Ruokatrendit 2020

on

Artikkeli toisensa jälkeen nostaa kasvikset tämän vuoden yhdeksi ruokatrendiksi, mutta että homeista parsaa? Se on joka tapauksessa selvää, että pinaatti maistuu oikeassa seurassa yllättävän paljon mojitojäätelöltä (helppo ohje lopussa).

Say Cheese!

Olen joskus kyllä polttanut maidon kattilanpohjaan, mutta siitä ei sentään ole kyse, kun puhutaan poltetusta kermasta. Eikä crème brûléesta, tuosta ranskalaisten klassisesta jälkiruoasta. Nyt laitetaan kerma sellaisenaan uuniin, kunnes kerman pinta on täysin ruskea. Poltettu kerma maistuu kuulemma dippinä, leivän levitteenä sekä kastikkeena majoneesin sijasta. Ja kuinkas ollakaan, kuten Glorian Ruoka ja Viini -lehti (1/2020) kertoo, tämä herkku on nyt rantautumassa Suomeen Ruotsista.

Vaan miten olisi, juustoa teehen? Juustohöylää ei sentään tarvitse kaivaa esille, sillä kylmän taikka kuuman teen päälle kauhotaan seosta, jossa on tuorejuuston lisäksi muun muassa löysäksi vatkattua kuohukermaa. Tulee mieleen maitovaahdon kuorruttama London Fog -tee, jota tein joulun alla. Tämä vain vaatii enemmän vaivannäköä. Ja tosiaan, Kiinassa tätä Cheese Tea -herkkua jonotetaan jopa yli tunti, kuten oheisella videolla kerrotaan:

Itse tekemällä ei tarvitse kuitenkaan lähteä merta edemmäs kalaan, joten yksi ohje löytyy esimerkiksi täältä (englanniksi).

Home Sweet Home?

Kyllä minä sinihomejuuston ymmärrän, esimerkiksi piparkakun päällä. Mutta että homeista parsaa ja piirakkaa syötäväksi? Kuulostaa mielenkiintoiselta, joskaan ei ainakaan näin äkkiseltään erityisen houkuttelevalta. Homeisia aterioita on joka tapauksessa tarjottu maailmankuulussa tanskalaisessa Noma-ravintolassa, sillä seurauksella että niistä kirjoitetaan nyt esimerkiksi Eat Out -sivustolla, josta voi käydä tutustumassa homeisiin annoskuviin.

Kaikki tiet vievät Aasiaan?

Jos on New York Times -lehteä uskominen, tämän vuoden yksi suurimmista makumaista on Japani. Esimerkiksi japanilaisten kuohkeat pannukakut, Japanese Souffle Pancakes, hurmaavat! Valkuaisvaahdossa niiden salaisuus. Voisin joskus kokeilla esimerkiksi alla olevan videon reseptillä.

Mutta ei vain japanilaista ruokaa. Yhtä lailla muut aasialaiset herkut koukuttavat. Esimerkiksi New Food Magazinen mukaan vietnamilaisten banh mi -patongit siinä kuin riisinuudelikeitto pho maistuvat tänä vuonna. Yksi banh mi -ohje löytyy omasta takaakin.

Antaa kaikkien kukkien kukkia

Syötävät kukat. Salaattiin, jälkiruokiin… Nättiä sen olla pitää. Ainakin mitä on uskominen jo edellä mainittua New York Times -lehteä.

Ja onhan tuo ”kukitettu” salaattiannos kaunis, oli jo vuonna 2015, kun sen tein.

Kaikki irti kasviksista

Kasvikset tuntuvat toistuvan jokaisella trendilistalla. Kasviksia enemmän ja monipuolisemmin, tavalla jos toisella. K-Ruoka nostaa esille mm. uudet vegaaniset valmisruokavaihtoehdot.

Vaan jos tarkastellaan kasvisten lisäksi hedelmiä ja pähkinöitä, esimerkiksi New York Times kertoo, että uusina  vaihtoehtoisina jauhoina nousevat vihreistä banaaneista, bataateista, kukkakaalista ja vesimelonin siemenistä valmistetut jauhot.

Ja tosiaan, kasviksia jäätelöön. Eat This, Not That -sivustolla kerrotaan  mm. Peekaboon jäätelöistä, joissa kasvikset nimensä mukaisesti yllättävät (suom. kukkuluuruu). Jäätelöstä kun saattaa löytyä esimerkiksi pinaattia, kukkakaalia tai porkkanaa. Ei uutta Suomessakaan, sillä Apetit tarjosi jo muutama vuosi sitten esimerkiksi porkkana-ananaspuikkoa. Ei vain ole löytänyt tietään lähimarketteihini. Itselle joka tapauksessa muistuu mieleen  ”mojitojäätelö”, joka syntyi, kun sekoitin pakastettuun banaaniin mm. pinaattia ja annoin blenderin tehdä työnsä. Ei uskoisi, että syö pinaattia!

”Mojitojäätelö”  syntyy mm. banaanista, pinaatista ja mintusta.

”MOJITOJÄÄTELÖ” (1:lle)

1 pakastettu banaani
½ dl pikkupinaattia
½ dl tuoretta minttua
½ tl vaniljauutetta
¼ limetin mehu
makeutusta maun mukaan, esimerkiksi steviaa, agavesiirappia tai tomusokeria

  1. Mittaa aineet makeutusta lukuun ottamatta tehosekoittimeen. Sekoita.
  2. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa makeutta haluamallasi tavalla.
  3. Nauti välittömästi (löysähkönä pehmiksenä) tai laita hetkeksi pakkaseen.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.