Klassikosta suosikiksi

on

Yli 120 vuotta sitten newyorkilaisessa hotellissa tarjottiin salaattia, josta tuli välittömästi suosittu. Salaatti hurmaa edelleen, tällä kertaa mausteisilla ja karamellisoiduilla saksanpähkinöillä sekä kevennetyllä kastikkeella varioituna.

Vuonna 1896 Waldorf-Astoria hotellissa järjestettiin hyväntekeväisyystilaisuus, jossa tarjottiin ensimmäistä kertaa Waldorfin salaattia. Suureen suosioon yltäneen salaatin kehitti Waldorf-Astoria hotellin päähovimestari Oscar Tschirky, ”Waldorfin Oscar”.

Ohje julkaistiin ensimmäistä kertaa samana vuonna ilmestyneessä keittokirjassa The Cook Book. Mutta jos klassiseen Waldorfin salaattiin tulee omenaa, rypäleitä, varsi- tai juuriselleriä, sitruunanmehua, majoneesia ja saksanpähkinöitä keskenään sekoitettuna ja salaatinlehtien päälle aseteltuna, eivät ainakaan saksanpähkinät kuuluneet alkuperäiseen salaattiin. Ne ilmestyivät salaattiin myöhemmin, viimeistään vuonna 1928, kun keittokirja The Rector Cook Book julkaistiin.

Vuonna 2011 julkaistussa videossa Waldorf Astorian silloinen keittiömestari David Garcelon paljasti, kuinka Waldorfin salaatti syntyy nykyään. (Tai ainakin vuonna 2011.) Ajatus mausteisista ja karamellisoiduista saksanpähkinöistä koukutti – pakko kokeilla!!! Myös kevennetty versio kastikkeesta kuulosti hyvältä.

Mutta kuten usein…, sillä mennään mitä kaapista löytyy. Soveltaen. Ei siis esimerkiksi mustaa tryffeliä kastikkeeseen.

Mutta hyvää tuli! Menee heittäen suosikkisalaattieni joukkoon. Pakko tehdä pian lisää.

Päädyin siis tekemään lounassalaatin lisäämällä salaattiin kaapista löytyneet broilerin tähteet. Keittiön tasolla purkissa olleet kuivatut karpalot näyttivät myös siinä määrin houkuttelevilta, että ei muuta kuin sekaan.

Ja tosiaan, pähkinöiden maustaminen meni arpapelillä, sillä David Garcelon ei paljastanut mausteseosta yksityiskohtaisesti.  Päädyin siis kaivelemaan maustekaappia ja sekoittamaan melkein mitä käteen osui. Hyvää tuli.

Tähteistä syntynyt
WALDORFIN SALAATTI (4:lle)

350-400 g valmiiksi kypsennettyä broileria paloina
1 rasia rypäleitä puolikkaina
1 – 1  ½ dl kuivattuja karpaloita
1 kurkku kuutioina
(1 – 2 varsisellerin vartta pilkottuna)
1 (-2) ruukku rapeaa salaattia

Paahdetut saksanpähkinät David Garcelonin ohjetta soveltaen
4 ½ dl saksanpähkinöitä
1 kananmunan valkuainen
1 rkl mausteseosta*
2 dl sokeria**

*Garcelon sanoi käyttäneensä cayennepippuria, fenkolin siemeniä, paprikaa ja korianteria, mutta itse sekoitin kaapista löytämääni Happy Roots -mausteseosta (50 %) paprikajauheeseen (50 %). Happy Roots -mausteseosta olen ostanut mm. Stockmannin yhteydessä toimivasta Herkusta, mutta löytyy myös useammasta nettikaupoista. Testaa rohkeasti omaa versiotasi!
**Sokeria lisätessä tuumasin, että vähempikin sokeri voisi riittää ja jätin noin kolmannesosan käyttämättä.

Kastike David Garcelonin mukaan
1 dl maustamatonta jogurttia*
1 dl Crème Fraîchea
3 tl sitruunanmehua
ripaus valkopippuria
⅓ dl saksanpähkinäöljyä**
1 ½ rkl mustaa tryffeliä***

*Käytin jääkaapista löytyvää Sipoolaista rahkajogurttia (0,7 %), toimi.
**Jos ei ole saksanpähkinäöljyä, joku muu pähkinäinen öljy käy yhtä hyvin.
***Ei välttämätön.

  1. Laita uuni läpenemään 175 asteeseen.
  2. Sekoita valkuainen kulhossa saksanpähkinöiden joukkoon. Lisää mausteseos ja sokeri ja sekoita huolellisesti. Levitä pähkinät leivinpaperilla suojatulle uunipellille ja paista noin 15-20 minuuttia uunin keskiosassa, tai kunnes ovat karamellisoituneet. Varo polttamasta, eli seuraa tilannetta!
  3. Sekoita jogurtti, Crème Fraîche, sitruunamehu ja ripaus valkopippuria keskenään. Lisää öljy ohuena norona kokoajan sekoittaen. Tarkista maku.
  4. Huuhtele salaatinlehdet, kurkku, varsiselleri ja rypäleet.
  5. Pilko kurkku kuutioiksi, varsiselleri viipaleiksi ja puolita rypäleet. Pilko myös broileri.
  6. Levitä salaatinlehdet vadille.
  7. Sekoita äsken pilkkomasi ainekset kastikkeen kanssa. Lisää joukkoon kuivatut karpalot sekä osa paahdetuista saksanpähkinöistä. Ripottele loput pähkinät päällle.

2 Comments Lisää omasi

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.