Lihalla tai ilman

on

Testasin jokin aika sitten kevyttä lasagnea härkiksellä. Kaveri totesi ennen maistamista, että tämähän tuoksuu ihan normaalilta (lasagnelta), ja hetkeä myöhemmin harkitsi tekevänsä jotain vastaavaa perheelleen.

Lasagnen historiasta olen kuullut useampiakin versioita. Joidenkin mukaan lasagnen historia yltää aina Kreikan imperiumiin, aikaan ennen ajanlaskumme alkua. Ja ensimmäinen englanninkielinen resepti on tiettävästi 1650-luvulta. Kauan on siis lasagnea tehty. Ja miksipäs ei, sillä kukapa ei lasagnesta pitäisi.

Olen testannut lasagnea myös meksikolaisella tyylillä, tortilloilla ja enchilada-kastikkeella. Suosittelen!

Lasagne-reseptejä on maailma myös pullollaan. Esimerkiksi Googlessa englanninkielinen sana ”lasagna” tuo yli 37 miljoonaa tulosta, joista suosituin on saanut yli kymmenentuhatta arvostelua. Lukekoon, ken haluaa… Nyt tekemäni lasagne joka tapauksessa puolittaa niin valmistusajan kuin kalorit. Ei paha(a, siis).

Kevyt härkislasagne

Vinkki: Lasagnen härkiskastiketta voi käyttää myös tortilloiden ja tacojen täytteenä, kun kastikkeen tekee TexMex Härkiksellä ja chilillä maustetulla tomaattikastikkeella.

Tällä kertaa käytin jauhelihan sijasta härkistä, tuota jauhelihaa muistuttavaa lihatonta proteiinin lähdettä. Jos en olisi tiennyt, en olisi uskonut. Enkä olisi arvannut sitäkään, että kastikkeeseen on upotettu tomaattia ja kesäkurpitsaraastetta kasvispitoisuutta lisäämään.

Lihalla tai ilman
KEVYT LASAGNE (6:lle)

Aika: + 1 tunti

Härkis- tai jauhelihakastike
250 g (Texmex) Härkistä tai jauhelihaa
1-2 rkl öljyä
1 sipuli silputtuna
2 valkosipulin kynttä silputtuna
2 tomaattia pieninä kuutioina
2 dl kesäkurpitsaraastetta
1 prk (400 g) (chilillä maustettua) tomaattimurskaa
½ tl suolaa
1 tl basilikaa
1 tl oreganoa
(¼ tl savustettua paprikaa)

Valkokastike
7 dl maitoa
4 rkl vehnäjauhoa
¼ tl jauhettua muskottipähkinää
¼ tl valkopippuria
3-4 rkl (Valion TexMex) juustoraastetta

Pinnalle
3-4 rkl (Valion TexMex) juustoraastetta

+/- 10 lasagnelevyä

  1. Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen.
  2. Tee härkis/jauhelihakastike. Kuori ja silppua sipulit. Huuhtele ja raasta kesäkurpitsaa. Huuhtele ja pilko tomaatti salsamaisen pieniksi kuutioiksi. Kuullota sipulit pannulla öljyssä, lisää härkis / jauheliha. Lisää kasvikset ja mausteet. Sekoita ja tarkista maku.
  3. Tee valkokastike. Sekoita kylmään maitoon vehnäjauho ja sekoita vispilällä tasaiseksi. Kuumenna seosta keskilämmöllä kattilassa kokoajan pohjaa myöden sekoittaen. Odota kunnes seos alkaa sakeutua ja mausta.
  4. Kaada härkis- tai jauhelihakastiketta uunivuoan pohjalle ja levitä kastikkeen päälle lasagnelevyjä. Kaada levyjen päälle valkokastiketta. Jatka lasagnen kasaamista niin, että päällimmäiseksi tulee valkokastike, jonka päälle lisäät juustoraastetta.
  5. Paista uunin keskiosassa noin 45-60 minuuttia, kunnes lasagnelevyt ovat pehmenneet.
  6. Tarjoa esimerkiksi chilillä, tomaatilla, avokadolla ja korianterilla koristeltuna.

Kevyt härkislasagne

2 Comments Lisää omasi

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.