Jouluperinteet ja -herkut

on

Turinaa jouluherkuista ja vinkit useampaan jouluherkkuun.

Näin joulun alla keskustelut kääntyvät helposti jouluperinteisiin, esimerkiksi siihen, mitä kaikkea joulupöytään katetaan. Joka tapauksessa selvääkin selvempää on, että ruoka tekee joulun: jopa 80 prosenttia1 on sitä mieltä, että jouluruoka on tärkein joulutunnelman luoja.

Ja vaikka yksi pitää yhdestä ja toinen toisesta, olemme kuulemma varsin yksimielisiä siitä, että kotona leivotut joulutortut lukeutuvat joulun parhaisiin herkkuihin2. Vaan entä jos kysyttäisiin, tuleeko joulutortun olla perinteinen tai onko tuunaaminen sallittu, mitä mieltä silloin mahdettaisiin olla? Itse testaan mielelläni erilaisia versioita, joista eri marmeladeilla täytetyt ja eri muotoiset minijoulutortut ovat kenties suosikkejani. Ehkä.

Minijoulutortut

Mutta jos kotona leivotut leivonnaiset ovat pidettyjä, jopa 18 prosenttia on ilmoittanut inhoavansa hedelmä- ja taatelikakkuja1. Mutta eikö niitä ole erilaisia, totean minä, kun pääsääntöisesti pidän kummastakin. Esimerkiksi taatelikakku toimii mielestäni läpi vuoden, esimerkiksi pääsiäisleivoksina. Inkiväärin ja piparkakkumausteiden maustama banaanileipä toimii myös, mikäli vain inkivääri lukeutuu mieleiseen makumaailmaan.

Piparkakkumausteen ja inkiväärin maustama banaanileipä

Riisipuuro kuuluu noin joka neljännen joulun suosikkeihin1. Allekirjoitan. Ja varsinkin jos riisipuuroa tuunaa sen jälkeen, kun on ensin nauttinut ensin annoksen perinteiseen tapaan. Esimerkiksi tanskalaisten risalamande on makoisa herkku siinä missä vaniljainen riisipuurovanukas.

Vaniljainen riisivanukas ja sitruksilla virkistetty sekahedelmäkiisseli

Luumurahka tuntuu jakavan mielipiteitä, sillä se lukeutui sekä 10 suosituimman sekä 10 inhotuimman jouluherkun joukkoon2. Omassa blogissani Marianne Crunchin raikastama luumurahka sen sijaan on vuodesta toiseen yksi haetuimmista resepteistä näin joulun alla. Tosin jouluinen pannacotta nousee suosiossa kovaa tahtia jouluisen rahkan rinnalle, ja miksipä ei, kun näyttääkin jo niin jouluiselta.

Jouluinen luumurahka

Meillä joulu on jo pitkään perustunut siihen, että jokainen tuo jotain mukanaan. Jostain syystä sain jo opiskeluvuosina vastuulleni jälkiruoan, eikä se ole siitä vaihtunut. Tai siis jälkiruoka itsessään kylläkin, sillä lähes joka vuosi jälkiruoka on ollut jotain erilaista. Perinteiseen tapaan tähän aikaan vuodesta, eli noin viikkoa ennen joulua, pallottelen ideoita päässäni. Jouluaattona selviää, mitä tällä kertaa on tarjolla.

Lisää jouluisia reseptejä löydät täältä.

1: Lejos: Joulun kyselytutkimus 2020
2: Lidl: Joulupöydän suosituimmat herkut 2021

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.