Auringon pilkahdus

on

Tänä jouluna jälkiruokapöytään katettiin minipavlovat, joissa appelsiinikastike ja -suklaa raikastivat makunystyröitä kinkun ja tuttujen joululaatikoiden jälkeen.

Vaan tätä ihanuutta voi nauttia muulloinkin kuin jouluna – vaikka pääsiäisenä ja leivosmaisten minipavlovien sijaan kakuksi leivottuna.

Kasaamisessa ei nokka kauaa tuhise, ja sitä ennen marengit ja appelsiinikastikkeen voi tehdä valmiiksi päivää, paria etukäteen. Sitten ei kuin kermaa vatkaamaan (tai turkkilaisesta jogurtista nesteitä valuttamaan), suklaata rouhimaan ja ripottelemaan mintun lehtiä päälle.

vispilanviemaa_minipavlova1

Minttua lautaselle ja rosmariinia maljakkoon!

AURINKOISET MINIPAVLOVAT (12-16 kpl)

Marenki (15 min + 2 h)
4 kananmunan valkuaista
2 ¼ dl sokeria

Marengit säilyvät huoneenlämmössä useamman päivän, mutta pidempää säilytystä varten laita marengit pakkaseen.

Appelsiinikastike (10-15 min.)
4,5 dl vastapuristettua appelsiinimehua (noin 6 appelsiinia)
4 dl sokeria
100 g voita
4 kananmunan keltuaista
½ dl maissijauhoa
5 rkl vettä

Appelsiinikastikkeeseen uppoavat marengista yli käävät keltuaiset, mutta silloin kastiketta jää reilusti yli. Ylimääräisen kastikkeen voit käyttää esimerkiksi maustamaan esimerkiksi maustamatonta jogurttia tai vaniljajäätelöä. Kastike säilyy hyvänä jääkaapissa noin viikon ajan. Äläkä vaan oikaise appelsiinien kohdalla käyttämällä valmista appelsiinimehua!

Jogurtti- tai rahka-kermavaahto (5-30 min.)
1,5 dl turkkilaista jogurttia tai rahkaa
1,5 dl kuohu- tai vispikermaa vaahdotettuna
Makeuta haluamallasi tavalla

Voit käyttää kermavaahtoa tai sekoittaa sekaan rahkaa tai turkkilaista jogurttia. Voit myös käyttää pelkkää turkkilaista jogurttia, varsinkin jos valutat jogurtista ylimääräisen nesteen.

Appelsiinisuklaata
½ levy appelsiinisuklaata tai ½ tummaa suklaata ja ½-1 (luomu)appelsiinin kuori raastettuna

Kourallinen tuoreita mintun lehtiä

  1. Tee marengit: Laita uuni lämpenemään 100 asteeseen. Erottele kananmunan valkuaiset ja keltuaiset toisistaan. Säästä keltuaiset appelsiinikastikkeeseen. Vatkaa valkuaiset ja sokeri kovaksi vaahdoksi. Pursota tai levitä lusikalla valkuaisvaahto uunipellille asetetulle leivinpaperille niin että syntyy halkaisijaltaan noin viiden senttimetrin kokoisia ”pesiä”, johon täytteet voi myöhemmin lusikoida. Paista marengit uunin keskiosassa 1,5 tunnin ajan. Anna tämän jälkeen marenkien olla uunin jälkilämmössä vielä puolen tunnin ajan.
  2. Tee appelsiinikastike: Purista appelsiininmehu. Keitä kattilassa mehu, sokeri ja voi. Vispaa keltuaiset joukkoon, kun voi on sulanut. Sekoita maissijauhoon muutama lusikallinen vettä ja lisää seos norona kattilaan, samalla vispaten. Nosta kattila hellalta seoksen hetken poristua ja anna jäähtyä.
  3. Rouhi valmis appelsiinisuklaa tai tuunaa tummasta suklaasta appelsiinin kuoren avulla appelsiinisuklaata sulattamalla suklaa vesihauteessa. Levitä sula suklaa leivinpaperilla vuoratulle pellille ja ripottele päälle huolellisesti pestyn appelsiinin raastettua kuorta. Anna suklaan jähmettyä (kylmässä jos mahdollista).
  4. Valmista vaahto mieleiselläsi tavalla. Vatkaa kuohu- tai vispikerma ja käytä sellaisenaan tai lisää joukkoon turkkilaista jogurttia/rahkaa. Voit myös käyttää pelkkää turkkilaisesta jogurttia, kun valutat ylimääräisen nesteen: vuoraa jogurttia varten siivilä parilla kerroksella talouspaperia ja kaada jogurtti päälle. Varaa nesteen valuttamiseen noin puoli tuntia. Makeuta lopuksi haluamallasi tavalla, esimerkiksi (tomu)sokerilla, (vaahtera)siirapilla tai makeutusaineella.
  5. Kasaa minipavlovat lusikoimalla ensin marenkikupin pohjalle appelsiinikastiketta, sitten vaahtoa ja jälleen hieman appelsiinikastiketta. Ripottele suklaarouhetta ja minttua päälle. Tarjoa.

vispilanviemaa_minipavlova2

vispilanviemaa_minipavlovat3

6 Comments Lisää omasi

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.