Herkkuleivät tähteistä

on

Joulukinkun ja -kalkkunan tähteet uppoavat vaikka gua bao -sämpylöiden tai banh mi -patongin väliin.

Siinä missä taiwanilaisten lahja maailmalle on höyrytetyt gua bao -sämpylät, vietnamilaiset tarjoavat banh mi -patonkia.

Taiwanilainen gua bao on paikallista katuruokaa, joka perustuu höyrytettyihin sämpylöihin ja herkullisiin täytteisiin, kuten marinoituun possuun, pikamarinoituihin kasviksiin, tuoreeseen korianteriin sekä jauhettuihin maapähkinöihin.

Banh mi on puolestaan osoitus siitä, mitä syntyy, kun kaksi ruokakulttuuria törmäävät toisiinsa. 1950-luvun Vietnamissa syntynyt bahn mi sai nimittäin alkunsa, kun paikalliset alkoivat täyttää patonkia paikallisilla raaka-aineilla.

Mutta niihin joulukinkun ja -kalkkunan tähteisiin. Sopivat siis loistavasti gua baon ja banh min täytteeksi pienen tuunauksen jälkeen.

Muutama vuosi sitten tein kuvassa näkyvän bahn mi -patongin.  Väliin sopii niin broileri kuin kalkkuna, mutta miksi ei myös karamellisoitu nyhtökinkku, jota päädyin tekemään eilen. Maistui herkulliselta rakkaan salaatin joukossa, mutta koska kinkkua jäi vielä hieman yli, päätin testata gua bao -sämpylöitä karamellisoidulla nyhtökinkulla:

Karamellisoitu nyhtökinkku toimi loistavasti gua baon välissä, seuranaan pikapikkelöityjä kasviksia ja tuoretta korianteria.

Herkullista oli, mutta täytyy myöntää, että banh mi syntyy vähemmällä vaivalla, kun käytettävissä on (paisto)valmis patonki. Itse asiassa toivoisin kauppoihin pakasteita, joista saisi näpsäkästi sopivan erän  tarjolle.  Sellaisia nimittäin on olemassa, mutta omiin silmiini ei ole osunut. Ehkä tulee pitää silmät auki, kun seuraavan kerran pistäytyy jossain etnisissä ruokakaupassa? Vinkatkaa, jos tiedätte, mistä löytyy.

Taiwanilaiset
GUA BAO -HÖYRYSÄMPYLÄT (6-12 kpl)

Aika: + 1 h

Ensin:
2 dl vettä
1tl kuivahiivaa
½ dl vehnäjauhoja
1 rkl sokeria
1 rkl rypsiöljyä

Seuraavaksi:
3 ½ dl vehnäjauhoja
2 rkl maissitärkkelysjauhoa
1tl ruokasoodaa
ripaus suolaa

1 arkki leivinpaperia 6 tai 12 osaan leikattuna
a.) höyrykattila b.) kattila + siivilä tai c.) paistinpannu + höyrytyskori

  1. Sekoita 42 asteiseen veteen jauhoihin sekoitettu kuivahiiva ja sokeri. Lisää vielä öljy ja sekoita. Anna seoksen levätä peitettynä 15 minuuttia.
  2. Sekoita jauhot, maissitärkkelys, suola ja ruokasooda. Lisää seos hiiva-vesiseokseen. Alusta taikinaa, kunnes taikina irtoaa kulhon seinämistä. Anna taikinan nousta peitettynä 30 minuuttia.
  3. Leikkaa leivinpaperi joko kuuteen tai kahteentoista osaan sen mukaan, kuinka isoja sämpylöitä haluat. Itse tein 12 pienempää.
  4. Vaivaa taikinaa leivinpöydällä. Jaa taikina kuuteen tai kahteentoista palaan. Pyöritä paloista pallot ja kaulitse ne (vaikka lasin avulla) ohuiksi soikioiksi. Taita soikiot kaksin kerroin ja nosta pienelle leivinpaperipalalle.
  5. Laita kattilan pohjalle muutama sentti vettä. Nosta päälle höyrytyosa. Varmista, ettei höyryosan pohja osu veteen.
  6. Kypsennä sämpylöitä höyryssä kannen alla sämpylöjen koosta riippuen noin 5-9 minuuttia, kunnes ovat juuri ja juuri kypsät.
  7. Täytä sämpylät mieleisilläsi täytteillä, esimerkisi:

SÄMPYLÄN TÄYTTEET

Karamellisoitua kinkkua

Pieni pala punakaalia hienona silppuna
1 porkkana raasteena
½  kurkku raasteena
tuoretta korianteria

Kastike:
3 rkl vettä
2 rkl sokeria
1 rkl valko- tai omenaviinietikkaa
½  tl raastettua inkivääriä

2 Comments Lisää omasi

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.