Raikas ja jouluinen banaanileipä

on

Jos pidät maukkaista ja mehevistä kakuista, kokeile tätä karamellisoituneen inkiväärin ja piparkakuista tuttujen mausteiden maustamaa kakkua. Ja kakustahan tässä on kyse, vaikka ohje kulkeekin banaanileivän (Banana Bread) nimellä.

Vinkki: Tarjoa kakkua teen kanssa, joka on maustettu pienellä palalla karamellisoitua inkivääriä (kuvassa kakun vieressä).

Jo lähemmäs sata vuotta sitten, 1930-luvulla, amerikkalaiset kotiäidit alkoivat lisätä (parhaat päivänsä nähneitä) banaaneita leipätaikinoihinsa. Makean maun ja kostean koostumuksen myötä banaanileivistä tuli suosittuja. Kun leivinjauhe ja ruokasooda korvasivat hiivan, leivän koostumus muuttui kakkumaiseksi. Se ei kuitenkaan muuttanut nimeä, joten yhä edelleenkin puhutaan banaanileivistä banaanikakkujen sijaan.

Ensimmäiset banaanileipäohjeet olivat yksinkertaisia. Ne eivät sisältäneet esimerkiksi vaniljaa tai pähkinöitä. Nykyään sen sijaan löytyy lukuisia versioita aina suklaisista nutellaan, joten mikä ettei inkivääristäkin. Sellainen tulee tässä.

Yksi oleellinen syy karamellisoituneen inkiväärin käyttöön johtuu siitä, että halusin banaanileivästä raikkaamman. Halusin häivyttää, ellen jopa hävittää, banaanin maun, joka jää helposti suuhun syömisen jälkeen. Pienen pieniksi pilkotut inkiväärin palat tuovat myös suuntuntumaa.

Hyödynnä hävikkibanaanit! Tähän kakkuun jos johonkin voi upottaa banaanit, joita ei tekisi enää mieli syödä sellaisenaan. Jos niitä ei löydy kotoa, nappaa mukaan kaupasta. Tarvittaessa voit myös nopeuttaa banaanin kypsymistä, esimerkiksi siirtämällä banaanit päiväksi tai pariksi lämpimään paikkaan tai laittamalla banaanit ja omenan paperipussiin päiväksi.

Inkiväärin voi myös karamellisoida itse. Hyvinvarustelluista ruokakaupoista löytyy karamellisoituja inkiväärejä, mutta niitä voi tehdä myös itse: Kuori ja pilko 200 g tuoretta inkivääriä noin 1 cm paloiksi. Keitä niitä vedessä (2 dl) kannen alla noin 30 minuuttia, kunnes palat ovat pehmenneet. Kaada vesi pois. Lisää kattilaan yhtä paljon sokeria kuin miltä inkiväärisi painavat (tätä varten on hyvä olla vaaka) ja lisää 1 dl vettä. Keitä kokoajan sekoitellen, kunnes sokeriliemi on kiehunut kuiviin ja inkivääripalat ovat muuttuneet hieman läpikuultaviksi. Pyöritä inkivääripalat vielä erillisessä astiassa (tomu)sokerissa ja laita sitten kuivumaan leivinpaperin päälle.

INKIVÄÄRI-BANAANILEIPÄ

Aika: 20 min + 30–40 min

¾ dl margariinia
1 dl ruskeaa sokeria
1 kananmuna
3 kypsää banaania
1 dl tummaa siirappia
½ dl kristallisoitua inkivääriä
3 ½ dl vehnäjauhoa
2 tl piparkakkumaustetta*
½ tl vaniljasokeria
½ tl ruokasoodaa
½ tl leivinjauhetta

*Tai mittaa 1 tl kanelia, ½ tl neilikkaa, ¼ tl kardemummaa ja ¼ tl muskottia.

  1. Ota margariini ja kananmuna huoneenlämpöön hieman ennen kuin aloitat leipomisen.
  2. Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen.
  3. Voitele ja korppujauhota suorakaiteen muotoinen leipävuoka tai vuoraa vuoka märäksi kastellulla leivinpaperilla. Voit halutessasi käyttää myös toisenlaista vuokaa tai paistaa vaikka muffineja. Mikäli teet muffineja, muista että siinä tapauksessa paistoaika on ilmoitettua lyhyempi, uunista riippuen noin 15 minuuttia.
  4. Soseuta banaanit ja lisää joukkoon siirappi.
  5. Raasta tai pilko pieneksi kristallisoitu inkivääri.
  6. Mittaa vehnäjauhot ja muut kuivat aineet kulhoon. Sekoita.
  7. Mittaa margariini ja sokeri toiseen kulhoon. Vatkaa vispilällä. Lisää kananmuna ja jatka hetki vatkaamista. Lisää banaani-siirappiseosta ja jauhoseosta vuorotellen. Sekoita huolella.
  8. Kaada taikina vuokaan ja paista uunin keskiosassa uunin mukaan noin 30–40 minuuttia, kunnes kakku on kypsynyt.

1 Comments Lisää omasi

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.