Tutun ja turvallisen tuunausta

on

Mitä sitä mitään uutta testaamaan; vanhassa vara parempi. Vai onko?

Jos on Googlea uskominen, tuttu ja turvallinen ruoka – se, mitä on ”aina ennenkin syöty” – uppoaa meihin suomalaisiin kuin kuuma veitsi voihin. Että kuinkas tehdäänkään se perinteinen karjalanpaisti, entä ne (jonkun toisen) isoäidin lihapullat. Niitä pohditaan yhdessä jos toisessa suomalaisessa kodissa.

Itselle tutuksi tullut ruoka uppoaa myös muihinkin kuin suomalaisiin. Mieleeni muistuu esimerkiksi työmatka, jonka yhteydessä päädyin useampana päivänä lounastamaan eri kansallisuuksien keskellä. Lounasbuffet oli useita kymmeniä metrejä pitkä ja sisälsi ruokalajeja eri maista ja maanosista. Olikin mielenkiintoista seurata, mitä kukin lautaselleen lappoi. Intialaisille maistuivat curryt, vaan mitä söivät malawilaiset: riisiä öljyllä! Ja kaiken sen ruokarunsauden keskellä. Myöhemmin oli pakko googlata, että mitä siellä Malawissa oikein syödään. No, muutakin kuin riisiä, mutta eihän tuon ruokarunsauden keskellä ollut tarjolla esimerkiksi malawilaisille tuttua kodowolea, jota tehdään cassavasta. Siis vanhassa vara parempi, riisiä ainakin on ennen syöty.

Vaniljainen riisivanukas ja virkistetty sekahedelmäkiisseli

Miten olisi riisipuurosta valmistettu aamiainen tai jälkiruoka kahvikupista…

vispila%cc%88nviema%cc%88a%cc%88_joulupuuro_kiisseli3

…vai tarjoaisiko ennemmin juomalasista?

Riisipuuro jos mikä on meille tuttua ja turvallista joulun ajan ruokaa. Riisipuuroa on nimittäin nautittu jouluisin jo 1800-luvulla. Vaan siinä missä muut lisäsivät joulupuuroonsa yhden mantelin, presidentti Svinhufvudin sanotaan halunneen puuroon kourallisen – mitä sitä onnea säästelemään.

Tuunaamalla paras

En ole perinteitä vastaan, mutta usein huomaan miettiväni, kuinka asioita voisi tehdä hieman toisin. Esimerkiksi viime vuonna keitin riisipuuroni kookosmaitoon ja sekahedelmäkiisselin sijasta kauhoin riisipuuron sekaan taatelisosetta. Älyttömän hyvää! Mutta eihän sitä viime vuoden ihanuutta nyt ”taas” sovi tehdä. Että jos kuitenkin tuota tuttua ja turvallista muokkaisi taas jotenkin…

Lapsuudenkodista muistan isän tekemän sekahedelmäkiisselin. Mitä herkkua! Siis josko nyt oma versio sekahedelmäkiisselistä jouluisen riisipuuron seuraksi. Päädyinkin pilkkomaan kuivatut sekahedelmät pieniksi kuutioiksi. Mukavampi syödä. Lisäksi raikastin sekahedelmäkiisseliä klementiinillä ja aavistuksella tuoretta inkivääriä. Kiisseli virkistyi kummasti, ja siinä sivussa joulupuuro.

Mutta riisipuuronkin voi tuunata helposti, vaikka ihanan vaniljaiseksi vanukkaaksi. Siis jos innostut keittämään jouluaamuksi isomman satsin puuroa, tee tähteistä vaniljaista vanukasta jälkiruoaksi, jonka tarjoat kiisselin kanssa. Tai nauti seuraavana päivänä aamiaiseksi tai vaikka välipalaksi.

Perinteinen
RIISIPUURO (4:lle)

Aika: 1 tunti

2 dl vettä
2 dl puuroriisiä
1 litra maitoa
½ tl suolaa

 1. Lisää riisi kiehuvaan veteen ja anna porista, kunnes vesi on imeytynyt puuroriisiin.
 2. Lisää maito ja anna hautua miedolla lämmöllä (tai vesihauteessa) kannen alla noin tunti.
 3. Mausta puuro suolalla ja lisää halutessasi yksi tai useampi manteli.

Jos aiot nauttia sekä riisipuuroa että -vanukasta, keitä ainakin puolitoistakertainen annos puuroa.

Vaniljainen
RIISIPUUROVANUKAS (4:lle)

Esivalmistelut: 5 min.
Tekeytyminen: ½ tuntia

4-5 dl valmiiksi keitettyä riisipuuroa
2,5 dl Flora Vanillaa vaahdoksi vatkattuna
1 tl vaniljaa

 1. Keitä riisipuuro tai käytä riisipuuron tähteet.
 2. Sekoita riisipuuro ja vatkattu Vanilla-vaahto keskenään.
 3. Mausta vaniljalla (kardemummalla tai kanelilla).
 4. Jaa seos laseihin tai jälkiruokakulhoihin ja nosta jääkaappiin tekeytymään hetkeksi.
 5. Tarjoa esimerkiksi sekahedelmäkiisselin kanssa.

Virkistynyt
SEKAHEDELMÄKIISSELI (4:lle)

Aika: + 15 min.

8 dl vettä
250 g sekahedelmiä
2 dl klementiinin tai appelsiinin mehua
½ dl ruokosokeria
½ tl kanelia
½ – 1 tl tl klementiinin tai appelsiinin raastettua kuorta
(¼ – ½ tl tuoretta inkivääriä raasteena)
1 dl vettä
3 rkl perunajauhoja

 1. Pilko sekahedelmät pieniksi kuutioiksi.
 2. Käytä joko valmista appelsiininmehua tai purista mehu itse. Jos puristat mehun, pese kuori huolellisesti ja raasta se ennen puristamista.
 3. Lisää vesi ja sekahedelmät kattilaan ja anna kiehahtaa. Lisää mehu, sokeri ja kaneli.
 4. Anna keitoksen porista muutaman minuutin ja mausta sitten joko appelsiinin tai klementiinin kuorella (sekä tuoreen inkiväärin raasteella). Lisää ensin hieman, tarkista maku ja lisää halutessasi lisää.
 5. Sekoita perunajauhot kylmään veteen. Lisää seos ohuena nauhana koko ajan sekoittaen. Kuumenna kiisseliä ensimmäiseen kuplaan saakka. Kaada tarjoilumaljaan ja sirottele pinnalle sokeria, jotta kiisselin pinnalle ei synny kuorta. Tarjoa esimerkiksi riisipuuron kanssa.

5 Comments Lisää omasi

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.