Joulun tähteille kyytiä

on

Tässä vinkki poikineen siihen, kuinka hyödyntää joulupyhistä jääneet tähteet.

Kinkku

Kinkun tähteet uppoavat helposti niin munakkaaseen tai sen uunissa kypsennettävään serkkuun, frittataan. Ei muuta kuin kananmunat esille ja soveltamaan. Yhtä lailla kinkunpalat on helppo upottaa suolaisen piirakan joukkoon. Kutsun tähdepiirakaksi piirakkaa, johon upotan milloin mitäkin; täytteiden osalta soveltaminen on siis enemmän kuin sallittu. Tee taikinapohja itse tai osta valmiina, sitten ei muuta kuin kaapista löytyviä aineksia vuokaan ja munamaito (sekä juustoa) päälle.

Jouluinen frittata

Kinkusta syntyy myös mitä herkullisimpia täytettyjä voileipiä. Esimerkiksi tämä herkkuleipä syntyy, kun leipäsiivujen väliin laittaa kinkun seuraksi (pikaisesti) marinoitua punakaalisalaattia ja marinoituja punasipuleita. Eikä unohdeta pizzoja! Helpoimmillaan pizza syntyy esimerkiksi valmiin tortillan tai naan-leivän päälle, ja halutessasi voit kokeilla esimerkiksi ruotsalaisten herkkupizzaa eli banaani curry pizzaa.

Ja jos kinkun karamellisoi, Karamellisoitu kinkku maistuu esimerkiksi niin salaatissa kuin esimerkiksi gua bao -sämpylöiden välissä.

Laatikot

Esimerkiksi ohukaiset, kasvispihvit, rieskat, sämpylät siinä kuin sosekeitto syntyvät helposti joululaatikoista.

Perunarieskat syntyvät tunnetusti perunasoseen tähteistä, mutta yhtä lailla rieskoihin uppoavat joulusta tähteiksi jääneet laatikot. Muutama desi joululaatikkoa uppoaa myös sämpylöihin, esimerkiksi tämä omena-kaurasämpylä-ohje taipuu laatikoiden uusiokäyttöön, kun vaihdat omenaraasteen laatikon tähteisiin.

Maukkaat kasvispyörykät ja -pihvit syntyvät, kun joukkoon lisäät esimerkiksi valmista Tikka Masala -tahnaa tai chilikastiketta ja inkivääriä. Kokeile esimerkiksi Tikka Masala -pannukakkuja raikkailla inkivääriporkkanoilla tai mausteisen raikkaita bataattipullia.

Riisipuuro

Täyteläinen vanukas syntyy, kun riisipuuroon lisää esimerkiksi kermavaahtoa tai vaahdotettua vaniljakastiketta. Kokeile esimerkiksi vaniljaista riisivanukasta tai tanskalaisten risalamandea.

Glögi

Glögitiiviste toimii raikkaan moctailin pohjana, lisää vain kivennäisvettä ja hieman raastettua (luomu)sitruunan kuorta sekä jäitä. Glögillä maustaa myös salaatinkastikkeen, majoneesin siinä kuin marinoi kinkun tähteet. Ja sitten voikin herkutella salaatilla siinä kuin herkullisella täytetyllä patongilla tai voileivällä.

Suklaa

Ylimääräisistä suklaista saa sulattamalla esimerkiksi herkullisen suklaamoussen joko uudenvuoden tai loppiaisen jälkiruoaksi.

Suklaamousse After Eight -suklaista

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.