Lihapullat poikineen (x5)

on

Eilen (9.3.) vietettiin kansainvälistä lihapullapäivää. Vaan miksipä ei, sillä useista ruokakulttuureista löytyy oma versionsa. Tässä muutama esimerkki eri makumaailmoja edustavista lihapullista.

Joidenkin mukaan lihapullat ovat turkkilainen keksintö. Lihapullistaan kuuluisat ruotsalaisetkin ovat myöntäneet, että lihapullat saapuivat Ruotsiin Turkista, kun kuningas Kaarle XII palasi sotaretkiltään lihapullaresepti mukanaan. Useampi vuosikymmen myöhemmin ohje lihapullista kermaisella kastikkeella julkaistiin Cajsa Wargin toimesta vuonna 1755.

Lihapullien historia kantaa kuitenkin huomattavasti 1700-lukua kauemmas, aina Kiinaan ja aikaan ennen ajanlaskua. Useampi lihapullaresepti löytyy myös esimerkiksi Rooman valtakunnan ajoilta.

Erilaisia lihapullia löytyy nykyään eri puolilta maailmaa. Esimerkiksi siinä missä ruotsalaiset nauttivat lihapullansa IKEAstakin tuttuun tyyliin, Albaniassa lihapulliin lisätään usein fetaa, kun taas Puolassa jopa appelsiinin kokoisiin lihapulliin (golabki) lisätään riisiä. Indonesiassa lihapullat puolestaan tarjoillaan kulhossa nuudeleiden ja muiden lisukkeiden kanssa. Ja niin edelleen. Vaihtoehtoja riittää.

Raaka-aineita vaihtelemalla ajatukset kääntyvät milloin mihinkin maailmankolkkaa päin. Esimerkiksi Lähi-idän makumaailman äärelle päätyy, kun karitsaiset lihapullat maustaa esimerkiksi kanelilla, juustokuminalla ja tuoreilla yrteillä. Aasialaishenkisen curry-aterian äärelle pääsee myös lihapullien avulla. Ja sitruunan ja basilikan maustamat broileripyörykät puolestaan vievät ajatukset Välimeren maisemiin.

Edellä mainittujen lisäksi olen maustanut lihapullia esimerkiksi omenalla ja salvialla. Eikä unohdeta sitä, mitä mausteinen makkaratahna nduja voi tehdä lihapullille.

LÄHTEET:

Ruotsi myönsi: Lihapullat ovat alun perin turkkilaisia

Swedish Food Recipes

The Inventor Of The Meatball Is Unknown But Chinese Recipes Date Back To 221 BC

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.