Kotimaanmatkailun tärpit

on

Tänä kesänä olen asioinut maatilan myymälässä, herkutellut iskelmätähden taidekahvilassa, vieraillut taidenäyttelyissä ja museoissa, vaeltanut kansallispuistossa sekä rentoutunut puistoissa.

Suomessa on helppo lomailla. Ja yllättävän läheltäkin voi löytyä jotain uutta ja mielenkiintoista. Tässä muutama vaihtoehto tältä kesältä.

1. Historian havinaa Tuusulanjärvellä

Vain noin puolen tunnin ajomatkan päässä Helsingin keskustasta löytyy Suomen kulttuurihistorian täyteinen turistikohde, Tuusulanjärven taiteilijayhteisön kulmakunnat. Auton lisäksi alueesta pääsee nauttimaan myös julkisilla kulkuneuvoilla. Ei muuta kuin esimerkiksi junalla Järvenpäähän ja sieltä Visit Lake Tuusulan hop on hop off -bussilla tutustumaan alueeseen. Bussi liikennöi kesäkuukausina ja päivälippu irtoaa viidellä eurolla. Ja jos taskustasi löytyy Museokortti, nyt sille löytyy käyttöä. Alueen viidestätoista nähtävyydestä nimittäin ainakin kuuteen pääsee Museokortilla. Ja joihinkin kohteisiin, kuten Kellokosken sairaalamuseoon, on myös vapaa pääsy.

Ainolan puutarha lumoaa.

Mutta kun taiteilijoiden, kuten Sibeliuksen ja Järnefeltin, kotinurkat ja alueen museot on läpikäyty, voi matkaa jatkaa vielä järven toiselle puolelle – vaikka pyörällä polkien, sillä polkupyöriä vuokrataan esimerkiksi Gustavelundin hotellista. Visit Tuusulanjärvi -sivustolta löydät tietoja alueesta. Ja jos et nyt Tuusulaan pääsisi, voit tutustua alueeseen myös Virtuaali Tuusula -sivustolla.

Lue myös museokierroksestani Helsingissä.

Ja mikäli olet autolla liikenteessä, Tuusulanjärvelle suunnatessa voi koukata esimerkiksi Koiramäen Pajutallille,  noin 15 kilometrin päässä Tuusulanjärven rannalta. Koiramäen Pajutallista löytyvät pajutuotteita esimerkiksi puutarhan kukkaistutuksia varten, muttasen  lisäksi Koiramäen Pajutallin yhteydessä on sisustusputiikki ja kahvila. Lapset ilahtuvat kaneista ja minipossuista sekä pajusta valmistetusta Peikkometsästä.

2. Tuliaiset ja eväät maatiloilta

Ja tosiaan, maatilat! Paikasta toiseen liikkuessa, kannattaa tarkistaa, löytyykö kulkureitiltä maatilojen suoramyynti- tai itsepoimintatiloja. Helsingin keskustastakaan ei ole pitkä matka lähimmille maatiloille. Esimerkiksi kananmunia voi ostaa Tuusulanjärven kulmilta, pieneltä Lassilan tilalta. Hedelmän- ja Marjanviljelijöiden liiton suoramyynti- ja itsepoimintatilat löytyvät kätevästi yhdeltä sivustolta.

Lassilan tilan kanojen joukosta löytyi myös nämä ihastuttavat silkkikanat.

Myös Helsingin ja Vantaan rajalla sijaitsevalla Haltialan tilalla pääsee ihaistelemaan kotieläimiä, nauttimaan hyvistä ulkoilumahdollisuuksista, mutta yhtä lailla herkuttelemaan Wanhan Pehtoorin ulkogrillin herkuillaa, kuten Farmers Burgerilla. Kurkista viime vuonna ottamiin kuviini Haltialan tilalta.

3. Luonnonrauhaa kansallispuistoissa

Suomessa on 40 kansallispuistoa, joissa yhteensä 3 572 neliökilometrin verran luonnonkauneutta ja -rauhaa. Reittejä löytyy aina muutamasta kilometristä useisiin kymmeniin tai jopa satoihin kilometreihin. Esimerkiksi Pirkanmaan Ylöjärven Seitsemisen kansallispuistossa kahden kilometrin reitin kulkee vaikka lastenrattaita työnnellen, kun taas lähes 26 kilometrin reitille on hyvä suunnata kunnon varusten ja eväiden kanssa. Tarkista kansallispuistojen sijainnit ja itselle mieluisat reitit kulkuaikoineen Luontoon.fi -sivustolta.

Seitsemisen kansallispuiston maisemissa mieli rauhoittuu. Saat kuvat suuremmiksi klikkaamalla kuvia.

4. Kahvitteluhetket

Viehättäviä kahvittelupaikkoja löytyy muualtakin kuin kaupunkien keskustoista, joten pitäkää silmät avoinna! Esimerkiksi Satakunnan suunnalla ajaessa kannattaa koukata Karvialle, jonne iskelmätähti Anne Mattila on perustanut taidekahvilan. Tai jos nyt ihan tarkkoja ollaan, kyseessä on aika paljon enemmän kuin kahvila, sillä Anne Mattilan maalaamia tauluja on kahvilan lisäksi galleriassa ja taidepolulla, ja aina välillä voi pistää myös jaloilla koreasti, sillä kahvilan vierestä löytyy myös tanssilava. Joka tapauksessa viihtyisässä kahvilassa on hyvä istahtaa hetkeksi herkuttelemaan. Esimerkiksi lakritsijuustokakku teki pöydässämme kauppansa.

Ensin silmänruokaa ja sitten herkutellaan… Saat kuvat suuremmiksi klikkaamalla kuvia.

5. Puistot ja puutarhat

Kaupungilla kierrellessä kannattaa nauttia myös kaupunkien viherkeitaista. Oma suosikkini Helsingissä on Kaisaniemen kasvistieteellinen puutarha, jossa voi ihastelun lisäksi istahtaa penkille lukemaan tai vaikka piipahtaa puiston yhteydessä olevassa kahvilassa. (Lue taannoisesta puistovisiitistäni.)

Vaan jos satut ajamaan esimerkiksi Kotkan ohi, kurvaa Sapokan Vesipuistoon jaloittelemaan. Puisto on palkittu muun muassa kivirakenteistaan.

2 Comments Lisää omasi

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.