Kesäpizza ja kansallisruoat

on

Kesä saa maistua pizzassa, tällä kertaa kirsikan ja sitruunan ansiosta. Vaan onko pizza suomalaisten kansallisruokaa?

Suomi täyttää ensi vuonna 100 vuotta. Sen kunniaksi jokainen voi äänestää valitsemaansa ruokaa kansallisruoaksi. Äänestysaikaa on aina syyskuun loppuun. Lisäksi suomalaisten ruokamuistoja kerätään Ruokakalevalaan. Toisin sanoen S-ryhmä kerää yhteistyössä Marttaliiton ja Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran kanssa tarinoita ruoasta, jotka taltioidaan SKS:n arkistoon. Osa tarinoista julkaistaan myös SKS:n toimittamassa Ruoka-Kalevala-kirjassa.

Jokin aika sitten Twitteriä selatessa silmiini osui Suomen kartta, johon oli osana Ruokakalevala -projektia merkitty esimerkiksi Lapin kohdalle tuttu ja perinteinen rieska. Uudenmaan kohdalla luki kuitenkin pizza. Jäin miettimään käsitteitä perinne- ja kansallisruoka.

Pizzakansaa?

On sitten kyseessä perinne- tai kansallisruoka, sanana ne saavat ajatukseni siirtymään perinteisiin, sukupolvesta toiseen nautittuihin ruokiin. Mutta tavat ja tottumukset muuttuvat ajan myötä. Pizzakin.

Ensimmäiset muistikuvani pizzasta vievät 1980-luvulle ja jauhelihapizzan äärelle, jota tehtiin niin kotitaloustunnilla kuin kotona. Jauhelihapizzan rinnalle on sittemmin saatu pizzaa jos jonkinlaista, vaikka rukiilla leivottuna.

Ja mistä ei sitä pizzaa Suomessa saisi? Esimerkiksi vuonna 1987 perustetulla Kotipizzalla on reilusti yli 200 toimipistettä. Ja niiden lisäksi pizzaa tarjoavat muun muassa lukuisat maahanmuuttajat pitserioissaan. Liekö Helsingissäkään lähiötä, jossa ei olisi jonkinlaista pizzapaikkaa?

Vaan kuinka paljon mahdammekaan syödä pizzaa? Jos esimerkiksi pelkästään Saarioisen Valkeakosken tehdas valmisti vuonna 2010 noin 20 miljoonaa einespizzaa, yhteen vuoteen mahtunee moninkertainen määrä pizzaa – niin kotona, tehtaissa kuin mitä erilaisemmissa ravintoloissa valmistettuna.

vispilanviemaa_kirsikkapizza1

Kesäiset pizzat

Kesällä pizzakin voi heittäytyä vapaalle, testata uteliain mielin erilaisia, ehkä yllättäviäkin täytteitä. Aiempina kesinä olen tehnyt esimerkiksi mansikka– ja nektariinipizzaa, jotka sopivat loistavasti kesäisten päivien keskelle. Tänä kesänä sain mieleeni testata pizzaa, joka saa makunsa kirsikasta ja sitruunasta.

Sekoitin Crème Fraîchea, buffala-mozzarellaa ja raastetun sitruunan kuorta taikinan päälle levitettäväksi. Paistetun pizzan päälle pilkoin kirsikoita, lisäsin rukolaa ja minttua. Ja ah, se oli siinä, tämän kesän paras kesäpizza. Eikä missään tapauksessa ilman sitruunaa!

vispilanviemaa_kirsikkapizza2

Sitruunainen
KIRSIKKAPIZZA

Yksi pellillinen
Aika: + 1 h 

Pohja*
1 ½ dl vettä
½ rkl oliiviöljyä
½ tl sokeria
3 + 1 ½ dl vehnäjauhoja
½ pss kuivahiivaa
½ tl suolaa

Vinkki: Tee taikina kaksinkertaisena, jolloin voit tehdä suolaisen ja makean pizzan – esimerkiksi pääruoaksi savustettua kirjolohta ja jälkiruoaksi kirsikkaa.

Täyte
½ prk Crème Fraîche
1 pallo buffala-mozzarellaa
½ (luomu)sitruunan raastettu kuori

Päälle
½ litraa kirsikoita
1 ½ – 2 dl tuoretta rukolaa
½ dl tuoretta minttua
(½ (luomu)sitruunan kuori raastettuna)

 1. Mittaa kulhoon lämmin vesi, öljy ja sokeri.
 2. Sekoita kuivahiiva vehnäjauhoihin ja sekoita nesteeseen muutamassa erässä.
 3. Älä pelästy, seoksen kuuluukin olla löysää. Sekoita taikinaa noin kymmenen minuuttia.
 4. Anna taikinan levätä kymmenen minuuttia vedottomassa paikassa ja liinan alla.
 5. Lisää suola ja sekoita jälleen noin kymmenen minuuttia.
 6. Anna taikinan levätä jälleen kymmenen minuuttia.
 7. Laita uuni ja uunipelti kuumenemaan 275 asteeseen.
 8. Sekoita Crème Fraîche ja murennettu mozzarella sekä huolellisesti pestyn sitruunan raastettu kuori keskenään.
 9. Taikina on edelleen löysää. Levitä leivinpaperi pöydälle ja vaivaa taikinan joukkoon jauhoja hiljalleen (noin 1 ½ dl) sen verran, että pystyt siirtämään taikinaan ja kaulitsemaan sen leivinpaperilla. Pyri pitämään taikina pehmeän löysänä ja kaulitsemaan mahdollisimman ohueksi.
 10. Siirrä kaulittu taikina leivinpaperilla kuumalle uunipellille varovasti.
 11. Levitä Crème Fraîche-mozzarellaseos taikinan päälle.
 12. Paista uunin keskiosassa noin viisi minuuttia tai kunnes juusto on sulanut ja reunat ovat kullanruskeat. (Jos teet tupla-annoksen ja sinulla on kiertoilmauuni, voit paistaa kaksi pellillistä samaan aikaan.)
 13. Pilko pizzan päälle kirsikoita, levitä rukolaa ja minttua joukkoon (sekä raasta sitruunan kuorta päälle). Tarjoile heti.

 

*Taikinan ohje on aikanaan Hannan Soppa -ruokablogista napattu ja omassa käytössä aavistuksen muokattu. 

3 Comments Lisää omasi

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.