Herkkupuurot (x4)

on

Joulun lähestyessä ajatukset siirtyvät riisipuuroon ja siitä tehtäviin riisivanukkaisiin, mutta kuinka herkullista – ja suorastaan jouluista – voikaan kaurapuuro olla!

Luin jokin aika sitten Teresa Välimäen Le Keittokirjaa (2020, Readme), jonka Hanna Hurtan Ranskan kesän keskellä ottamat kuvat lennättivät hetkessä leppoisan herkullisiin kesätunnelmiin. Mutta sitten sivuilta pomppasi silmille puuro, joka sopi kuin nakutettuna harmaan ja kolean aamun keskelle, jopa joulun odotuksen keskelle. Puuro, joka meni heittäen lohtupuurojen kategoriaan, ja jota nautti mielellään aamuhämärässä. Suosittelen kokeilemaan, on nimittäin tullut herkuteltua puurolla jo muutamaankin otteeseen. Ohjeen löydät sivun alalaidasta.

Vaan voiko joulua olla ilman riisipuuroa (ja sinne kätkettyä mantelia)? Tuskin. Muistan nauttineeni riisipuuroa myös New Yorkissa viettämäni joulun keskellä. Joistakin perinteistä on pidettävä kiinni. Mutta kun annos (ja toinen) perinteistä riisipuuroa on nautittu, sitten voikin jo soveltaa. Eli jos lukeudut niihin, jotka pitävät kookoksen mausta, kokeile keittää riisipuuro kookosmaitoon, maistuu esimerkiksi taatelisoseen kanssa.

Kookosmaitoon keitetty riisipuuro taatelisoseella.

Koska riisipuuro ei ole alkujaan suomalainen perinne, riisipuurolla herkutellaan näihin aikoihin myös muualla. Esimerkiksi Tanskassa riisipuuroa keitetään reilusti, jotta tähteistä voidaan tehdä risalamandea, jota tarjotaan kirsikkakeiton kanssa.

Tanskalaisten riisivanukas, risalamande, kirsikkakeitolla

Ja jos riisivanukas houkuttaa, mutta kirsikkakeitto ei, suosittelen kokeilemaan vaniljaista riisivanukasta esimerkiksi sekahedelmäkeitolla, johon inkivääri ja appelsiinin raastettu kuori tuovat raikkaan vivahduksen.

Vaniljainen riisivanukas ja virkistetty sekahedelmäkiisseli

BANAANI-KAURAPUURO (4:lle)

Teresa Välimäen ohjeen mukaan

4 dl kaurahiutaleita
1 l kaura- tai mantelimaitoa*
½ tl suolaa
2 rkl hunajaa
½ tl kanelia
1 dl auringonkukkasiemeniä
1 dl kurpitsasiemeniä
1 banaani viipaleina

*Koska kaapistani ei löytynyt kaura- eikä mantelimaitoa, käytin tavallista maitoa, mutta niin että kiehautin ensin kattilan pohjassa desin vettä, jotta maidon (9 dl) valkuaisaineet eivät palaisi heti kattilan pohjaan.

Tarjottavaksi
vaahterasiirappia
1 banaani viipaleina
ripaus kanelia

  1. Sekoita kaurahiutaleet, maito, suola, hunaja ja kaneli kattilassa.
  2. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä pari minuuttia sekoitellen.
  3. Sekoita joukkoon auringonkukan- tai kurpitsansiemenet sekä banaaniviipaleet.
  4. Hauduta miedolla lämmöllä kannen alla noin 10 minuuttia.
  5. Jaa puuro lautasille ja viimeistele vaahterasiirapilla, banaanilla ja kanelilla.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.