Tunnelmasta toiseen

on

Muotitietoinen barbi, kartanon kattaukset silloin joskus…, nykytaide aina graffitia myöden siinä kuin 1930-luvun pariisilaisten katujen tunnelma. Nämä kaikki on aistittavissa vain pienten kivenheittojen päässä toisistaan.

Päätin irtaantua työasioista siirtymällä viikonlopun viettoon museokierroksen kautta. Suuntasin ensin Kansallismuseoon, jossa Barbi – The Icon -näyttely on aina elokuun 26. päivään saakka. Näyttelyn 400 nukkea esittelevät menneiden vuosikymmenten muotia ja ilmiöitä. Nähtävissä oli esimerkiksi niin Marilyn Monroe, Cher kuin prinssi William vastavihityn vaimonsa kanssa.

Ala-asteikäinen tyttö huokaa syvään ja toteaa ”nämä ovat niin ihania”. Taustalla jonkun sisarusparven pojanvesselit valloittivat lattiatilaa painilleen. Tämä on niin tyttöjen juttu!

Saat pienet kuvat suuremmaksi klikkaamalla kuvaa.

Mutta on Kansallismuseossa paljon muutakin. Suosittelenkin varaamaan aikaa niin, että ehditte nähdä myös menneiden vuosisatojen tunnelmaa esimerkiksi ikään kuin sukeltamalla vanhan kartanon sisälle. Tai miten olisi Vintti, jossa perheen pienimmät voivat tutustua menneisyyteen tekemisen kautta; ratsasta hevosella, kudo räsymattoa…

Seuraavaksi suuntasin Kiasmaan, jossa nykytaidetta esitellään tällä hetkellä muun muassa Vladislav Mamyshev-Monroen teosten avulla. Herran töissä on nähtävissä muun muassa Neuvostoliiton ja Venäjän hallitsijoita. Esillä on myös esimerkiksi Grayson Perryn ruukkuja ja seinävaatteita, joiden kuvitus poikkeaa totutusta.

Lopulta päädyin vielä Helsingin taidemuseo HAM:iin, jossa on nyt nähtävissä Graffiti– ja Air de Paris -näyttelyt. Graffiteihin tutustuessa mieleen muistui Kulosaaren metroaseman kohdalla olleet graffitit, jotka ilmestyivät Itäväylän kaistojen väliin vuonna 1991, luvan kanssa.

Pariisissa maalattuihin teoksiin tutustuessa päässä puolestaan alkoivat soida ranskalaiset chansonit…

Museoiden yhteydessä oleviin myymälöihin kannattaa myös tutustua, sillä niistä löytyy välillä mielenkiintoisia tuotteita. Esimerkiksi Kansallismuseossa silmiin pisti Katriina Nuutisen suunnittelema ja korkista valmistettu Aarni-reppu, moderni versio suomalaisesta tuohikontista.

One Comment Lisää omasi

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.