Pikasämpylät

on

Aamun pelastus: sämpylät tarjolle alle puolessa tunnissa.

Heräsin sunnuntaihin todeten, ettei kaapissa ole leipää. Kaurapuuroa ei myöskään tehnyt mieli, joten päädyin kaivelemaan jauhopusseja kaapeista. Myllyn Parhaan Kaurainen sämpyläjauhoseos -pussin kyljestä luin proteenipitoisten pikasämpylöiden ohjeen ja päätin testata. Rahka tosin vaihtui maustamattomaan jogurttiin ja cheddar mihin lie juustonkannikkaan.

En tiedä voiko sämpylöiden teko olla helpompaa. Riittää, että mittaa kaiken kulhoon ja sekoittaa. Ja tässä tapauksessa pikkulusikalla, jolla mittasin leivinjauheen ja suolan. Tosin helppo on myös uunivuokaan kaadettava taikina, josta saa ruutusämpylöitä. Niiden teko tosin kestää vähintään puolet kauemmin, sillä taikinan tulee antaa kohota ennen paistamista.

Hiivaa ei siis näissä tarvita, ei liioin vaivaamista. Kaurapuuroa muistuttavaa taikinaa olisikin vaikea vaivata, joten paistoa varten tarvitaan joko muffinivuokia tai -peltiä. Itse käytin jälkimäistä; taikina täytti sopivasti kaikki 12 voideltua koloa.

Sämpylöissä on mukavasti suuntuntumaa, sillä jauhoseoksesta löytyy myös rikottuja kaurasuurimoita ja -hiutaleita. Pikkuisesta koostaan huolimatta sämpylät ovat rahkasta (ja tässä tapauksessa maustamattomasta jogurtista) johtuen vastaavan kokoisia sämpylöitä täyttävämpiä.

Kaiken kaikkiaan nämä pikasämpylät olivat oivat aamun pelastajat. Maistuivat erityisesti tuoreina, mutta tuo jogurtin sekoittaminen sämpylätaikinaan muistutti pehmeääkin pehmeämmistä rahka-kaurasämpylöistä. Niitä taidan tehdä seuraavaksi. Olivat ihanan pehmeitä vielä päivää, paria myöhemminkin.

Sen lisäksi että nämä maistuvat vastaleivottuna aamiaisella, näitä voisi tarjota esimerkiksi jonkun kasvissosekeiton seurana tuorejuustolla täytettynä. Esimerkiksi paahdettu kurpitsakeitto voisi olla sopiva seuralainen näille pikasämpylöille (tai suolaisille muffineille, miten näitä nyt sitten haluaakaan kutsua).

Myllyn Parhaan
PROTEENIPITOISET PIKASÄMPYLÄT (12 kpl)

Aika: 20-25 min.

12 isoa muffinssivuokaa tai muffinipelti

5 dl Myllyn Paras Kaurainen sämpyläjauhoseos
2 tl leivinjauhetta
2 tl suolaa (käytin vajaa 1 ½ tl)
2 ½ dl maitoa
250 g maitorahkaa (käytin maustamatonta jogurttia)
½ dl voisulaa
2 rkl hunajaa
1 kananmuna
100 g cheddar-juustoraastetta (itsellä juustoa ei riittänyt kuin päälle ja hyviä olivat siitäkin huolimatta)

Voiteluun: voita

Pinnalle: n. 30 g cheddar-juustoraastetta (käytin jotain jääkaapista löytynyttä)

  1. Laita uuni lämpenemään 225 asteeseen.
  2. Voitele muffinipellin kolot tai 12 isoa muffinivuokaa, jotka on aseteltu uunipellille.
  3. Raasta juusto ellet käytä valmista juustoraastetta.
  4. Sekoita jauhoseokseen leivinjauhe ja suola. Lisää muut aineet ohjeen mukaisessa järjestyksessä. Älä sekoita liikaa.
  5. Jaa taikina vuokiin tai muffinipellin koloihin. Ripottele päälle juustoraastetta.
  6. Paista uunin alimmalla tasolla uunista riippuen 10-15 minuuttia, kunnes sämpylät ovat kullanruskeita.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.