suorastaan hurmaavaa lukea paukkupakkasten paukkuessa ulkona. Olin käpertynyt torkkupeiton alle lämmittelemään kun luin Ahkeran Liisan mokkapaloista, hedelmäsalaatista ahomansikankukilla ja leipäjuustosta juhannusruusuilla – kesäniityistä unelmoiden.

Kesää henkivien ohjeiden lisäksi oli mielenkiintoista lukea kirjan historiasta; kuinka Katariina oli oppinut herkuttelemaan kukilla isoäitinsä kukkapenkistä kukkia suuhun napsien, apilan mettä karkkihampaan kolotukseen imien. Kirjaan innoituksen Katariina sai tyttäreltään Veeralta, joka oli hiekkakakkua leipoessaan päästänyt ilmoille idean kukkaiskeittokirjasta.

Kukkaisten ohjeiden lisäksi kirjassa kirjasta löytyy myös hyödyllistä tietoa kukista – mitä tahansa kukkiahan ei sovi suuhunsa pistää!

Mutta se suklainen apila… Nappasin kukkakimpusta muutaman apilan ja päätin testata kirjan ohjetta. Ei hullumpaa. Vähän niin kuin hunajan alkulähde suklaalla kuorrutettuna. – Jotain sellaista, jota voisi olla hauska tarjota vieraille jollain kesäkutsuilla…

Kirjassa kerrotaan, että apilat sisältävät paljon valkuaisaineita ja C-vitamiinia, ja että apiloita on käytetty pula-aikana jauhon jatkeena. Kerrallaan suklaassa dipattuja apiloita ei kuitenkaan pidä nauttia liikaa, sillä ovat kuulemma ”ruoansulatukselle kuituinen pala purtavaksi”.

APILATIKKARIT (10 kpl)

150 g suklaata
1 rkl kookosöljyä
10 apilaa (ei tarvitse esikäsitellä)

  1. Sulata suklaa vesihauteessa tai mikrossa ja sekoita kookossula suklaasulaan.
  2. Dippaa apilat suklaaseen ja ripusta kovettumaan; käytä avuksesi esimerkiksi pyykkipoikia ja narua.

KUKITETTU VALKOSUKLAA

Kirjan mukaan sulatetun valkosuklaan päälle voi ripotella esimerkiksi lemmikkejä ja orvokkeja. Kukkia ei tarvitse sen kummemmin esikäsitellä, mutta varmistathan että keräät puhtaalta paikalta, vältät kemiallisesti lannoitettuja peltoja ja puutarhoja sekä teiden varsia.

1-2 dl kukkia
200 g sulatettua valkosuklaata

  1. Sulata suklaa vesihauteessa. (Ei mikrossa!)
  2. Säästä osa kukista koristeluun, lisää loput sulaneeseen suklaaseen.
  3. Kaada suklaaseos pieniin muotteihin tai tee pieniä suklaakiekkoja leivinpaperille.
  4. Ripottele kukkia koristeeksi ja anna kovettua.

One Comment Lisää omasi

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.