Testissä polentapizza

on

Ei hiivaa, taikinan nostatusta eikä gluteenia, mutta makua sitäkin enemmän.

Alkuviikon kokkauksista jäi polentaa pussin pohjalle, joten päätin testata, millainen pizzapohja siitä syntyy. Ei siis muuta kuin ensin polentaa keittämään ja puuromaisesta seoksesta pohjaa uunipellille taputtelemaan.

Lopputulos ei ollut lainkaan hullumpi, täytyy tehdä toistekin. Tosin seuraavalla kerralla kokeilen kenties vahvemmalla juustolla ja ohuilla salamin siivuilla. Polentan seuraksi nimittäin sopivat vahvat, aromikkaat kaverit. Mutta ei tämä kasvisversiokaan hullumpi ollut. Ja mikä parasta, tätä voi tarjota myös niille, joille vehnäjauho ei sovi.

On kuitenkin hyvä muistaa se, että pohja on todellakin tehty polentasta, eräänlaisesta puurosta. Pohja on toisin sanoen varsin pehmeää, mutta pitämällä pizzan mahdollisimman ohuena lopputulos on toimiva. Seuraavalla kerralla kokeilen, kuinka lopputulokseen vaikuttaa se, että leivinpaperille levitettyä polentaa pitää jonkin aikaa jääkaapissa. Polenta kun jämäköityy viileässä. Kuumalle pellille ja kuumassa (250°) uunissa sain mukavan rapsakat reunat.

Myöhemmin testattua: Pohjan jämäköitys jääkaapissa paikallaan, ei kuitenkaan välttämätöntä. Pepperoni-salamia muutama siivu ohjeessa olevan tomaattikastikkeen ja Grano Padano -juustoraasteen päälle sopii loistavasti polentan makumaailmaan, varsinkin kun pohjaan pistää aavistuksen enemmän chilirouhetta. Puolikkaasta annoksesta riittää hyvin yhdelle.

Vaan mitä on tuoreinta Glorian Ruoka & Viini -lehteä (7/2016) uskominen, pizzan voi tehdä hyvinkin monella tavalla. Toisin sanoen siinä missä italialainen Ciro Salvo antaa taikinansa kohota 20 tuntia, pizza syntyy myös munakoison ja juurisellerin siivulle. Miten olisi esimerkiksi juuriselleri-viikunapizza?

Polentapizza

KASVIS-POLENTAPIZZA (1-2:lle)

Esivalmistelut: noin 10 min. (+30 min)
Paisto: (-) 10 min.

Pohja
5 dl kasvislientä
½ tl chiliä
2 dl polentaa (Divellan Polenta Istantanea)
(1 dl juustoraastetta, esim. Grana Padano)
1 ½ rkl oliiviöljyä

Täyte
1½ dl Arrabbiata-tomaattikastiketta (esim. Basilla*)
3 rkl tomaattipyreettä
1 – 1 ½  dl juustoraastetta
10-15 cm pala kesäkurpitsaa ohuina siivuina
kourallinen minitomaatteja siivuina
oreganoa

*Loput purkista voit käyttää muutaman päivän sisällä tekemällä esimerkiksi pastaa.

Päälle
Rukolaa ja/tai tuoreita yrttejä, esimerkiksi basilikaa ja/tai oreganoa

  1. Laita uuni ja uunipelti kuumenemaan 250 asteeseen.
  2. Keitä kasvisliemi kattilassa. Vispaa polentajauho kiehuvaan kasvisliemeen ja sekoita. Lisää halutessasi juustoraastetta tuomaan lisää makua. Sekoita joukkoon oliiviöljy ja ota kattila pois levyltä.
  3. Levitä polentaseos leivinpaperilla vuoratulle (kylmälle) pellille. Taputtele seos pizzapohjaksi kostein käsin taikka vedessä kastellulla lusikalla. Tee pohjasta mahdollisimman ohut. (Jos aika antaa myöden kokeile pohjan jämäköittämistä viileässä esimerkiksi puolen tunnin ajan.)
  4. Ota kuuma pelti uunista. Hivuta leivinpaperi ja sillä oleva pizzapohja varovasti kuuman pellin päälle.
  5. Sekoita Arrabbiata-tomaattikastikkeeseen tomaattipyreetä ja levitä seos pizzapohjan päälle.
  6. Levitä juustoraaste haluamallasi tavalla, esimerkiksi kokonaan tomaattikastikkeen tai kasvisten päälle. Itse levitin juustoraasteen puoliksi kasvisten alle ja päälle.
  7. Levitä kasvikset pizzalle ja ripottele päälle hieman oreganoa.
  8. Paista uunissa vajaat kymmenen minuuttia.
  9. Levitä halutessasi pizzan päälle tuoreita yrttejä.

vispila%cc%88nviema%cc%88a%cc%88_polentapizza1

 

 

 

 

 

One Comment Lisää omasi

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.