Kahvitellaan

on

Kiireetön hetki ystävän seurassa, vieressä höyryävä kuppi ja leivonnainen. Tällaisia hetkiä mahtuu yhden jos toisenkin elämään toivon mukaan useampi. Niiden jälkeen kun taas jaksaa arjen keskellä.

Höyryävän kupin äärellä on hyvä hengähtää, vaihtaa kuulumisia ja parantaa maailmaa. Ja millaisia keskusteluja onkaan kuppien äärellä käyty! Niistä parhaimmat jatkuisivat jatkumistaan. Ja joskus osa ääneen lausutuista ajatuksista jää syvälle mielen sopukoihin, antaen eväitä tuleville päiville.

Lakritsainen omenaleivos

Helsingin kahvilatarjonta

Ulkomailla asuvat ystäväni ovat  todenneet Helsingissä käydessään, kuinka kaupungin kahvilakulttuuri on parantunut merkittävästi viime vuosina. Kahviloiden määrä on lisääntynyt ja tarjonta monipuolistunut. Ja mikä parasta, hurmaavia kahviloita löytyy nykyään myös keskustan ulkopuolelta, esimerkiksi Kalliosta.

Itselle mieleistä kahvilaa voi metsästää esimerkiksi TripAdviserin sivuilta.

Ja siis Kallio! Kyllä on muuttunut sitten opiskeluvuosieni, jolloin asuin kulmilla. Silloin oli aina keskustaan kahvilan perässä matkustaminen. Toisin on nyt. Löytyypä jopa oma sivusto Kallion parhaista kahviloista. Vallilan puolella palvellut herkullinen kahvila Suvanto on valitettavasti ainakin toistaiseksi suljettu omistajavaihdoksesta johtuen, mutta toivottavasti jotain vastaavaa on luvassa jatkossa.

Muuntelemalla paras

Joskus on kuitenkin mukava kutsua ystäviä kylään. Keittää kahvia, hauduttaa teetä ja tarjota esimerkiksi gluteenittomia omenaleivoksia – tai kääretorttua, ihan kuinka haluaa paistamansa kakkulevypohjan hyödyntää.

Lähdin siis leipomaan kääretorttua, mutta päädyinkin leikkaamaan levykakkupohjan kolmeen osaan ja latomaan kerrokset päällekkäin. Väliin kermavaahtoa ja omenasosetta, johon lisäsin hieman lakritsijauhetta. Näin saatiin pientä twistiä kehiin, varsinkin kun sitä lakritsijauhetta ripoteltiin tomusokerin lisäksi myös päälle.

Mutta aina voi soveltaa! Unohda halutessasi lakritsijauhe. Lisää taikinaan vaikka kaakaojauhetta, vaihda hillo toiseen, kermavaahto rahkaseokseen… Muuntelemalla saat mieleisesi. Seuraavalla kerralla saatan pistää väliin Pina Colada -hilloa sekä ripotella päälle kookoshiutaleita.

Gluteeniton
LAKRITSAINEN OMENALEIVOS

Esivalmistelut ja paisto: 20 min.
Jääkaapissa ennen tarjoilua: +2 tuntia

4 kananmunaa
1 ½ dl sokeria
⅛ tl suolaa
1 dl perunajauhoa
(½ dl kaura- tai vehnälesettä)
(¼ tl kanelia)
2 tl leivinjauhetta
½ tl vaniljasokeria

Täyte:
2 ½ dl omenahilloa
1-2 tl lakritsijauhetta (oman maun mukaan)
2 dl kermavaahtoa (1 dl vispikermaa*), rahkaa, turkkilaista jogurttia tai näiden seosta

 1. Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen.
 2. Vatkaa kananmunat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi.
 3. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää vaahtoon vähitellen, varovasti käännellen.
 4. Levitä taikina leivinpaperilla vuoratulle uunipellille ja paista uunin keskiosassa noin 7-10 minuuttia, kunnes pinta on kauniin kullanruskea.
 5. Vatkaa kermavaahto.
 6. Sekoita omenasoseeseen lakritsajauhetta. Lisää jauhetta vähän kerrallaan, sekoita  ja maista. Voit lisätä lakritsijauhetta niin, että maku on aavistuksenomainen tai selkeästi erottuva, ihan makusi mukaan.
 7. Leikkaa jäähtynyt levykakkupohja kolmeen osaan.
 8. Kasaa levyt (esimerkiksi jääkaappiin mahtuvalle leikkuulaudalle) väleihin omenasosetta ja kermavaahtoa levittäen.
 9. Leikkaa reunat sileiksi (sahalaitaisella veitsellä).
 10. Anna maun tekeytyä jääkaapissa ainakin muutaman tunnin ajan.
 11. Leikkaa sopivan kokoisiksi paloiksi ja ripottele päälle tomusokeria ja lakritsajauhetta. Lakritsajauhe kannattaa ripotella sormin, sillä hienojakoisuutensa johdosta jauhe humahtaa helposti siivilästä kerralla läpi.

*Tiesitkö, että kermavaahtoa syntyy vispikermasta (135 %) enemmän kuin kuohukermasta (85 %), tai että vispikermasta vatkattu kermavaahto on kuohukermaa kestävämpää?

 

 

3 Comments Lisää omasi

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.