Vihannesta tarjolle!

on

On jälleen raparperiherkkujen aika. Vaan tiesitkös, että raparperipiirakkaa syödessämme syömme itse asiassa kasvispiirakkaa? Tai että muinaisessa Kiinassa (2700 eKr.) raparperia viljeltiin lääkinnällisiin tarkoituksiin?

Jos on historiankirjoja uskominen, raparperi on näytellyt varsin merkittävää roolia Kiinan dynastioiden historiassa. Esimerkiksi 500-luvulla hoidettiin keisari Wun kuumetta raparperilla, ja Song-dynastian aikana (960-1279) taisteltiin ruttoa vastaan raparperin parantavaan voimaan luottaen. Raparperi toimi myös valta-aseena, sillä esimerkiksi vuonna 1759 kiellettiin raparperin vienti Venäjälle osana rajakiistaa.

Sana kiinalaisten raparperien terveysvaikutuksista kiiri eurooppalaisten apteekkareiden korviin 1600-luvulla. Ensimmäiset raparperit istutettiin Italiassa jo 1600-luvun alussa, mutta vasta vuonna 1778 raparperi kirjattiin Euroopassa elintarvikkeeksi. Noihin aikoihin esimerkiksi brittiläinen apteekkari Banbury aloitti raparperien kasvatuksen Venäjältä saamistaan siemenistä.

Mutta palataan takaisin tähän päivään, mehevään raparperi-mantelikakkuun, jota testasin alkuviikon sateisena päivänä.

Tapanani on testata joka kesä joku uusi raparperiresepti. Tänä vuonna vuorossa oli siis raparperi-mantelikakku, joka saa makunsa raparperin lisäksi mantelista, appelsiinista, kardemummasta ja vaniljasta. Toimii! Ja varsinkin, kun kakku ei ole edes vaikeatöinen. Teen toistekin!

Mutta jos tämä ei houkuttele, kokeile superhelppoa raparperi-mansikkapiirakkaa tai raparperi-juustopiirakkaa, joka olikin sitten työläämpi, mutta ehdottomasti vaivan arvoinen. Ja tosiaan, vihanneksena raparperi sopii myös loistavasti esimerkiksi broilerin marinadiksi sekä lohen päälle (yhdessä inkiväärin ja chilin kanssa).

RAPARPERI-MANTELIKAKKU*

Esivallmistelut: 10 min.
Paisto: 45-50 min.

3 dl + (ja päälle 1-2 rkl) sokeria
1 dl pehmeää voita tai margariinia
2 munaa
2 dl maustamatonta jogurttia
½ -1  rkl (luomu) appelsiinin raastettua kuorta
¾ tl vanilja-aromia
¼ tl manteliaromia
3 ½ dl vehnäjauhoa
1 dl mantelijauhoa
1 tl leivinjauhetta
½ tl ruokasooda
½ tl kardemummaa
¼ tl suolaa
250-300 g raparperia
½ dl mantelilastuja

Päälle:
Tomusokeria

  1. Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen.
  2. Sekoita vehnäjauho, mantelijauho, leivinjauhe, ruokasooda, kardemumma ja suola keskenään.
  3. Vatkaa sokeri ja voi yhteen. Lisää munat yksitellen kokoajan sekoittaen. Lisää pestyn appelsiinin kuori sekä vanilja- ja manteliaromit. Sekoita.
  4. Lisää vielä kuivat aineet taikinaan ja sekoita.
  5. Huuhtele raparperi ja leikkaa kuutioiksi.
  6. Rypistä leivinpaperi ja kastele vedellä. Purista ylimääräinen vesi pois leivinpaperista ja vuoraa sillä halkaisijaltaan noin 25 cm kokoinen (irto)kakkupohjavuoka. Leikkaa ylimääräinen paperi pois.
  7. Levitä vuoan pohjalle puolet taikinasta ja ripottele päälle puolet raparperikuutioista. Kaada loppu taikina raparperien päälle ja levitä viimeiset raparperit pinnalle. Lisää lopuksi sokeri ja mantelilastut.
  8. Paista kakkua uunin keskiosassa noin 45-50 minuuttia. Tarkista kypsyys tikulla, ja suojaa kakun pintaa tarvittaessa joko leivinpaperilla tai foliolla, jotta se ei tummu liikaa.
  9. Ota kypsä kakku uunista jäähtymään.
  10. Koristele jäähtynyt kakku tomusokerilla ennen tarjoilua.

*Ohje on bongattu ja aavistuksen muokattu Floating Kitchen -blogin ohjeesta

 

2 Comments Lisää omasi

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.