Kurpitsaherkut (x6)

on

On kyse sitten pyhäpäivän ateriasta tai arjen pikaisesta lounashetkestä, nyt jos koska on aika herkutella kurpitsalla. Kurpitsaisen aterian päätteeksi maistuu myös omena-kaurapaistoksen kilpailija, joka sopii myös niille herkkävatsaisille, jotka eivät voi syödä omenaa.

Viime vuonna julkaistussa Glorian Ruokoa & Viini -lehdessä (9/2019) ruokatoimittaja Raisa Laine jakoi ohjeensa kurpitsa-kauratoscaan samalla todeten, kuinka ”omena-kaurapaistos on ikirakkauteni koulun kotitaloustunneilta. Nyt kurpitsa sujahtaa omenan paikalle tutun kuorrutuksen alle ja on kuin se olisi ollut siellä aina.” Totesin, että pakkohan sitä on kokeilla.

Hyvää oli, mutta kyllä omena-kaurapaistos vaniljakastikkeella menee tämän ohi. Klassikko mikä klassikko, ei siitä mihinkään pääse. Mutta ei huonoa tämäkään. Ihanalla tavalla syksyinen jälkiruoka ja varsinkin karpalokastikkeen kanssa tarjottuna! Hyvä päätös syksyiselle aterialle siis. Ohjeen löydät sivun alalaidasta.

Vaan koska syksy on kurpitsasesongin aikaa, kannattaa kurpitsat hyödyntää eri tavoin. Kukkarokaan ei siinä juuri kevene, kun kilohinta pyörii noin puolentoista ja kahden euron tietämillä. Tässä muutama vaihtoehto viime vuosilta:

Australialainen paahdettu kurpitsakeitto maistuu niin kurpitsansiemenöljyllä, krutongin murenilla, pähkinärouheella ja salvian silpulla koristeltuna kuin krutongeilla.

Lämmin kurpitsasalaatti sopii vaikka lounassalaatiksi ja siinä yhdistyvät pehmeän makea kurpitsa, suolainen feta sekä rouskuvat pähkinät. Syyswrap puolestaan syntyy kätevästi paahdetuista kasviksista, rukolasta ja tapanadejogurttikastikkeesta.

Viikonloppuruokaa! Kurpitsa-lihapata saa hautua uunissa vaikka viikkosiivouksen ajan. Ja muuten, karjalanpaistin lihat toimivat tässä vallan mainiosti. Viikonloppuruokiin lukeutuu myös kurpitsainen Cottage Pie, jota voi tehdä halutessaan myös perunasta tai bataatista.

Vatsaystävällinen
KURPITSA-KAURATOSCA (4:lle)

600 g myskikurpitsaa
2 dl pähkinäsekoitusta*
3 dl gluteenitonta kaurahiutaleita (esim. Myllärin)
100 g pehmeää voita
1 dl fariinisokeria (käytin raakaruokosokeria)
½ tl jauhettua neilikkaa
½ tl jauhettua inkivääriä

*Herkkävatsaisille, FODMAP-ruokavaliota noudattaville sopivia pähkinöitä ovat maapähkinä,  makadamiapähkinä, parapähkinä,  pekaanipähkinä ja saksanpähkinä.

KARPALOKASTIKE

2dl karpaloita
½ dl vettä
2 rkl hunajaa* (käytin raakaruokosokeria)

*Alkuperäisessä ohjeessa käytettiin hunajaa, mutta se ei sovi FODMAP-ruokavaliota käyttäville.

Lisäksi
Laktoositonta vaniljajäätelöä

  1. Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen.
  2. Leikkaa ja kuori kurpitsa noin 1 cm:n paloiksi voideltuun vuokaan.
  3. Rouhi pähkinät veitsellä.
  4. Sekoita pähkinät, kaurahiutaleet, voi, sokeri ja mausteet kulhossa. Levitä seos kurpitsapalojen päälle.
  5. Paista uunissa noin 20-25 minuuttia tai kunnes kurpitsapalat ovat pehmenneet. Peitä paistos tarvittaessa leivinpaperilla tai foliolla, jotta pinta ei tummu liikaa.
  6. Sillä aikaa kun paistos kypsyy uunissa, mittaa karpalot, vesi ja sokeria sekä soseuta sauvasekoittimella tasaiseksi.
  7. Tarjoa paistos lämpimänä karpalokastikkeen ja vaniljajäätelön kanssa.

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.