Koukuttava kurpitsa

on

Kurpitsa on inspiroinut tarinankertojia: Tuhkimo matkasi tanssiaisiin kurpitsakyydillä, Muumimamman kurpitsa kasvoi kasvamistaan, eikä halloweeniakaan olisi ilman kurpitsaa ja siihen liittyvää legendaa.*

Vaan jos kurpitsa on inspiroinut tarinankertojia, kuinka monin verroin enemmän hellan äärellä hääriviä! Testasin mitä kaikkea löytyy Googlesta, kun laitan hakusanaksi ”pumkin recipe”. Sain vaatimattomat vajaat 62 miljoonaa hakutulosta, joista päädyin tarkistamaan muutamaa ensimmäistä. Esimerkiksi pelkästään Country Livingin 55 ruokaohjetta piti sisällään esimerkiksi pastaa, pizzaa, risottoa, hampurilaista, ranskalaisia, pannukakkuja, vohveleita, leipää ja muffineita – kaikki kurpitsasta. Monipuolinen kurpitsa!

*Tarinan mukaan Stingy Jack sai pirulta palavan hiilen tietään valaisemaan, ja hiilen mies pani nauriista koverrettuun lyhtyyn. Sittemmin Amerikkaan siirtolaisiksi muuttaneet irlantilaiset päätyivät kovertamaan kurpitsoista lyhtyjä.

Tällä kertaa kuitenkin skippasin lukuisat, houkuttelevat reseptit. Oli nimittäin sekalainen erä tähteitä, joista syntyi ihanan syksyinen ja ruokaisa salaatti. Ja oli siinä määrin koukuttava, että oli tehtävä heti seuraavana päivänä lisää.

Syksyistäkin syksyisempi salaatti on täynnä vastakkaisuuksia: lämmin-viileä, pehmeä-rouskuva ja makea-suolainen.

LÄMMIN KURPITSASALAATTI BROILERILLA TAI TOFULLA (4:lle)

Aika: 45 min.

Uuniin** 
1 hokkaido-kurpitsa
2 paprikaa
2 dl kirsikkatomaatteja (joko lämpiminä tai huoneenlämpöisinä)

Pannulle**
öljyä paistamiseen
300 g broilerin fileitä/suikaleita tai 1 pkt tofua
suolaa, mustapippuria
(¼ – ½ tl chilirouhetta)

4 rkl rouhittuja pähkinöitä (esim. hassel-, pekaani- tai saksanpähkinöitä)
1 rasia / 1-2 ruukkua rukolaa
100 g fetaa murennettuna
Juoksevaa hunajaa
Balsamicoa

 1. Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen.
 2. Huuhtele kurpitsa, paprikat, kirsikkatomaatit ja rukola.
 3. Poista paprikoista sisus ja leikkaa ne 4-6 osaan.
 4. Paloittele kurpitsa uunipellille ja paahda paprikapalojen kanssa uunissa noin 30 minuuttia.
 5. Leikkaa kirsikkatomaatit 2-4 osaan.
 6. Pilko pähkinät karheaksi rouheeksi.
 7. Kypsennä broileri/tofu pannulla. Mausta suolalla ja mustapippurilla (sekä ripauksella chilirouhetta).
 8. Jos haluat tomaattipalat lämpiminä, nosta kypsennetyt broilerin/tofun palat sivuun pannulta ja kuumenna tomaatit nopeasti pannulla.
 9. Ota kurpitsa- ja paprikapalat uunista. Leikkaa kurpitsasta (ja paprikoista) kuoret pois. Pilko kurpitsa- ja paprikapalat sopivan kokoisiksi.
 10. Levitä laakealle tarjoiluastialle lähes kaikki rukoloista. Asettele rukolan päälle kurpitsa-, paprika-, tomaatti- ja broileri/tofupalat. Lisää rukolaa ja ripottele vielä päälle paahdetut pähkinät sekä murennettu feta.
 11. Tarjoa välittömästi juoksevan hunajan ja balsamicon kanssa.

**Mikäli käytät broileria, voit kypsentää kaiken myös uunissa, jos sinulla on  kiertoilmauuni, sillä kaikki eivät mahdu yhdelle pellille. Vastaavasti kaikki hoituu myös pannuilla, jos käytössäsi olevat pannut antavat myöden; toiseen tulee mahtua broileri/tofu ja toiseen kasvikset. Mikäli kypsennät kasvikset pannulla, aloita paahtamalla paprikoita kuori kuumaa pannua vasten (mikäli haluat irroittaa paprikan kuoren). 

3 Comments Lisää omasi

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.