Pihlajanmarjoilla, kiitos

on

Sanovat, että kastike tekee ruoan. Totta ainakin tässä tapauksessa. Nyt nimittäin teki mieli nuolla lautanen tyhjäksi. Joten jos et muuten pihlajanmarjahyytelöstä välitä, lisää ainakin tähän kastikkeeseen!

Suunnitelmissani oli tehdä lihapataa hirvestä. Hirveä en kuitenkaan löytänyt, mutta päätin siitäkin huolimatta pitäytyä suunnitelmissani maustaa ruoka pihlajanmarjahyytelöllä. Hyvä niin, tuli nimittäin aivan ihana kastike. Ja tästä tykkäävät myös ne, joille hirven – tai ylipäätään riistan – maku on liian vahva.

Pihlajanmarjoja koristeeksi, hyytelönä kastiketta maustamaan. Pihlajanmarjahyytelön ohjeen löydät myös tästä blogista.

Kastikkeen maku sopii täydellisesti syksyyn ja talveen. Seuraan sopii loistavasti perunasose, mutta mikä ettei keitetyt tai uunissa paahdetut perunat ja juurekset. Ja raaste. Koristeeksi muutama pihlajanmarja (tai puolukka/karpalo) samalla kirpakkuutta tuomaan.

NAUTA PIHLAJA-ROSMARIINIKASTIKEELLA (4:lle)

Valitse liha käytössäsi olevan ajan mukaan: hauduta lihapalat hitaasti uunissa, oikaise käyttämällä mureita (!) naudanlihasuikaleita pannulla. Arvioi lihan menekki huomioiden ruokailijat ja muut aterialla tarjottavat ruokalajit. Ja jos rakastat kastikkeita, varaudu tekemään tupla-annos!

500 g naudanlihaa paloina (1-2 h) tai suikaleina (30 min.)
1  punasipuli silputtuna
paistamiseen öljyä ja voita

Kastike:
Lihan paistosta kertynyt neste
1 (-2) tl rosmariinia pienenä silppuna
1 rkl pihlajanmarjahyytelöä
1 rkl riistafondia
3-4 dl kermaa
suolaa, mustapippuria jauhettuna
1 rkl vehnäjauhoa tai maizenaa

  1. Ota liha huoneenlämpöön vähintään puoli tuntia ennen paistamista.
  2. Lihapalat: Laita uuni lämpiämään 150 asteeseen. Ruskista lihapalat pannulla voissa ja öljyssä. (Lisää sipulilohkot ja ruskista.) Siirrä lihapalat (ja sipulit) uunivuokaan ja huuhtele liemi pannusta vuokaan. Lisää kastikeainekset pataan ja paista uunissa ainakin tunnin ajan kannen tai folion alla.
  3. Lihasuikaleet: Ruskista lihapalat pannulla voissa ja öljyssä. (Lisää sipulisilppu ja ruskista.) Lisää kastikeaineet joukkoon. Anna lihan kypsyä valmiiksi ja kastikkeen tekeytyä ennen kuin tarjoat syötäväksi.

PERUNASOSE (4-5:lle)

1 kg jauhoisia perunoita
1 l vettä
2 tl suolaa
2 dl keitinvettä, maitoa tai kermaa
2 rkl voita tai margariinia

  1. Kuori  ja pilko perunat.
  2. Keitä perunoita suolalla maustetussa vedessä miedolla lämmöllä noin 20 minuuttia.
  3. Kaada vesi pois.
  4. Soseuta muusi joukkoon nestettä ja rasvaa vähitellen lisäten.
  5. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa.

5 Comments Lisää omasi

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.