Makkarakeitot (x5)

on

Erilaiset nakki-, makkara- ja siskonmakkarakeitot syntyvät nopeasti ja maistuvat erityisesti koleina päivinä. Ja on mistä valita niin makkaroiden kuin liemienkin osalta. Että maistuisiko esimerkiksi maanläheisen vai raikkaan mausteinen?

Olen sitä mieltä, että ruoanlaitossa saa soveltaa. Vain mielikuvitus – ja esimerkiksi kaapeista löytyvät ainekset – ovat rajana. Toimikoot alla olevat ohjeet, jos ei muuta, inspiraation lähteinä. Sovella haluamallasi tavalla. Nappaa kaupan hyllyltä mieleisesi nakki- tai makkarapaketti, olkoon sitten perinteisempää, mausteisempaa tai vaikka vegeä. Hyödynnä mieleisiäsi juureksia ja kasviksia. Mausta liemi mielesi mukaan, välillä makua tarkistaen. Tässä joka tapauksessa muutama maukas vaihtoehto:

Tomaattisessa makkarakeitossa on makoisan sakea liemi, josta löytyy tomaattimurskan tai paseerattujen tomaattien lisäksi muun muassa pakastepinaattia. Makkarakaalikeitosta puolestaan löytyy kaalin lisäksi makaronia. Ja koska kumpaankin on lisätty savustettua paprikajauhetta ja Chipotle-kastiketta, makumaailmassa on tiettyä syvyyttä ja mausteisuutta.

Pehmeän mausteisessa siskonmakkarakeitossa on kookosmaidon pehmeyttä, inkiväärin raikkautta ja chilin hentoa potkua siinä missä siskonnuudelisoppaa tähdittävät limetinmehu, inkivääri ja tuore korianteri.

Tällä kertaa keitto syntyi pakkasesta löytyneistä lammaskrakovannakeista sekä jääkaapista löytyneistä aineksista, siis juuresten lisäksi siitä, mitä ’ndujan-purkista ja tuorejuustorasiasta oli vielä kaavittavissa. Ja kun mukaan lisäsi vielä esimerkiksi savustettua paprikajauhetta ja yrttejä, lautasella höyrysi hetkeä myöhemmin maukkaan mausteinen keitto.

Mikäli ’nduja-tahna ei ole ennestään tuttu, suosittelen kokeilemaan. Tätä chilistä makkaratahnaa löytyy hyvin varustelluista ruokakaupoista. Itse olen maustanut sillä esimerkiksi lihapullia, alle vartissa valmistuneen pastan sekä kanapadan.

MAUSTEINEN NDUJA-MAKKARAKEITTO (4:lle)

Aika: 30 min.

1 sipuli*
1 rkl öljyä
(1–2 valkosipulin kynttä hienonnettuna)
1 ½ – 2 rkl ’Nduja-tahnaa
1–2 rkl tomaattipyreetä
1 tl savustettua paprikajauhetta
½ tl chilirouhetta
1 tl rosmariinia
1 tl timjamia
½ tl mustapippuria
1 litra kasvis- -tai lihalientä
1 laakerilehti
6–7 keskikokoista perunaa
4 keskikokoista porkkanaa
1 pieni palsternakka
1 pkt (190 g) Lammaskrakovanmakkara (Pirkka Parhaat)**
1 dl tuorejuustoa (esimerkiksi maustamatonta tai yrttistä)
1 tl sitruunamehua

*Voit korvata parilla lusikallisella kuivattua ruohosipulia, mutta lisää vasta nesteen lisäämisen jälkeen.
**Voit korvata mieleiselläsi nakilla/makkaralla

  1. Kuori ja silppua sipuli. Huuhtele, kuori ja pilko juurekset.
  2. Kuullota sipulisilppu kattilan pohjalla öljyssä, kunnes sipulit ovat läpikuultavia. Lisää valkosipulit, ’Nduja-tahna, tomaattipyree ja mausteet. Sekoita ja lisää kasvis- tai lihaliemi sekä laakerinlehti joukkoon. Kiehauta.
  3. Lisää kattilaan pilkotut juurekset ja anna porista kattilan alla sillä aikaa, kun leikkaat makkaran.
  4. Lisää makkarat kattilaan ja anna porista, kunnes juurekset ovat sopivan kypsiä.
  5. Lisää lopuksi tuorejuusto ja pieni loraus sitruunamehua. Sekoita ja tarkista maku.

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.