Kiivistä kalan kaveri

on

Makeiden herkkujen lisäksi kiivi sopii esimerkiksi kalan ja kanan kaveriksi, ja onpa kiivi kuulemma löytänyt tiensä jopa pizzan päälle.

Tarinan mukaan uusiseelantilainen rehtori Isabel Fraser vieraili Kiinassa 1900-luvun alussa ja toi sieltä tuliaiseksi siemenet maanviljelijälle. Ensimmäistä satoa odotettiin useampi vuosi ja tämänkin jälkeen kului vielä muutama vuosikymmen ennen kuin Hayward Wright kehitti sittemmin maailmaa valloittaneen Hayward-lajikkeen, joka käynnisti lajin kaupallisen tuotannon.

Kun Turners & Growers alkoi viedä (1959) siihen saakka kiinankarviaisena (Chinese gooseberry) tunnettua hedelmää Yhdysvaltoihin, sai hedelmä nimekseen kiivi (kiwi) Uuden-Seelannin kansallislinnun mukaan. Nimenvaihdon taustalla ei kuitenkaan ollut niinkään isänmaallisuus tai edes se, että hedelmällä ja kansallislinnulla oli tiettyä yhdennäköisyyttä. Karviaismarjat eivät vain olleet suosittuja eikä karviaisiin viittaavan nimen haluttu haittaavan myyntiä.

Itse olen nauttinut erityisesti esimerkiksi hedelmäsalaateissa, smootheissa ja sorbeteissa. Mieleen ei kuitenkaan ole tullut, että voisin syödä kiiviä lounaaksi. Ei ennen kuin näin jossain kuvan kalapalasta kiivistä tehdyn salsan vieressä. Sittemmin törmäsin netissä myös artikkeliin ruotsalaisesta miehestä, joka söi pizzansa kiivillä. Enpä tiedä siitä, ainakaan ennen kuin kokeilen. Ties vaikka toimisi, sillä ruotsalaisten banaani curry pizza ainakin yllätti positiivisesti.

Laiskan lorvailulauantain myötä päädyin testaamaan tortillaa, johon lisäsin kalan seuraksi kiiviä. Ja kun en jaksanut sen kummemmin miettiä sopivia kastikkeita ja mausteseoksia, päädyin hyödyntämään valmiita mausteseoksia. Esimerkiksi kermaviiliin sekoitettavat dippimausteseokset toimivat tällaisissa tapauksissa loistavasti.

Kiivistä aistittava happamuus yhdistettynä rasvaiseen kalaan, chiliin ja limetin mehuun toimi. Kala siis paistettiin mausteseoksella, jossa oli chiliä. Lisäsi chiliä oli kermaviiliin sekoitetussa mausteseoksessa. Limetin mehua lorautin hieman kalapalojen päälle annosta kasatessa. Lopputulos oli raikas.

Kokeile myös kiivisorbettia basilikalla.

KIIVI-KALA-TORTILLAT (4:lle)

Aika: 20–30 min.

550–600 g kirjolohta
½ pss Santa Marian Spice Mix for Fish Taco -mausteseosta*

*Voit ripotella kalan päälle kevyesti myös esimerkiksi inkivääri-, paprika- ja chilijauhetta sekä mustapippuria ja suolaa.

8 tortillaa
1 pss/ruukku salaatinlehtiä
2-3 kiiviä
2 avokadoa
½ kurkku
1 pieni punasipuli
1 ruukku korianteria tai thaibasilikaa
(1 appelsiini)

Kastike
1 prk kermaviiliä
1 pss Taffel Dippi Chili & Mango -mausteseos

Lisäksi esimerkiksi Mango Papaya Salsaa (Santa Maria) tortillalle ja limetin mehua kalapalojen päälle

  1. Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen.
  2. Aseta kalapala uunivuokaan. Ripottele pinnalle mausteseosta ja siirrä vuoka uunin keskiosaan noin 15–20 minuutiksi, kunnes kala on kypsynyt.
  3. Huuhtele salaatti ja kurkku.
  4. Pilko kiivit, avokado, kurkku, punasipuli ja appelsiini. Sekoita pilkkomasi ainekset keskenään.
  5. Sekoita kermaviiliin dippimausteseos ja siirrä hetkeksi jääkaappiin maustumaan.
  6. Nyhdä kypsä kala haarukalla.
  7. Lämmitä ja täytä tortillat juuri ennen tarjoamista.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.