Omenasose x 8

on

Miten olisi omenasose maustettuna kanelilla, sitruunalla, mintulla, inkiväärillä, vaniljalla, lakritsijauheella, laventelilla tai Earl Grey -teellä?

Sain muutama vuosi sitten kassitolkulla omenoita tuhottavaksi. Jotta sain omenasoseen keittämiseen vaihtelua, päädyin maustamaan omenasoseita eri tavoin. Mikä makumatka! Suosikkiani en osannut valita, sillä mielestäni kaikki olivat omalla tavallaan herkullisia.

Omenasoseita maustamalla opin esimerkiksi, että erityisesti laventelilla ja lakritsilla maustetut omenasoseet sopivat loistavasti kakkujen ja leivosten väliin. Ja että omenapiirakkaa voi mehevöittää inkiväärillä maustetulla omenasoseella ja gluteenittomat lakritsaiset leivokset syntyvät niinkin helposti kuin kääretorttupohjan leikkaamisesta kolmeen osaan.

Pääministerin suosikkitee hillon maustajaksi

Kun silmiini osui Earl Grey -omenahillon ohje, uteliaisuuteni heräsi. Löysin itseni pian googlaamasta ja selvisi, että maailmankuulu Earl Grey -tee on maustanut esimerkiksi mustikka-, persikka-, sitruuna- ja vadelmahilloja. Eikä teelehtiä suinkaan sekoiteta kattilaan. Eräänlaisena nyrkkisääntönä näkyy olevan, että ensin haudutetaan desi tai pari vahvaa (!) teetä, joka lisätään kattilaan.  Ei muuta kuin soveltamaan!

Omenasosetta keitellessä mielessäni siinsivät rauhalliset sunnuntaiaamut Hesarin ääressä, kupissa höyryävää teetä ja lautasella paahdettu leipäsiivu sipaistuna Earl Grey -omenasoseella.Alkujaan Earl Grey -tee on taannoisen Britannian pääministerin, jaarli Charles Greyn (1764-1845) suosikkitee. Teesekoitus tehtiin häntä varten vuonna 1830. Jotkut ovat arvelleet, että bergamonttia lisättiin teehen alkujaan siksi, että Newcastlen lähellä sijaitsevan kartanon kaivoveden kalkkinen maku peittyisi. Mene ja tiedä, Earl Grey on joka tapauksessa teenä klassikko.

Testasin omenasoseen maustamista kahdella teepussilla, mutta mielestäni Earl Greyn maku jäi turhan taka-alalle. Haudutin siis vielä pienen tilkan teetä lisää. Omenalaadulla sekä käyttämälläsi sokerilla (nyt käytin kaapista löytynyttä fariinisokeria) on varmasti myös vaikutusta siihen, missä määrin Earl Grey maistuu soseessa, joten käytä makuaistiasi sosetta keittäessäsi.

Tutustu ohjeisiin:

  1. Inkiväärillä, kanelilla, mintulla, lakritsalla, laventelilla, vaniljalla maustetut omenasoseet
  2. Sitruunainen omenasose

Meillä kotona -sivustolta löytämäni ohje sovellettuna:

EARL GREY -OMENASOSE (8 dl)

1 kg omenoita
(2-) 3 ps Earl Grey -teetä
(1) – 1 ½ dl kuumaa vettä
½ dl sitruunan mehua
1 dl (fariini- tai) ruokosokeria
2 dl hillosokeria

  1. Huuhtele omenat ja poista siemenkodat. (En kuorinut kotimaisia omenoita.)
  2. Keitä vesi, jossa haudutat teetä noin viiden minuutin ajan. Puserra kaikki neste teepusseista. Puserra sitruunanmehu.
  3. Lisää kattilaan tee, sitruunanmehu, sokerit ja omenat. Keitä, kunnes omenapalat ovat pehmenneet.
  4. Soseuta esimerkiksi sauvasekoittimella.
  5. Purkita sose huolellisesti puhdistettuihin, kuumiin lasipurkkeihin ja sulje kannet.
  6. Anna jäähtyä huoneenlämmössä ja säilytä tämän jälkeen jääkaapissa tai kylmäkellarissa.

Tutustu myös muihin sadonkorjuuajan ohjeisiin.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.