Erilaiset lohikeitot

on

Kansallista kalakeittopäivää vietetään vuosittain 6.2. Tässä sen kunniaksi neljä erilaista lohikeittoa, joista yhtä olen tehnyt jopa lahjaksi.

Ja todellakin, aivan omaa luokkaansa oleva täyteläinen lohichowder päätyi, jos ei lahjapakettiin, niin syntymäpäivälahjaksi kuitenkin. Keitossa maistuu muun muassa sahrami sekä päälle annosteltava raikas lisuke – sitruunalla ja tillillä pikapikkelöity fenkoli.

Aivan toisenlaiseen makumaailmaan vie Thaimaan inspiroima lohikeitto, jossa maistuu inkiväärin ja limetin lisäksi kookosmaito. Ihanan raikas ja mausteinen.

Tomaattimurskan ja pakastetun pinaatin myötä ranskalainen kalakeitto, eli fenkolin makuinen lohikeitto, on saanut ruskean värin ja sakean liemen. Tämä hurmaava keitto päätyi aikanaan testattavaksi dekkarin sivuilta, siitä myös keitolle antamani lempinimi dekkarikeitto.

Tällä kertaa kuitenkin syntyi lempeän raikas piparjuuren ja sitruunan maustama lohikeitto. Halutessaan makua voi voimistaa lisäämällä piparjuuritahnaa.

PIPARJUUREN JA SITRUUNAN MAUSTAMA LOHIKEITTO (4:lle)

Aika: 30 min.

10 cm pala purjoa
1 rkl öljyä tai voita
1 litra kalalientä
1 laakerilehti
½ tl valkopippuria
2 porkkanaa
1 pieni palsternakka
5–7 perunaa
500 g kirjolohta
100-140 g piparjuurituorejuustoa*
½ – 1 rkl sitruunamehua**
½ -1 tl pestyn (luomu)sitruunan raastettua kuorta**
+ piparjuuritahnaa**

*Voit korvata piparjuurituorejuuston maustamattomalla tuorejuustolla tai vaikka noin 1 dl (ruoka)kermalla, mikäli lisäät joukkoon (enemmän) piparjuuritahnaa.

**Lisää maun mukaan, välillä maistaen.

Päälle: tilliä

  1. Huuhtele, kuori ja pilko juurekset lohkoiksi.
    Puolita purjo pituussuunnassa ja huuhtele huolella ennen kuin leikkaat ohuiksi suikaleiksi.
  2. Kuullota purjot kattilan pohjassa öljyssä tai voissa keskilämmöllä noin viisi minuuttia, kunnes purjot ovat pehmenneet.
  3. Lisää joukkoon kalaliemi, laakerinlehti, valkopippuri ja juurekset. Anna porista noin kymmenen minuuttia, kunnes ovat lähes kypsyneet.
  4. Pilko lohi paloiksi.
  5. Lisää piparjuurituorejuusto keittoon ja sekoita.
  6. Lisää tämän jälkeen lohipalat ja anna kypsyä muutama minuutti.
  7. Viimeistele keitto sitruunamehulla, raastetulla sitruunankuorella ja mahdollisesti myös piparjuuritahnalla. Sekoita ja maista välillä.
  8. Tarjoa tillisilpulla tarjoiltuna.

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.