Kuin 1950-luvulla konsanaan

on

Olen viime aikoina havahtunut pariinkin otteeseen siihen, että kiisselin tekoa on pidetty vaikeana. Mutta asiahan on juuri päinvastoin! Kiisseli jos mikä on helppo, nopea ja kaiken lisäksi halpa jälkiruoka!

Sain jokin aika sitten vuonna 1950 julkaistun Keittotaito koteja ja kouluja varten -kirjan. Ilmeisen hyvä opus, päättelin, kun huomasin opuksen olevan kahdeksastoista painos. Vaan lienee Helmi Koskimiehen ja Eva Somersalon kokemuksella kirjan suosioon syynsä; ensiksi mainittu työskenteli Tampereen talouskoulun johtajattarena, jälkimmäinen Tampereen kaupungin tyttöjen ammattikoulun johtajattarena.

Kokeile maitokiisselin lisäksi mustikkakiisseliä sitruunajogurtilla.

Kirjaa selatessani totean, että kirjaan lienee syytä paneutua tarkemmin. Ohjeita nimittäin riittää laidasta laitaan, pelkästään kiisseleitä taisi olla 15. Aprikoosista vaniljakiisseliin. Vaan oletteko kuulleet rautatiekiisselistä? En sitä tehnyt, mutta kerrottakoon, että rautatiekiisseli keitetään vedestä, siirapista, neilikoista, etikasta, kanelista ja perunajauhoista. Vaan mistä lienee saanut nimensä, se ei kirjasta selviä. Kertokaa, jos tiedätte!

Päädyin joka tapauksessa maitokiisseliin, joka oli mielestäni ennemminkin vanukasta kuin kiisseliä. Mantelijauho ei ole välttämätön, ja itse lisäsin joukkoon pienen ripauksen vaniljaa. Alkuperäisessä ohjeessa ei myöskään itse asiassa mainittu mitään marjasydämestä, mutta koska muistan syöneeni maitokiisseliä joko hillolla tai marjasoseella maustettuna, sulatin hieman mansikoita pakkasesta.

MAITOKIISSELI (4-5:lle)

Aika: 5-10 min. + jäähdytys

7 ½ dl maitoa
½ dl perunajauhoa
(1 dl mantelijauhoa)
2 ½ rkl sokeria
1 kananmuna
(ripaus vaniljasokeria)

  1. Sekoita maito (7 dl), mantelijauho ja sokeri kattilassa. Kuumenna varoen polttamasta maitoa pohjaan.
  2. Sekoita perunajauho kylmään maitoon (½ dl) ja lisää seos ohuena norona kuumentuneeseen maitoseokseen kokoajan vispaten. Kun pintaan nousee ensimmäinen kupla, nosta kattila pois levyltä.
  3. Vispaa kananmuna joukkoon.
  4. Jaa kiisseli jälkiruoka-astioihin ja ripottele pinnalle sokeria.
  5. Tarjoa halutessasi marjasoseen tai hillosydämen kanssa. Itse sulatin pakastimesta pari desiä mansikoita, jotka soseutin haarukalla.

2 Comments Lisää omasi

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.