Ihanasti sikinsokin

on

Ei kesää ilman uusia perunoita ja savustettua lohta! Vaan sen sijaan, että olisin tarjonnut aterian ruoka-aineympyrän tyyliin ainekset sektoreittain lautaselle kasattuna, sekoitin kaikki ainekset maukkaaksi sotkuksi.

Muistan, kuinka eräs tuttavani luonnehti aikanaan suomalaisten järjestystä – että kun nakitkin laitetaan lautaselle riviin perunamuussin viereen. Toisin on esimerkiksi Indonesiassa, jossa sekalaiset ainekset usein lähinnä sekoitetaan yhteen. Tiedättehän nasi gorengiti ja sen sellaiset riisi- ja nuudelihässäkät. Kummassakin on puolensa, niin tässäkin ruokaisassa ja kesää henkivässä salaatissa.

Tämän salaatin punaisena lankana on sitruuna, sitä kun menee niin keitinveteen kuin salaatinkastikkeeseen.

SITRUUNAINEN PERUNA-LOHISALAATTI (2-4:lle)

Aika: 20-30 min.

1 litra (uusia) perunoita
vettä
1 tl suolaa
½ sitruunan mehu

200-300 g (kylmä)savustettua lohta
2-3 rkl tuoretta tilliä silputtuna
(2-3 rkl tuoretta basilikaa silputtuna)

1 pss tai kerä (erilaisia) salaatinlehtiä
½ – 1 rasia (kirsikka)tomaatteja
15-20 cm pala kurkkua kuutioina
(½ nippu parsaa)

Sitruunasalaatinkastike
½ dl oliiviöljyä
¼ dl sitruunamehua
¼ tl suolaa
⅛ tl mustapippuria

  1. Pese perunat, mutta älä kuori (uusia) perunoita.
  2. Keitä perunat vedessä, jonka olet maustanut suolalla ja sitruunamehulla. Ja mikäli haluat käyttää myös parsaa, pilko parsat 3-4 cm paloiksi ja lisää perunoiden joukkoon kypsymään. Huomio: Keitä perunat (ja parsa) juuri ja juuri kypsiksi; salaattiin ei haluta mössöperunoita eikä löllöparsaa.
  3. Huuhtele salaattiainekset. Revi salaatti vadille ja pilko joukkoon tomaatit ja kurkut.
  4. Sekoita salaatinkastikkeen ainekset keskenään.
  5. Kaadettuasi kattilasta keitinveden. Sekoita joukkoon savustettu lohi sekä silputtu tilli (ja basilika). Mausta suolalla ja mustapippurilla. Anna jäähtyä muutama minuutti ennen kuin lisäät ainekset salaattivadille (tai -kulhoon) muiden ainesten joukkoon. Lisää pieni loraus salaatinkastiketta ja sekoita. Tarkista maku ja tarjoa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.