Joulumausteilla, kiitos

on

Joulun juhlapöydät notkuvat monenlaisista herkuista, mutta tätä appelsiinin, kurkuman ja muiden joulumausteiden maustamaa lohta nauttii mieluusti myös joulun jälkeen.

Vaan mitä joulusta tuttuihin mausteisiin tulee, niillä on yllättävän pitkät perinteet. Esimerkiksi piparkakkujen historia kantaa keskiajalle. Ja onpa todisteita esimerkiksi siitä, kuinka vuonna 1757 Oulaisten kappalainen osti raahelaisen Sovion kauppahuoneesta muskottia, kanelia ja erilaisia pippureita. Kauppahuoneen tilikirjan mukaan samaisen kauppareissun yhteydessä oli ostettu myös muun muassa riisisyynejä, kuivattuja luumuja, siirappia ja sinappia, joten voidaan päätellä, että kappalaisen perheessä on mitä ilmeisemmin herkuteltu esimerkiksi riisipuurolla ja piparkakuilla.*

Kala maistuu esimerkiksi perunasoseen sekä hedelmä-pähkinäsalaatin ja kanelilla maustetun salaatinkastikeen kanssa.

Tällä kertaa kala sai pintaansa erityisesti appelsiinin kuoren raastetta siinä kuin kurkumaa, joka antaa kalalle kauniin keltaisen värin, mutta jolla on myös useita terveysvaikutuksia. Kurkuman kun on todettu esimerkiksi rauhoittavan ärtynyttä vatsaa, alentavan kolesterolia sekä torjuvan matala-asteista tulehdusta. Piparkakkumausteista tutut kaneli, inkivääri, neilikka ja kardemumma täydentävät makuja.

LOHI JOULUMAUSTEILLA (6:lle)

Aika: 30 min.

1 kg lohta

Mausteseos
3 appelsiinin raastettu kuori (luomu)
4 rkl (valkosipuli)öljyä
1 tl merisuolaa hienonnettuna
1 rkl mustapippuria
2 rkl kurkumaa
1 tl piparkakkumaustetta*

*Voit käyttää valmista piparkakkumaustetta tai tehdä oman sekoituksen: ¼ tl kanelia, ¼ tl inkivääriä, ¼ tl neilikkaa ja ¼ tl kardemummaa.

Päälle: Granaattiomenan siemeniä (ja loraus kanelilla maustettua salaatinkastiketta)

  1. Laita uuni lämpiämään 225 asteeseen.
  2. Pese ja kuivaa appelsiinit huolella. Raasta kuoret tämän jälkeen astiaan, johon sekoitat öljyn ja mausteet.
  3. Laita kala voideltuun uunivuokaan ja levitä mausteseos pinnalle.
  4. Kypsennä uunin keskiosassa noin 20 minuuttia. Huomioithan, että paistoaika riippuu kalan paksuudesta.
  5. Tarjoile granaattiomenan siemenillä koristeltuna. Ja jos teet kalan seuraksi hedelmä-pähkinäsalaattia kanelilla maustettua salaatinkastikkeella, lorauta salaatinkastiketta hieman kalan pinnalle. Kala ja salaatti maistuvat hyvin esimerkiksi perunasoseen kanssa.

*LÄHDE: Ritva Kylli: Suomen ruokahistoria – Suolalihasta sushiin. Gaudeamus, 2021


1 Comments Lisää omasi

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.