Ihana Neiti Hakkarainen

on

Mistä lie saanut tämä superherkullinen (peruna)salaatti nimensä, mutta ei voi kuin suositella – tekemään suosiolla kaksinkertaisen annoksen, jotta ei lopu heti kesken.

Neiti Hakkarainen on yksi Mauri Kunnaksen Herra Hakkarainen -kirjan hahmoista, mutta miksi ihmeessä salaatti kulkee hänen nimellä, ei aavistustakaan. Alla olevan ohjeen löysin joka tapauksessa K-ruoan verkkosivuilta.

Neiti Hakkaraisessa yhdistyvät niin uunissa (tai pannulla) paahtunet perunat, makeat rypäleet, sinihomejuusto kuin pekaanipähkinät. – Aivan loistava makuyhdistelmä, joten kuka onkaan alkujaan tämän ohjeen takana, kiitos ja kumarrus.

Söin salaattia ensimmäisen kerran kesäisellä terassilla lounaaksi, mutta yhtä lailla tästä salaatista nauttii näin marraskuun hämärässä – vaikka illanistujaisten merkeissä, ystävien ja punaviinin seurassa.

Vinkki: Mikäli käsillä on tähteeksi jääneitä perunoita, pilko ja heitä kuumalle pannulle saamaan väriä pintaan – kuten minä tein tänään.

Rypälekylpy

Vaan kuinka pesette viinirypäleet? Laitatteko rypäleet kraanan alle vai kenties hetkeksi kypyhetkeä viettämään?

Tällä kertaa laitoin rypäleet hetkeksi astiaan, johon lisäsin vettä (6 dl), ruokasoodaa (3-4 rkl) ja sitruunamehua (2 rkl). Sitten ei muuta kuin huuhtelu ja herkuttelemaan. Vaihtoehtoisesti veteen voi myös sekoittaa vettä (6 dl), viinietikkaa (3-4 rkl) ja ruokasoodaa (2 rkl).

NEITI HAKKARAISEN PERUNASALAATTI (4:lle)

Aika: + 30 min

5 (n. ½ kg) perunaa
1 iso punasipuli
3rkl öljyä
½ tl suolaa
2-3 tomaattia
150 g tummia, siemenettömiä viinirypäleitä
1 dl pekaanipähkinöitä
1 pkt (125 g) sinihomejuustoa
1 ruukku (jää)salaattia
1 ruukku rucolaa

Kastike
3 rkl öljyä
2 rkl omenaviinietikkaa
1 rkl sinappia
2 tl juoksevaa hunajaa
2 valkosipulinkynttä hienonnettuna
ripaus mustapippuria ripaus
suolaa

  1. Laita uuni lämpenemään 225 asteeseen.
  2. Pese perunat. Leikkaa perunat ja sipuli ohuiksi viipaleiksi ja levitä pellille leivinpaperin päälle. Lisää öljy ja suola, sekoita. Paista uunin keskiosassa noin 15 minuuttia, kunnes perunat ovat pehmenneet ja saaneet väriä.
  3. Viipaloi tomaatit ja puolita viinirypäleet. Rouhi pähkinät rouheeksi ja murenna sinihomejuusto. Revi huuhdellut salaatit.
  4. Sekoita kastikeainekset keskenään. Asettele salaatit, tomaatit ja viinirypäleet laakealle vadille. Kaada kastikkeesta noin puolet salaatin joukkoon. Lisää salaatin päälle lämpimät perunat ja sipulit, sinihomejuusto, loput kastikkeesta sekä pähkinärouhe. Tarjoa halutessasi esimerkiksi savulohen tai grillatun broilerin kanssa.

2 Comments Lisää omasi

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.