Pääsiäismunat poikineen

on

Oletko koskaan ajatellut, miksi koristelemme kananmunia pääsiäiseksi tai miksi yhdestä jos toisesta pääsiäisherkusta löytyy muna? Tällä kerralla jutunjuurta munista sekä muutama teemaan sopiva resepti.

Jos olet lukenut blogiani, tiedät minun päätyvän aika ajoin historian äärelle. – Mitä tarinoita löytyykään ruokien takaa! Ja mitä enemmän mielenkiintoisia tarinoita olen löytänyt, sitä useammin huomaan niitä kaivelevani internetin ja kirjojen kätköistä.

Sen lisäksi, että ruoka on ravintoa kehoillemme, sitä se on myös tarinoille.

Siitä ei pääse yli eikä ympäri: pääsiäinen on kristillinen juhla täynnä symboliikkaa. Kananmunillakin on tässä yhteydessä oma roolinsa, sillä muna symboloi uutta elämää (joka on syntymässä munankuoren alla, hautakiven toisella puolen), ja tyhjät munankuoret muistuttavat tyhjästä haudasta (sillä Jeesus on ylösnoussut).

Mutta miksi munat ovat suosittuja myös pääsiäisajan ruokapöydässä? Suosioon on saattanut vaikuttaa katolilaisten ja ortodoksien pääsiäistä edeltävä paasto, jolloin ei ole ollut tapana nauttia eläinkunnan tuotteita. Säästyneet munat on toisin sanoen keitetty myöhempää käyttöä varten. – Että katsokaas erilaisia pääsiäisajan (kansainvälisiä) ruokaohjeita! Eri tavoin täytettyjen munien lisäksi löytyy esimerkiksi mitä erilaisempia leivonnaisia, joiden sisältä löytyy keitettyjä munia.

Ensimmäiset suklaamunat puolestaan valmistettiin tiettävästi Saksassa ja Ranskassa 1800-luvun alussa. Mutta jo tätä ennen oli tehty munan muotoisia leluja, jotka täytettiin makeisilla ja annettiin lapsille pääsiäisenä lahjaksi.

Munien värjäykseen ja koristeluun liittyy myös erilaisia tarinoita. Siinä missä Englannissa kuningas Edward I:n myötä päädyttiin vuonna 1290 kultaamaan ja värjäämään 450 munaa pääsiäislahjoiksi, on esimerkiksi Itä-Euroopassa maalattu munista suoranaisia taideteoksia. Ja tuosta muistuukin mieleen taannoinen pääsiäisvisiittini Kiovaan. Muistan vieläkin, kuinka kaupungilla kävellessäni havahdun lintujen lauluun. Kulman takaa aukeasi näkymä puistosta, jonka puiden oksat oli koristeltu pääsiäismunilla (kuva alla). Mikä näky ja ikimuistoinen kokemus, olkoonkin että lintujen laulu kantautui puiden oksille asennetuista kaiuttimista.

Pääsiäisen munakattaus

Miltä kuulostaisi aamiainen uppopaistetulla kananmunalla? Tai herkullinen salaatti kananmunilla?

Ja vaikka rosmariini-aprikoosipiirakkaan ei keitettyjä kananmunia tulekaan, muistuttavat piirakan aprikoosit siinä määrin keltuaisia, että oli ihan pakko pistää tähän vinkiksi. On myös helppotekoinen ja superherkullinen pääsiäisherkku!

Tutustu myös muihin pääsiäishenkisiin ohjeisiin.

3 Comments Lisää omasi

  1. Tiina L sanoo:

    Puput, munat ym. pääsiäiseen liitetyt hedelmällisyyden symbolit ovat paljon kristinuskoa varhaisempaa perintöä. Kuten monen muunkin juhlan kohdalla, esim. joulun, kristityt ujuttivat oman juhlansa vähitellen paljon vanhempien perinteiden päälle. Englanninkielen pääsiäistä tarkoittava sana Easter tulee Eastre-jumalattaresta, jota juhlittiin Manner-Euroopassa keväisin. Perinteet ja juhlan uuden merkitykset sulautuivat vähitellen yhteen. Myös esim. juutalaisilla ja monilla muilla ei-kristityillä kansoilla on kevääseen liittyen omat juhlansa.

    1. Ilona sanoo:

      Hei, totta. Pääsiäisen symbolien taustalta löytyy muutakin. Tällä kertaa sen pidempään turinointiin ei kuitenkaan ollut aikaa, joten siitä rajaus aiheelle.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.