Ei pannukakku vaan kakkupannari

on

Nyt ei tullut lässähtänyttä pannukakkua, vaan herkullista kolmen kerroksen kakkupannaria!

Luin jokin aika sitten Glorian Ruoka & Viini -lehdestä (1/2016) kolmen kerroksen kakkupannarista – tuosta ranskalaisten leivoksesta, jossa yhdestä taikinasta syntyy kolme kerrosta: pannukakusta tuttu pohja, pehmeän kreemimäinen välikerros ja lopuksi vielä kuohkea sokerikakkupinta. Kuulosti niin mielenkiintoiselta, että päätin vielä joskus testata. – Kun kuvassa olleet Taikurin kakkupannarin palat näyttivätkin niin herkullisilta passion-kerma- ja kirsikka-suklaatäytteillä koristeltuna.

Pääsiäisen koittaessa päätin lopultakin kokeilla kakkupannaria, mutta lehden ohjeen sijasta luotinkin sitruunan voimaan. Leipoessani päädyin myös hieman muokkaamaan lehden ohjetta, esimerkiksi lämmittämään maidon sopivan lämpöiseksi juuri ennen kuin maito tulee lisätä.

Lopputulos oli yksinkertaisen herkullinen, sitruunainen kakkupannari piirakkavuoassa. Teki mieli suorastaan nuolla lautanen! Toisin sanoen sitruuna maistui mukavasti, varsinkin kreemimäisessä keskikerroksessa. Pinnalle siroteltu pölysokeri riitti sellaisenaan koristeeksi, mutta lisäsin silti hieman sitruunankuorta pinnalle.

Yksinkertaisuudessaan valloittavan herkullinen!

Vieraiden poistuttua päädyin vielä selvittämään, mitä kaikkea ranskalaiset ovat tehneet kakkupannarin merkeissä. Syötin hakusanaksi ”gateau magique” ja totesin, että ensi kesänä taitaa olla pakko testata kakkupannaria esimerkiksi marjoilla.

SITRUUNAINEN KAKKUPANNARI

100 g voita sulatettuna ja huoneenlämpöisenä
5 dl maitoa kädenlämpöisenä
4 kananmunaa
½ tl valkoviinietikkaa
2 ½ dl tomusokeria
1 tl vaniljasokeria
2 dl vehnäjauhoja
½ (luomu)sitruunan kuori raastettuna

Päälle:
tomusokeria
(½ (luomu)sitruunan kuori raastettuna)
(tuoreen mintun lehtiä)

 1. Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen.
 2. Voitele tai vuoraa leivinpaperilla esimerkiksi noin 20×20 cm kokoinen vuoka. Itse käytin piirakkavuokaa, joka oli halkaisijaltaan 25 cm ja korkeudeltaan noin 4 cm. Taikina mahtui siihen juuri sopivasti.
 3. Sulata ja jäähdytä voi.
 4. Erottele keltuaiset ja valkuaiset.
 5. Vatkaa valkuaiset ja valkoviinietikka kovaksi vaahdoksi.
 6. Lämmitä maito kädenlämpöiseksi.
 7. Vatkaa keltuaiset ja tomusokeri vaaleaksi vaahdoksi. Vatkaa joukkoon jäähtynyt voisula ja vaniljasokeri. Lisää jauhot ja sekoita. Vispilöi maito vähitellen taikinaan.
 8. Nostele valkuaisvaahto keltuaisseokseen niin, että taikinaan ei jää kokkareita ja vaahto jää tasaisesti kellumaan pinnalle.
 9. Kaada taikina vuorattuun tai voideltuun vuokaan ja varmista, että valkuaisvaahto pinnalla peittää koko vuoan.
 10. Paista uunin alatasolla 45-50 minuuttia ja varaudu peittämään vuoka foliolla noin 20 minuutin jälkeen, jotta pinta pysyy kauniin kullanruskeana. Varmista kypsyys esimerkiksi hammastikulla; pintaan ei tulisi nousta lientä, jonka on tarkoitus kypsyä keskikerroksen kreemiksi.
 11. Jäähdytä hetki huoneenlämmössä ja siirrä tämän jälkeen jääkaappiin noin kahdeksi tunniksi.
 12. Koristele tomusokerilla, sitruunan raasteella sekä tuoreen mintun lehdillä. Nauti.

2 Comments Lisää omasi

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.