Nopea lasagnepata

on

Lasagnen maut puolessa tunnissa lautaselle. Mutta tiesittekö, että lasagnesta on tehty laulu, tai ettei lasagne sanana alkujaan tarkoittanut ruokaa laisinkaan? Luvassa siis muutama lasagne-fakta kyytipoikana, mahdollisen korvamadon kera.

Ystävän kanssa oli puhetta lasagnesta, kuinka on vaikeatöinen ja hidas tehdä. Viikonloppuruokaa, jota ei koskaan tekisi työpäivän päätteeksi.

Mieleen muistui lasagnekeitto, josta olin joskus nähnyt kuvia, ja päädyin työstämään ajatusta siitä, kuinka saisin lasagnen maut lautaselle helpommin ja nopeammin. Keittoa ei syntynyt, syntyi nopeatekoinen ja mehevän maukas pata, joka valmistuu vaikka keskellä viikkoa.

Lasagne korvamadoksi

Koska ruoka ei ole vain nälänpoistoa, vaan yhtä lailla esimerkiksi kulttuuria ja historiaa, päädyin vaihteeksi kaivelemaan internetin arkistoja.

Selvisi, että “Weird Al” Yankovic on pistänyt maailman maineeseen nousseen La Bamba -laulun uusiksi, pastahengessä: ”La-la-la-lasagna, you want-a some-a lasagna magnifico, or a-maybe spaghetti…” Laulu on kuunneltavissa YouTubesta.

Yhdysvalloissa vietetään lasagnepäivää 29.7.

Maaottelut sentään!

Lasagne mielletään italialaiseksi, mutta lasagnen ympärillä on mitä ilmeisemmin käyty jonkinlaista maaottelua Italian, Kreikan ja – yllättäen – Englannin välillä:

Italialaisten mukaan lasagne on syntynyt Pohjois-Italiassa. Kreikkalaisten mukaan alkuperäisen lasagnen äärelle päätyy suuntaamalla Antiikin Kreikkaan, siis jopa aikaan ennen ajanlaskuamme. Sana lasagne on nimittäin johdettu mahdollisesti kreikkalaisesta yöastiaa (eli pottaa) tarkoittavasta sanasta lasanum ja tarkoitti keittoastiaa. Näin lasagne olisi saanut nimensä raaka-aineiden sijasta astiasta, johon se on tehty. Mutta briteillä, heillä on keittokirja, joka ajoittuu 1390-luvulle ja sisältää lasagnen ohjeen…

Mikä lie totuus, mutta lasagne on joka tapauksessa maistunut jo vuosisatojen ajan.

Miljoonien suosikki

Ja maistuu se lasagne kaikesta päätellen edelleenkin, sillä ”lasagna recipe” hakusanalla Google tarjoaa lähes yli 49 miljoonaa tulosta! Ensimmäisenä Google tarjoaa ohjetta, joka ei turhia kainostele: ”Word’s Best Lasagna”. 31 000 on ilmoittanut tehneensä sitä ja 12 000 on kommentoinut. Mutta: valmista saa kolmen tunnin ja 15 minuutin odotuksen jälkeen. Ei mene jatkoon ainakaan arkikiireiden keskellä, eli ei muuta kuin takaisin puolen tunnin lasagnepadan ääreen:

NOPEA LASAGNEPATA (6:lle)

Aika:  30 min.

1-2 rkl oliiviöljyä
1 sipuli
2 valkosipulin kynttä
400 g jauhelihaa
800 g pastakastiketta
5 dl liha- tai kasvislientä
2 porkkanaa raastettuna
2 dl kesäkurpitsaraastetta
1 laakerinlehti
1 ½ rkl tomaattipyreetä
½ tl chilihiutaleita
1 tl sokeria
6 dl pastaa, esim. Myllyn Paras Mini Lasagne
1 dl Ricotta-juustoa
1 dl Parmesan-juustoa

  1. Kuori sipulit ja porkkanat. Hienonna sipulit pieneksi. Raasta porkkanat ja kesäkurpitsaa.
  2. Kuumenna öljy kattilan pohjalla. Lisää sipulit ja kuullota kevyesti.
  3. Lisää jauheliha ja kypsennä kattilan pohjaa myöden sekoittaen.
  4. Lisää pastakastike ja liha- tai kasvisliemi, kasvikset ja mausteet. Sekoita ja anna kiehahtaa.
  5. Lisää pasta ja keitä, kunnes pasta on kypsää. Sekoita välillä pohjaa myöden.
  6. Lisää juustot ja sekoita.
  7. Tarjoa esimerkiksi juustoraasteella ja yrteillä koristeltuna.

2 Comments Lisää omasi

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.